Avatar, spectacol în 3D

             James Cameron, după ce a regizat Titanic, a promis că nu va mai regiza alt film decât în momentul în care e sigur că următorul său film va depăși ca încasări Titanic. Și s-a ținut de cuvânt. A realizat Avatar, care a avut încasări mondiale de 2,7 miliarde de dolari, fiind primul film care a depășit pragul de 2 miliarde de dolari încasări. James Cameron a creat o revoluţie a 3D-ului și a dus milioane de oameni pe Pandora, superba planetă imaginată de acesta. Presupun că nu este persoană care să nu fi văzut acest film. În cinematografe, Avatar a avut premiera pe 18 decembrie 2009. La Cinema City Timișoara, a rulat în 2 săli (sala 1 format 2D și sala 5 format 3D). Bineînțeles, l-am văzut 3D și țin minte că am prins loc în rândul 3. M-a durut ceafa 2 săptămâni pentru că nu am stat cum trebuie la film. De atunci n-am mai văzut vreun film care să ruleze cu casa închisă. De atunci nu l-am mai văzut. Am tot așteptat să se lanseze 3D și s-a lansat. Odeon film l-a lansat în format 3D și în România. Azi am revăzut filmul a 12-a oară. Îmi plac la nebunie subiectul, peisajele și 3D-ul.

1
Acțiunea are loc în anul 2154, la 30 de ani după ce o corporație multinațională a creat o colonie pe planeta Pandora, aflată la mulți ani lumină de Pământ. Mediul toxic de pe această planetă și populația indigenă ostilă forțează corporația să trimită pe Pandora oameni înarmați, soldați în roboți și oameni de știință conectați la avataruri. Aceştia sunt în căutarea unui minereu extrem de valoros. Singura problemă este că acest minereu se află în locul în care îşi duc viaţa băştinaşii Pandorei, în Arborele Vieţii.

2

              Protagonistul este Jake Sully, un fost pușcaș marin paralizat de la brâu în jos care ia locul fratelui său geamăn, Tommy, care a decedat înainte să aplice ce a învățat. Programul de avataruri reprezintă o șansă oferită de corporație comunității științifice în speranța că aceștia îi vor convinge pe băștinașii Na’vi  să nu mai lupte.

3
Fără antrenamentul de care a avut parte fratele său, Jake trebuie să învețe să își lege conștiința de un avatar. Dar ce este Avatarul? Un trup realizat prin încrucişarea ADN-ului băştinaşilor cu cel al oamenilor şi în care, printr-un un aparat special, se poate transfera mintea omului în noul trup, acesta fiind utilizat ca propriul trup. În momentul în care trupul avatarului doarme, mintea revine în trupul uman. Neatent și extrem de curios, Jake întâlnește imediat un nativ și deschide „cutia Pandorei”.

4

             Jake Sully, împreună cu cercetătoarea Grace, ajunge în jungla extraordinară de pe Pandora şi, în urma unor incidente neplăcute, ajunge să o cunoască pe Neytiri, o băştinaşă. El este acceptat de trib pentru a învăţa obiceiurile şi tradiţiile băştinaşilor. Ceea ce puţini ştiu este că Jake trebuie să îi spioneze pe băştinaşi şi să le câştige încrederea pentru a-i convinge să părăsească pământul natal, pe care să-l exploateze oamenii. Bineînțeles, are loc și o poveste de dragoste, pentru că Jake se îndrăgostește de Neytiri, o localnică. Astfel, Jake ajunge să lupte împotriva celor care l-au angajat, pentru a proteja această „grădină a Edenului”.

5

             Cea mai interesantă mi s-a părut abordarea. Din punctul meu de vedere, este și un film despre planeta Pământ, o producție care ne învaţă să fim protectori cu propria noastră planetă şi să fim bucuroşi pentru tot ceea ce ea ne oferă. Localnicii planetei Pandora, Na’vi, îşi respectă planeta şi există chiar o legătura între aceştia şi planetă. Ea trăieşte şi comunică. Arborele Vieţii, dansuri şi formule magice rostite de Na’vi pentru vindecarea răniţilor, cultul strămoşilor, rezultatul este o lume care te hipnotizează. Na’vi au un mod primitiv de a trăi: vânează cu arcuri, se deplasează sumar îmbrăcaţi şi mulţumesc de fiecare dată pentru ceea ce le oferă planeta. Au respect pentru fauna acestei planete. James Cameron a creat un univers incredibil, cu dragoni zburători, plante magice, insecte hipnotice și câini sălbatici.

6

             Cameron a scris primele 80 de pagini ale scenariului încă din 1996. Dar la acea vreme nu era aşa avansată tehnologia, astfel că el a trebuit să mai aștepte. Lucrul efectiv la Avatar a început în primăvara anului 2006, când a definitivat scenariul, limba Na’vi şi cultura Pandoriană.

7

             Actori de renume au interpretat foarte convingător aceste personaje. Cel mai mult m-a impresionat Zoe Saldana, care a interpretat rolul lui Neytiri cu atâta suflet. Pentru a crea aceste avataruri şi băştinaşii de pe planeta Pandora, Cameron a utilizat tehnica de captură performantă.

