Ben-Hur, colosal

                Pornind de la un roman din secolul XIX, Ben-Hur: A Tale of the Christ, scris de Lew Wallace, general în Războiul Civil, filmul regizat de William Wyler este cea mai cunoscută ecranizare a poveștii legendare despre iertarea creștină în violenta epocă romană. Este un film care rămas în istorie pentru cursa plină de semnificații mitice. Pentru a putea fi realizată, această cursă a înghițit un milion de dolari din bugetul filmului. Ben-Hur are în distribuție 350 de actori și peste 50.000 de figuranți și la filmări s-au folosit peste 100.000 de costume. V-am spus toate acestea pentru a vă da seama ce desfășurare impresionantă de forțe a contribuit la realizarea acestui film.

chariots

                Excesele producției au dat naștere la o serie de critici din partea exigenților, precum formularea extrem de concisă a lui Mort Sahl: „Loved him, hated Hur”. Este posibil ca acest comentariu să fi fost făcut din cauza faptului că, odată cu premiera filmului, au fost lansate pe piață prosoape cu inscripții de genul Ben-His și Ben-Her, fiind unul din primele exemple de tehnică de lansare și de comercializare a unui film.

all

                Aparent este o peliculă despre Iisus Hristos, dar povestea se concentrează asupra prieteniei dintre Mesalla și evreul Judah Ben-Hur.

friends

                Prietenia dintre cei doi suferă o schimbare odată cu întoarcerea lui Mesalla pe tărâmul Iudeei, care se afla sub controlul Imperiului roman. Acesta nu mai are bunătatea de altădată, devine un îndoctrinat al Împăratului, considerat singurul Dumnezeu al lumii, o blasfemie. Nimic nu pare a sta în calea lui, nici măcar Ben-Hur și familia lui, deși mulți ani cei doi s-au considerat frați de sânge. În clipa în care Ben-Hur nu vrea să-i acorde sprijinul pentru a-și trăda propriul popor, el își semnează propria condamnare. Acesta este acuzat pe nedrept de un atentat asupra vieții unui guvernator roman (câteva cărămizi îl rănesc accidental pe noul Guvernator al provinciei), iar viața lui se transformă într-un calvar: este condamnat la galere (un loc de unde nu se poate evada și din care doar mort poți scăpa), iar mama și sora sa sunt arestate. Astfel, tânărul Ben-Hur își consacră viața răzbunării împotriva bunului său prieten Mesalla.

galere

                După 3 ani de stat la galere, Ben-Hur este repartizat pe vasul condus de consulul roman Quintus Arrius. Într-o luptă cu macedonienii, vasul se scufundă, Ben-Hur reușește să se elibereze de lanțuri și îi salvează viața lui Arrius. Astfel va avea loc o recunoaștere a bunătății sale în Roma, devenind erou, dar Ben-Hur nu-și poate uita trecutul și datoria. În final, el se confruntă cu Mesalla în celebra cursă pe care am văzut-o și revăzut-o de atâtea ori.

vase

                Sunt fascinat de filmele vechi, deoarece în acea vreme nu existau efecte speciale făcute pe calculator, filmele se bazau pe talentul actorilor și al cascadorilor, pe când acum, toate filmele sunt bazate pe efecte speciale, povestea, jocul actorilor și cascadorii contând mai puțin. Deoarece are 212 minute, Ben-Hur are două părți: overture (preludiu, introducere) și entr’acte (pauză, între acte).

enemies

                Dar ajunge cu descrierea. Cine sunt actorii care au dat viață acestor personaje?

 Charlton Heston este Judah Ben-Hur. Pentru acest rol, Heston a fost recompensat cu un premiu Oscar pentru cel mai bun actor;

judah ben-hur

Stephen Boyd este Mesalla, prietenul (fratele de cruce) al lui Ben-Hur, care între timp devine dușmanul său de moarte;

messala

Martha Scott este Miriam, mama lui Judah;

miriam

Cathy O’Donnell este Tirzah, sora lui Ben-Hur;

tirzah

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

Haya Harareet este Esther;

esther

Jack Hawkins este consulul roman Quintus Arrius;

arrius

Hugh Griffith este Ilderim, un șeic arab. Acesta a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar;

Ilderim

Frank Thring este guvernatorul Pontus Pilate. Din cauza acelui incedent asupra guvernatorului, Ben-Hur este condamnat la galere.

pontus pilate

                Ben-Hur a obținut 11 premii Oscar pentru: cel mai bun film; cea mai bună imagine; cea mai bună scenografie; cele mai bune costume; cel mai bun sunet; cel mai bun montaj; cele mai bune efecte speciale; cea mai bună muzică, coloană sonoră a unui film dramatic sau de comedie; cel mai bun actor; cel mai bun actor într-un rol secundar (Hugh Griffith); cel mai bun regizor, fiind egalat la numărul de premii abia 40 de ani mai târziu, de Titanic.

jesus

                Dacă mesajul filmului a fost iubirea, scopul au fost banii: MGM, studioul producător, se afla înt-o situație precară. În ciuda colosalelor probleme de producție, interesul enorm pe care l-a stârnit filmul i-a asigurat un incontestabil succes la box office. Astfel, MGM a fost salvat de la faliment, transformându-l totodată pe Charlton Heston într-un idol al femeilor.

ill

                Studiourile MGM şi Paramount Pictures au anunțat că o nouă adaptare a romanului Ben-Hur va ajunge pe marile ecrane în data de 26 februarie 2016. Acțiunea din acest proiect se va baza pe povestea nobilului evreu acuzat pe nedrept şi care va începe o cruciadă a răzbunării împotriva bunului său prieten, care l-a trădat. Filmul va fi cât se poate de fidel romanului. Acesta va spune în paralel şi povestea lui Iisus Hristos şi va sublinia puterea credinţei mai mult decât această adaptare din 1959. Se sperăm că se va ridica la nivelul acestui film, ceea ce este puțin probabil.

boat

                Vă invit să urmăriți în continuare trailer-ul primului film din istorie care a încasat 11 premii Oscar, din 12 nominalizări la aceste premii:

                Ben-Hur s-a lansat în România pe DVD și blu-ray. Din păcate, eu am achiziționat DVD-ul care conține 2 discuri. Dar probabil când se va mai reduce, voi achiziționa acest film pe blu-ray pentru sunet și imagine.

bd

Cumpără acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise