Blue Jasmine – cronică

0

O cronica foarte subiectiva, caci eu nu ma dau in vant  dupa filmele lui Woody Allen! 

Nu ma simt in consonanta cu ideile din filmele sale, iar singurul film – din putinele pe care le-am vazut, recunosc – care mi-a placut, este cel mai neWoody Allen.

Asa ca aceasta poveste cu sora egoista, infatuata, ce nu se sfieste sa umileasca nici cand este la pamant, pe mine nu m-a impresionat.

Doua surori …prin adoptie, sunt crescute cu diferite grade de afectiune.

Una era preferata, cealalta tolerata.

Jasmine se casatoreste cu un om de afaceri, Hal, renunta la scoala si traieste o viata de lux in New York, alaturi de sot si de fiul lui Hal.

Cealalta sora, Ginger, pleaca de acasa si se stabileste in San Francisco, se casatoreste si are proprii ei copii.

Jasmine nu  poate sa se coboare la conditia lui Ginger asa ca evita sa mai aiba contacte cu ea. Cand Ginger impreuna cu sotul hotarasc sa vina la New York,  Jasmine (care a renuntat la numele ei de  Janette, pentru ca nu se potrivea cu stilul de viata la care aspirase) face tot posibilul sa evite ca lumea, prietenii, sa nu o vada cu sora de a carei conditie sociala se rusineaza.

blue

Jasmine stie ce „afaceri” face Hal, dar comoditatea si obisnuita cu viata luxoasa o fac sa inchida ochii.  Asa cum face si cand sora si prietenele ii insinueaza ca Hal ar insela-o.

Insa cand este pusa in fata inevitabilului, divortul, reactioneaza fara sa gandeasca la consecinte si suna sa-si denunte sotul la FBI.

Cand totul este pierdut, cand din luxul de alta data nu a mai ramas nimic, nu ezita sa ceara ajutorul lui Ginger si sa se mute  in San Francisco.

Dar si aici se  simte superioara si incepe sa–i dea lectii lui Ginger.

Nu l-a placut pe fostul sot (Augie), nu-l place nici pe Al, actualul prieten. Nu suporta copiii si crede ca va reusi sa devina designer de interior, chiar daca nu reuseste sa inteleaga cum se foloseste un computer.

Ifosele de de femeie superioara, combinate cu pastilele si bautura nu m-au facut sa am compasiune pentru ea. Caci nu bea orice, desi nu este ea cea care plateste, nu concepe ideea ca este ruinata, asa ca pastreaza aparentele bunastarii, zbor la clasa I, valize Vuitton, haine de firma si un trecut inventat.

Nu suporta avansurile medicului stomatolog, pe care-l considera sub nivelul pretentiilor ei si pierde posibilitatea de a se recasatori cu Dwight, datorita minciunilor pe care le spune pentru a evita realitatea.

Nu pot spune ca nu a fost bun rolul facut de Cate Blanchett, dar un personaj asemanator, doar cu tenta mai mare de vulgaritate, am vazut-o interpretand in The Shipping News. 

Despre rolul ei  in Aviatorul, asa cum am mai spus, eu o idolarizez pe Katharine Hepburn, asa ca ea mi s-a parut deplasata.

Mi-a placut insa in Babel, sub bagheta lui Iñárritu.

Nu consider filmul foarte bun, poate ca sunt subiectiva, cum am mai spus la inceput, eu nefiind o admiratoare a lui Woody Allen.

Cat despre Oscarul castigat de Blanchett, daca s-a luat „decizia” sa nu i se mai dea nimic lui Meryl Streep, iar Emma Thompson nu a mai fost nominalizata la Oscar, atunci ea era in ordinea fireasca la premiu .

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar