Batman Forever este un film cu super-eroi realizat în 1995 regizat de Joel Schumacher și produs de Tim Burton. Filmul se bazează pe benzile desenate Batman, create de DC comics. Este o schimbare de macaz! De ce? Tonul față de celelalte 2 filme este mult mai jucăuș, având în vedere că cei de la Warner Bros. au considerat filmul anterior, Batman returns, prea întunecat şi din această cauză nu a înregistrat succesul primei părţi. Schumacher a scăpat de negrul şi atmosfera apăsătoare pe care am întâlnit-o în filmele lui Burton şi s-a inspirat din benzile desenate cu Batman din anii 1940-1950 și din serialul care a rulat în SUA în anii ’60. Cea mai nouă parte din seria Batman a fost filmată pe Insula Alcatraz, San Francisco, podul Manhattan și New York.
Pe mine m-a lăsat rece această mișcare, prefer totuși tonul întunecat al lui Burton. Din păcate, întreaga distribuție a fost schimbată. Singurii actori care nu au fost înlocuiți sunt cei care dau viață personajelor James Gordon (Pat Hingle) și Alfred Pennyworth (Michael Gough). Datorită schimbării regizorului, Michael Keaton nu a dorit să apară în continuare în rolul Bruce Wayne/Batman, fiind înlocuit de Val Kilmer. Însă prestația lui Val Kilmer nu mi s-a părut că se ridică la nivelul prestației lui Michael Keaton. Este posibil să nu-mi fi plăcut pentru că m-am obișnuit prea mult cu distribuța din Batman și Batman returns.
Cavalerul întunecat din Gotham City se confruntă cu două personaje infame: Two Face și The Riddler. Fost avocat, pe numele său adevărat Harvey Dent, Two Face îl consideră fără temei vinovat pe Batman de diformitatea sa facială survenită în timpul unui accident dubios. Drept urmare, instaurează un regim al terorii în Gotham City, scopul său final fiind acela de a-l ucide Batman.
Partenerul său de scenarii malefice este The Riddler, pe numele său adevarat Edward Nygma, un geniu cibernetician plin de frustrări. Acesta îl consideră vinovat de disconfortul său psihic pe Bruce Wayne și vrea să-l distrugă. Se aliază cu Two Face pentru a descoperi cine este persoana din spatele măștii lui Batman; Nygma a fost angajatul lui Bruce Wayne, dar a vrut să perfecționeze un dispozitiv cu care să absoarbă informații din creierele locuitorilor din Gotham. Bineînțeles, fiind concediat, reușește să perfecționeze acest dispozitiv. Astfel, The Riddler urmărește să găsească un punct nevralgic în biografia dublă a inamicului său numărul unu.
Two Face și The Riddler își unesc fortele în încercarea de a-l scoate definitiv din scenă pe Batman și de a stăpâni orașul. Batman, de această, va avea un ajutor împotriva celor doi răufăcători, pe Dick Grayson, un acrobat, ai cărui părinți au fost uciși de Two Face. Avid de răzbunare, el se va pune necondiționat în slujba lui Batman, devenind Robin. Batman va beneficia și de ajutorul prețios al doctorului Chase Meridian, alături de care va avea parte de câteva scene fierbinți. Este a 3-a iubită a lui Bruce Wayne, în tot atâtea filme.
Distribuția filmului cuprinde nume sonore cum era de așteptat la un asemenea film:
Val Kilmer este Bruce Wayne/Batman, miliardarul care conduce Wayne Enterprises. Acesta duce o viață dublă și îi este greu să se așeze la casa lui;
Chris O’Donnell este Dick Grayson/Robin, un acrobat ai cărui mamă, tată și frate au fost uciși de maleficul Two Face. Acesta nu vrea decât să le răzbune moartea;
Tommy Lee Jones este Harvey Dent/Two Face. Este un fost avocat care dă vina pe Batman pentru înfățișarea sa. Regretul meu este că Billy Dee Williams a fost înlocuit;
Jim Carrey este Edward Nygma/The Riddler, un geniu al ciberneticii care vrea să extragă informații din creierul oamenilor pentru a afla cele mai întunecate secrete;
Nicole Kidman este psihologul Chase Meridian. Ea o interpretează pe iubita lui Bruce Wayne, după aparițiile lui Kim Basinger și Michelle Pfeiffer.
Principalele modificări aduse au fost schimbarea atmosferei întunecate pentru ca filmul să aibă o priză mai mare la tineri, reducerea nivelului de violenţă şi apariţia la final a unei senzaţii de speranţă. Personajele sunt mai colorate decât în primele două filme, culorile violente (mov-ul sau nuanţele de alb-gri) fiind completate de culori deschise (roşu strălucitor şi verde deschis). Scenariul conţine note umoristice, Jim Carrey fiind cel care aduce comicul în film. Eu, unul, prefer atmosfera întunecată, lipsită de culoare din filmele lui Burton și, mai nou, din seria Batman a lui Nolan.
Secvenţele de acţiune sunt bine regizate, efectele vizuale sunt reuşite, iar imaginea şi sunetul sunt de calitate. De asemenea, coloana sonoră conţine piese devenite celebre precum „Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me” a formaţiei U2 şi „Kiss from a Rose” a lui Seal.
Una peste alta, filmul a avut succes și s-a făcut și o continuare numită Batman & Robin. De ce am ales să fac recenzia la această serie Batman? Pentru că Batman v Superman se va baza pe acestă serie, nu pe seria regizată de Nolan.
Batman forever a avut 3 nominalizări la premiile Oscar pentru: cea mai bună imagine, cel mai bun sunet și cel mai bun mixaj sonor.
Știați că ?
1. În rolul psihologului Chase Meridian a fost distribuită inițial Rene Russo? Cum Michael Keaton a refuzat rolul lui Bruce Wayne, Rene Russo a fost considerată prea în vârstă și a fost cooptată în distribuție Nicole Kidman.
2. Christian Bale a fost la audiții pentru rolul lui Robin?
3. Este singurul film în care Batman înoată în costum.
4. Ideea lui Jim Carrey era ca semnul întrebării să se afle pe scalp? Problema era că divorțează și nu se putea prezenta astfel la tribunal.
Batman forever s-a lansat în România pe DVD. Filmul pe DVD are sunet DTS 5.1.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise