“Beauty and the Beast”, magia revine pe marile ecrane

CineForum vă invită să fiţi oaspetele lor de azi, 17 martie, în cinematografele din ţară.

0

“Beauty and the Beast” (“Frumoasa şi bestia”) este un film regizat de Bill Condon după un scenariu scris de Stephen Chbosky şi Evan Spiliotopoulos.

Din distribuţie fac parte: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad, Ewan McGregor, Stanley Tucci, Audra McDonald, Gugu Mbatha-Raw, Ian McKellen şi Emma Thompson.

“Beauty and the Beast” este una din poveştile mele preferate din copilărie, a doua după “Cenuşăreasa”, şi bineînţeles că de abia aşteptam să vizionez versiunea live-action şi pot spune fără nicio ezitare că este foarte, foarte bine realizată, având toate ingredientele unui film reuşit: o poveste nemuritoare adaptată foarte bine pentru varianta live-action, decoruri spectaculoase, o coloană sonoră de care nu ai cum să nu te îndrăgosteşti, personaje excelent conturate şi o distribuţie aleasă perfect. Având în vedere că animaţia din 1991 este excepţională, fiind bine primită atât de public, cât şi de critici, era clar că Bill Condon trebuia să facă eforturi pentru a încerca să se apropie de magia filmului de animaţie. Şi cred că a reuşit acest lucru. Bineînţeles, ca aproape de fiecare dată, originalul este cel mai bun, însă şi remake-urile sau peliculele live-action pot fi surprinzător de bune, cum este cea din cazul de faţă.

Când a început “moda” versiunilor live-action după clasicele animaţii Disney, am fost la început destul de reticentă, dar, cu toate acestea, am mers la Cinderella, varianta din 2015, cu Lily James în rol principal, şi mi-a plăcut atât de mult încât mi-am propus să acord o şansă fiecărui film, chiar dacă pelicula originală este atât de perfectă încât mă face să simt că este inutil ca Hollywood-ul să realizeze o altă versiune.

Până acum, Disney ne-a oferit ecranizări noi pentru “Alice in Wonderland”, “Cinderella”, “Sleeping Beauty” şi “The Jungle Book”, continuând cu cea mai recentă pentru “Beauty and the Beast”.

Ştim cu toţii povestea clasică şi mă bucur că filmul respectă şirul evenimentelor şi nu face modificări majore, rămânând fidel materialului original.

Recent, am citit că Emma Watson ar fi putut juca în La La Land, însă a ales “Beauty and the Beast”. Cred că a fost alegerea cea mai bună pentru că personajul i se potriveşte ca o mănuşă şi nu îmi pot imagina o altă actriţă care să se descurce atât de bine cu acest rol.

Să ne reamintim povestea şi personajele. Belle este o tânără frumoasă şi inteligentă care locuieşte împreună cu tatăl ei într-un mic sat din Franţa secolului al XVIII-lea. Ea îşi petrece timpul citind, fiind îndrăgostită de magica lume a lecturii, doar că sătenii nu văd acest lucru ca pe ceva bun, considerând-o visătoare şi puţin ciudată.

Tatăl ei, Maurice, pleacă într-o călătorie, iar Belle îl roagă să îi aducă, ca de fiecare dată, un trandafir. Bineînţeles că ştim în ce direcţie se îndreaptă basmul nostru. Maurice ajunge la castelul Bestiei, descoperă că este vrăjit, se sperie, încearcă să fugă, însă, înainte să părăsească curtea palatului, zăreşte trandafiri şi, amintindu-şi de promisiunea făcută fiicei, rupe unul. Bestia îl vede şi, drept pedeapsă, îl închide într-o temniţă. Calul lui Maurice reuşeşte să fugă, iar Belle, simţind că tatăl ei se află în pericol, pleacă spre castel, unde se oferă să îi ia locul lui Maurice, devenind în acest mod prizoniera Bestiei.

Doar că Bestia nu este o fiinţă atât de rea pe cât ne lasă să credem, ci are un trecut trist, castelul aflându-se sub o vrajă pe care numai dragostea adevărată o poate rupe, eliberându-i astfel pe toţi cei care sunt condamnaţi să rămână acolo pentru totdeauna.

Nu vă spun mai mult, vă las să descoperiţi sau să redescoperiţi un basm care a fascinat generaţii şi care poate fi considerat nemuritor.

Dacă ne gândim la Emma Watson care, în viaţa reală, este un ambasador pentru drepturile femeilor şi sprijină egalitatea de şanse, atunci putem să fim de acord că actriţa este mai mult decât potrivită pentru rolul lui Belle, deoarece personajul dă dovadă de o independenţă pe care nu multe femei o aveau la acea vreme. Veţi avea ocazia să o auziţi cântând, iar fiecare melodie prezintă o stare de spirit diferită. Belle visează la o aventură, simţindu-se prinsă într-un sătuc unde este marginalizată pentru că oamenii nu pot înţelege pasiunea ei pentru lectură, apoi ajunge la castel unde îşi dă seama că magia există.

Dan Stevens este Bestia, un prinţ transformat într-un animal fioros de o vrăjitoare care aruncă un blestem asupra castelului său. După cum ştim deja, toţi cei care locuiesc în imensul palat sunt transformaţi în obiecte care pot să se mişte şi să vorbească. Singura cale de scăpare este dragostea adevărată. Prinţul, care în forma umană nu simţea iubire, trebuie să înveţe din greşelile din trecut şi să găsească adevărata dragoste pentru a rupe vraja. Cred că Stevens se descurcă foarte bine în rolul Bestiei, un personaj complex care este dur, fioros, dar care poate să fie şi sensibil, bun şi generos. Actorul surprinde excelent toate aceste stări şi reuşeşte să ne câştige repede încrederea.

Aşa cum am zis deja, filmul merge pe linia poveştii originale, însă apar mici modificări. Tatăl lui Belle, jucat de Kevin Kline, are un trecut dureros în această versiune şi, pe măsură ce aflăm detalii despre lucrurile prin care a trebuit să treacă, începem să îi înţelegem mai bine povestea.

Ambele personaje principale primesc scene care ne arată scurte amintiri din trecutul lor şi, deşi poate nu erau neapărat necesare, cred că aduc o contribuţie importantă filmului.

Iar acum ajung la controversatul Le Fou, primul personaj homosexual dintr-un film Disney. Nu voi vorbi prea mult despre acest aspect, însă nu aveam cum să nu îl menţionez, având în vedere scandalul sau vâlva care s-a creat în jurul lui. Unii solicită ca filmul să fie retras de la cinema, alţii cer ca Disney să scoată personajul din film. În opinia mea, acest aspect despre Le Fou nu ar trebui să deranjeze, mai ales că pelicula nu pune un accent mare pe detaliul acesta, iar simpaticul camarad al lui Gaston doar manifestă o admiraţie mai specială pentru şeful lui şi nu este vorba de nici un moment gay, aşa cum s-a scris îndeosebi în presa de scandal.

Luke Evans se descurcă excelent în rolul insuportabilului Gaston care încearcă să o cucerească pe Belle, chiar dacă nu au nimic în comun.

În concluzie, “Beauty and the Beast” reuşeşte să aducă pe marile ecrane o parte din magia celebrei animaţii şi ne ajută să păşim alături de Belle în minunata lume a unui basm care probabil nu se va demoda niciodată.

CineForum vă invită să fiţi oaspetele lor de azi, 17 martie, în cinematografele din ţară. Pelicula poate fi vizionată cu subtitrare sau dublată în limba română, în 3D sau IMAX 3D. Vizionare plăcută!

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar