Doi bărbați și jumătate

0

Nu m-am uitat la multe seriale de comedie, pentru că atunci când îmi aleg un serial, mă asigur că are multe sezoane de care să mă bucur, așa că trec luni întregi până am timp de altul. Sau mă atașez așa mult de personaje încât mă uit la serial și de 4 ori (Friends ftw). De Doi bărbați și jumătate m-am apucat în facultate și m-am oprit la sezonul 9, pentru că, deja nu mai e spoiler, Charlie Sheen fusese scos din echipă și înlocuit cu Ashton Kutcher. Dar pentru că sunt obsedată de ideea de „closure”, am zis că trebuie să revăd serialul pentru a-mi da seama de ce a ieșit atâta scandal după ultimul episod din serie. Și așa am început să mă uit din nou la serial, trecând prin toate cele 263 de episoade. Concluzia? Primele 8 sezoane le dau dreptate celor care numesc serialul unul dintre cele mai bune sitcom-uri.

Ce se întâmplă după e de umplutură. Sau poate Chuck Lorre și CBS n-au vrut să-i dea satisfacție lui Charlie Sheen, oprind producția. Să zicem că sezonul 9 e acceptabil, dar restul sunt tot mai proaste, de la episod la episod, finalul rivalizând cu ultimul episod din HIMYM la categoria „Cel mai tâmpit final de serial”. Apreciez mult ideea „meta”, că fac mișto de ei înșiși ca serial, de actori, ba chiar și de public, dar nu poți să îi faci pe fani să aștepte timp de o oră o revenire, măcar scurtă, a lui Charlie, și să le trântești așa o încheiere. Dar să vorbim puțin despre primele 8 sezoane, care sunt mega amuzante (chiar dacă, evident, calitatea mai scade odată cu trecerea timpului). Premisa seriei e simplă: un tip bogat și afemeiat îl primește pe fratele său mai mic, o lipitoare inutilă, în casa lui după ce acesta divorțează, permițându-i inclusiv nepotul său mic să stea în vila lui în timpul weekendurilor.

Tipul bogat și afemeiat e Charlie Harper (Charlie Sheen), care apreciază băutura și prostituatele mai mult decât propriile-i rude. Nici nu-i de mirare, la cât e de disfuncțională familia Harper. Jucat cu o naturalețe extraordinară de Sheen (care spre sezonul al 8-lea arată prea natural, buhăit de băutură), Charlie e un tip care trebuie să învețe să împartă, să aibă o familie, să poarte de grijă unui copil, deși până atunci trăise fericit și inconștient în vila lui din Malibu. Având probleme cu femeile pe care le schimbă ca pe șosete, Charlie fuge de relații și de legături stabile ca dracul de tămâie. Sau cum fuge de maică-sa când apare în scenă. Dat afară după ce a avut prea multe ieșiri în decor, Charlie Sheen a fost înlocuit în serial de Ashton Kutcher, un milionar extrem de inteligent care, surprinzător, se atașează de Alan Harper, lăsându-l pe acesta să mai stea ca lepra în casa de pe plajă încă 4 ani nenorociți.

Oricât de insensibil și nesimțit e Charlie uneori, el dovedește totuși că-și iubește familia, inclusiv pe fratele său Alan (Jon Cryer), care stă 8 ani în casa lui fără să contribuie cu niciun ban, dar având pretenții de proprietar. Cryer e singurul actor care apare în absolut toate episoadele și, recunosc, e un om extrem de talentat, din moment ce dă viață cu atâta convingere unui personaj ieftin, scârțar, plângăcios și profitor. Are și el părțile lui bune, câteodată chiar ți-e milă de situația în care a ajuns, dar eu de obicei mă bucuram să-l văd cum se scaldă în mocirlă, dat fiind că alegerile lui sunt extrem de proaste și nu știe niciodată cum să reacționeze dacă i se oferă o șansă bună de a se ridica pe propriile picioare. Divorțul său e cel care declanșează întreaga poveste, dat fiind că trebuie să se mute în casa lui Charlie pentru că a rămas falit.

Nu uita sa citesti

Proiectul Florida

Baby Driver

Jake (Angus T. Jones) e acea jumătate despre care se se vorbește în titlu, fiind la începutul serialului un copil drăgălaș de 10 ani care stă cu tatăl și unchiul său în Malibu în weekenduri. Băiatul crește și se transformă într-un adolescent năluc și pasionat de iarbă, aparițiile sale începând să se rărească odată cu cooptarea lui Kutcher în serial, în sezonul 11 Jones lipsind complet din toate episoadele. Sheen declarase odată că serialul trebuie să fie blestemat, din moment ce Jones s-a schimbat în asemenea hal. E posibil să fi avut dreptate, din moment ce tânărul actor a avut o ieșire în decor în 2012 absolut neașteptată, spunând că oamenii trebuie să renunțe a se mai uita la serial, pentru că așa îi tentează diavolul pe cel slabi și alte prostii specifice oamenilor îndoctrinați. Până la urmă, și-a cerut scuze de la echipă și producători, apărând chiar în finala sezonului, în nefastul episod „Of Course He’s Dead”.

Berta (Conchata Ferrell) e, de departe, personajul meu preferat, care apare din fericire până la final, înveselind publicul cu sarcasmul ei de neuitat și replica sa favorită: „I ain’t cleaning that up!” („N-am să curăț eu asta!”), deși ea e menajera lui Charlie. Inițial, Berta nici nu trebuia să aibă atâtea apariții, dar actrița a cucerit atât de repede inimile fanilor, încât în sezonul doi ea deja făcea parte din distribuția care apărea regulat în serial.

Evelyn Harper (Holland Taylor), mama fraților Harper, e un agent imobiliar rapace care calcă pe cadavre când vine vorba de bani. Probabil pasiunea lui Evelyn pentru bani și lux este cea mai evidentă trăsătură moștenită de Alan, care nu e la fel de ingenios ca maică-sa când vine vorba de bani. Când Evelyn și băieții ei sunt în aceeași scenă, succesul e garantat. Băieții își urăsc mama cu atâta frică, încât nu știu cum să scape de ea când apare în vizită.

Fiind vorba de un serial în care se confruntă doi frați extrem de diferiți: unul hedonist, celălalt econom și incapabil să agațe o fată de unul singur, e normal ca scenariul să implice o sumedenie de faze haioase, îmbibate de umor deocheat și glume despre sex. Îl mai adaugăm și pe puștiulică, care crește înconjurat de femei frumoase și de multe ori proaste, deja avem un cocktail exploziv. Știindu-l pe Charlie (ca personaj), nu înțeleg mirarea puritanilor (printre care și Jones) care se plâng de subiectul glumelor. E ca în Lupul de pe Wall Street, ăsta e subiectul, așa sunt glumele! Iar primele 8 sezoane chiar sunt hilare. Mai sunt câteva personaje care apar frecvent în serie (fosta nevastă a lui Alan, nebuna de Rose, foste de-ale lui Charlie, foste de-ale lui Alan, Herb), dar le veți descoperi doar urmărind serialul (măcar jumătte din el). Merită, garantez.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Postează un comentariu

Fii primul care comentează!

avatar