8

             Şi acum, voi vorbi despre actorii care au interpretat aceste personaje şi experienţele prin care au trecut înainte de aceste roluri:

–  rasa umană

Sam Worthington este caporalul Jake Sully, protagonistul filmului, un infanterist paralizat de la brâu în jos, care devine parte a programului Avatar. Cameron l-a ales pe actorul australian căutând actori tineri promițători, preferând actori necunoscuți pentru a menține bugetul filmului redus. Worthington, care locuia în mașina sa la acel moment, a dat două probe la început și a semnat de asemenea și pentru alte posibile continuări ale filmului. Cu acest rol, Sam Worthington a devenit un nume cunoscut la Hollywood, „cetatea filmului”;

jake

Sigourney Weaver este Dr. Grace Augustine, botanistă și șefă a programului Avatar. Ea îl instruiește pe Jake Sully și tot ea a fost avocatul unor relații pacifiste cu Na’vi, punând chiar bazele unei școli în care aceștia să învețe engleza. Weaver a renunțat la părul său roșcat pentru rol;

weaver

Michelle Rodriguez este Trudy Chacón, un pilot din marina SUA care avea misiunea de a oferi suport programului Avatar;

rodriguez

Joel David Moore este lui Norm Spellman, un antropologist care studiază plantele și viața din natură ca parte a programului Avatar. El sosește pe Pandora în același timp cu Jake Sully și își asumă controlul unui avatar;

joel moore

Giovanni Ribisi este Parker Selfridge, administratorul corporatist pentru operațiunile de extracție ale RDA și unul din principalele personaje negative;

ribisi

Stephen Lang în rolul colonelului Miles Quaritch, un subcontractor care conduce detaliile de securitate ale operațiunilor de extracție și servește drept principal personaj negativ al filmului.

stephen lang

–  rasa Na’vi

Zoe Saldana este Neytiri, prințesa Omaticaya a clanului Na’vi, în jurul căruia se desfășoară acțiunea; ea este atrasă de curajul lui Jake. Personajul, ca de altfel toate personajele Na’vi, a fost creat utilizând tehnica de captură performantă și este complet generat pe calculator;

zoe

Wes Studi este Eytucan, liderul tribului Omaticaya, soțul lui Mo’at și tatăl Neytiriei, iar C. C. H. Pounder este Mo’at, liderul spiritual al Omaticaya, mama lui Neytiri, și soția liderului clanului Eytucan;

parents

Nu uita sa citesti

Laz Alonso este Tsu’tey, moștenitor al șefiei tribului și logodnicul Neytiriei.

Tsu'tey

                Avatar a devenit o experienţă mult prea reală pentru numeroşi spectatori, care au trăit momente depresive şi gânduri suicidale după ce au văzut în film frumuseţile planetei Pandora. Ce nu au știut spectatori este că aceste peisaje sunt inspirate de pe Pământ. Voi da 10 astfel de exemple:

1. Podurile de rădăcini din India sunt un exemplu perfect de a folosi natura fără a o distruge. Sătenii foloseau aceste poduri pentru a traversa râurile.

pod de radacini

2. Golful fluorescent din Vieques, Puerto Rico. Această fluorecență este dată de milioanele de organisme microscopice de natură bioluminescentă.

golf fluorescent

3. Ciupercile fluorescente din Japonia și Brazilia. Acest tip de ciupercă se numește „Mycena chlorophos” și în sezonul ploios, aceste ciuperci strălucesc prin porii dispersați.

ciuperci fosforescente

4. Cascanda Angels Falls din Venezuela. Aceasta apare în momentul în care Jake își alege Ikranul.

angel falls

5. Culorile cascadei Havasu din Marele Canion amintesc de opal.

havasu

6. Muntele Roraima include granițele Guyanei, a Venezuelei și a Braziliei. Muntele a fost sursă de inspirație pentru stâncile zburătoare.

roraima

7. Unul din cele mai impresionante efecte vizuale din Avatar este cerul nocturn. Acesta este văzut asemenea unui corp care pulsează, se unduieşte şi pare că dansează într-o mulţime de culori. Cameron s-a inspirat din fenomenul numit aurora boreală, care poate fi observată în ținuturile nordice.

aurora boreala

8. Socotra este o insulă din Marea Arabică considerată o „perlă” a biodiversităţii. În acest loc se găsesc aproape 700 de specii rare de faună şi floră, o treime din ele fiind nemaiîntâlnite în altă parte pe glob. Ele au fost sursa de inspiraţie pentru plantele „extraterestre” de pe planeta Pandora.

plante extraterestre

9. Pe lângă muntele Roraima, stâncile Wulingyuan din China au jucat un rol important în crearea rocilor suspendate din Avatar.

Wulinguyan

10. În anumite zone din Australia şi Noua Zeelandă, unele peşteri îţi dau senzaţia că cerul înstelat se află deasupra ta. Asta se datorează licuricilor „Arachnocampa luminosa”, care luminează aceste grote.

pestera fosforescenta

             Avatar este un film gândit în detaliu. 3D-ul  vă va transpune în mijlocul bătăliei. Ecranul prinde viață datorită 3D-ului, iar coloana sonoră oferă o muzică divină, în perfectă concordanță cu povestea. I-aș da nota 100, dar este imposbil. Avatar a câștigat 3 premii Oscar pentru: cea mai bună  imagine, cea mai bună scenografie și cele mai bune efecte vizuale. Avatar a mai primit alte 6 nominalizări pentru: cel mai bun film, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cel mai bun mixaj sonor, cea mai bună coloană sonoră și cel mai bun regizor (James Cameron).

9

             În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul campionului la box-office din toate timpurile:

             Avatar a fost lansat și în România de Odeon film în mai multe formate: DVD, blu-ray, blu-ray 3D [BD3D (conține și versiunea 2D) + DVD] și versiune extinsă pe DVD și blu-ray (versiunea extinsă mai este pe stoc la cineshop).

bd

Cumpără DVD          Cumpără BD3D

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Cmentariile sunt închise