Pompeii, legenda prinde viață în 3D

                „În întuneric, puteai auzi doar tânguirea femeilor, scâncetul pruncilor și strigătele bărbaților… Unii au implorat ajutorul. Alții și-au dorit moartea… Dar cei mai mulți au crezut că toți zeii au pierit și că Universul a fost scufundat în întunericul etern.”, Plinius cel tânăr, anul 79 după Hristos.

                Eroul principal este un celt dintr-un neam de călăreţi, care îşi vede întreaga familie şi comunitate măcelărită de soldaţii romani. Băiatul scapă ascunzându-se sub grămada de cadavre, iar când duşmanii pleacă, iar el iese la lumină, vede un tărâm înţesat de morţi spânzuraţi cu capul în jos. Imaginea traumatizantă îi va rămâne întipărită în minte pentru totdeauna, dar îl va ajuta totuşi să-şi găsească motivaţia pentru a lupta să rămână în viaţă până când va găsi un prilej de răzbunare. Micul celt rămas orfan şi singur va fi capturat şi crescut să devină gladiator, iar setea lui de sânge îi va crea o faimă despre care se va auzi departe. Ca urmare, e luat din „provincii”, unde talentul lui ucigaş din arenă se iroseşte, şi dus într-unul dintre oraşele înfloritoare – Pompeii, rivalul Romei.

1

                Astfel, în anul 78 după Hristos, în orașul Pompeii se află un tânăr sclav, Milo (celtul). Acesta este un gladiator invincibil și ee îndrăgostit de Cassia, fiica unui comerciant înstărit. Milo este coleg de celulă cu Atticus, un sclav gladiator care mai trebuie să câștige o luptă să devină liber. Cei doi vor face alianță împotriva celor care le vor răul. Cassia a fost logodită împotriva voinței ei cu un senator roman corupt. Acest senator, pe nume Corvus, este vinovat de uciderea părinților Celtului. Pe măsură ce muntele Vezuviu erupe cu lavă incandescentă, Milo trebuie să iasă din arenă pentru a-și smulge iubita din ghearele distrugătoare ale Pompeii-ului odinioară înfloritor.

2

                Scenele de luptă în arenă sunt coregrafiate şi regizate ingenios în Pompeii 3D, putând mulţumi fanii genului cam pe cât o făcea Gladiatorul. Actorii sunt foarte bine aleși și sunt foarte credibili când dau viață personajelor:

Kit Harington (Game of thrones) este Milo, un sclav aruncat în arenă. În ciuda staturii sale, Kit este credibil pentru că atu-ul său nu este forţa fizică, ci iuţeala în arenă;

milo

Emily Browning este Cassia, fiica unui negustor influent din Pompeii, iar familia ei deţine arena de „jocuri sportive”. Ea este o tânără cu convingeri puternice, nu se lasă manipulată şi controlată de nimeni şi e foarte mândră să fie „un cetăţean din Pompeii” şi nu o romană, căci detestă tot ceea ce reprezintă Roma, în frunte cu senatorul Corvus;

cassia

Kiefer Sutherland este senatorul Quintas Attius Corvus. Mi-a plăcut să-l văd în rol negativ, pentru că m-am obişnuit să-l văd în rolul lui Jack Bauer. Corvus s-a amorezat de Cassia la Roma, doar privind-o, şi e determinat să se însoare cu ea orice ar fi. După ce Cassia pleacă în pripă din Roma tocmai pentru a scăpa de Corvus, senatorul o urmează la Pompeii cu pretextul de a vedea nişte lupte în arenă;

corvus

Adewale Akinnuoye-Agbaje este Atticus, un sclav negru care speră să-şi câştige libertatea şi căruia chiar i s-a dat să rostească fraza „Noi, cei care ne vom întâlni moartea… vă salutăm. Mor un om liber!”

atticus

Jared Harris este Severus, tatăl Cassiei. Este o persoană sensibilă, care lăcrimează când fiica i se întoarce acasă după un an de la Roma şi care-şi doreşte să scape de circul sângeros şi să construiască altă arenă pentru întreceri cu care trase de cai;

Carrie-Anne Moss este Aurelia, mama Cassiei și soția lui Severus. Cei doi au o relaţie credibilă de cuplu încă îndrăgostit şi în armonie.

Nu uita sa citesti

parents

                 Practic, cei patru scenarişi şi regizorul Paul W.S. Anderson au dat chip formelor de piatră contorsionate, rămase de pe urma cataclismului până în zilele noastre. O iubire condamnată unui astfel de destin nu poate fi decât idealizată. Paul W.S. Anderson filmează cu măiestrie. Ne apropie de Vezuviu şi ne face să privim în adâncul lui magma clocotitoare. 3D-ul  este excepţional. Povestea e relativ simplă, însă atuul filmului sunt efectele vizuale şi regia. Unele cadre şi imaginea sunt de o frumuseţe de nedescris.

3

                Efectele speciale sunt excepţionale, totul fiind amplificat de un 3D extrem de vizibil în momentele importante, care te face să te ferești de obiectele ce par să vină spre tine. Nu ştiu ce efect are acest film 2D, dar 3D-ul dă valoare acestui film. Scenariul, deşi în unele moment previzibil, are o poveste care crește tensiunea, dezlănțuind acțiunea fix în momentul potrivit, și care oferă un final total neașteptat. Coloana sonoră este superbă şi vă transpune în acţiune.

4

                Era imposibil ca 3D-ul să nu fie de calitate. Paul W.S. Anderson a devenit cunoscut pentru seria de filme Resident Evil, iar numele său a devenit inevitabil asociat cu acestea. Ultimele 2 filme din serie au fost filmate 3D şi presupun că aţi văzut calitatea acestora ca 3D. Din păcate, Pompeii a avut cronici negative în SUA şi filmul nu a avut suces. Eu nu o să-i înţeleg niciodată pe critcii americani. Vrei ca un film catastrofă să fie un film de artă?

5

                În continuare, vă invit să urmăriţi trailer-ul acestui film catastrofă:

                Pompeii s-a lansat şi în România pe DVD şi blu-ray 3d (conţine şi varianta 2d). În plus, varianta pe blu-ray 3d conţine scene şterse, un documentar cu erupţia vulcanului Vezuviu, etc. Nu ştiu bonus-urile de pe DVD pentru că eu am achiziţionat filmul pe blu-ray 3D.

pompeii

Cumpără DVD                       Cumpără BD

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise