Cu această ocazie, țin să le mulțumesc celor de la Pro Video pentru filmul biografic Big Eyes: Ferestrele sufletului, regizat de Tim Burton. Astfel, Tim Burton se îndepărtează de la genul fantastic cu acest film biografic care ne spune povestea scandaloasă a uneia dintre cele mai mari fraude din istoria artei.
Filmul începe cu citatul lui Andy Warhol: „Cred că ceea ce a făcut Keane e grozav. Trebuie să fie bun. Dacă ar fi fost rău, multora nu le-ar fi plăcut.” La sfârșitul anilor ’50, mai exact în 1958, Dick Dolan, un ziarist, începe prin a ne spune una din cele mai ciudate poveşti din cariera sa. Totul a începe în momentul în care Margaret Ulbrich se desparte de soţul sufocant. Acţiunea se petrece înainte ca ea să devină pictoriţa americană care se va bucura de un succes mondial datorită portretelor sale care scot în evidenţă ochii supradimensionaţi.
Fiind divorţată şi fiind ameninţată cu un proces de custodie, ea se mărită cu Walter Keane, deoarece acesta a umplut golul din viaţa ei. Din păcate, Walter a mai fost şi cu alte femei artiste. Astfel, la începutul anilor ’60, Walter Keane a atins un success răsunător, revoluţionând lumea artelor prin picturile „sale” enigmatice ale unor copii cu ochi mari. În cele din urmă, straniul adevăr va ieși la iveală: picturile au fost de fapt create de soția sa, Margaret. Artista va începe o bătălie legală pentru a-şi putea semna lucrările cu propriul nume, iscând unul dintre cele mai faimoase procese din justiţia americană. Cu această minciună colosală, familia Keane a reuşit să păcălească o lume întreagă.
O poveste inspirată din fapte reale, prea incredibilă pentru a fi ficţiune, Big Eyes: Ferestrele sufletului se concentrează pe momentul în care Margaret descoperă artistul din ea, pe succesul extraordinar al picturilor sale precum şi pe relaţia tumultoasă dintre ea şi soţul ei, Walter, care a căpătat faimă internaţională, asumându-şi munca soţiei sale.
În rolurile principale îi veţi recunoaşte pe:
Amy Adams în rolul lui Margaret, pictoriţa care a realizat o sumedenie de picturi cu ochi mari;
Christoph Waltz e Walter Keane, soţul lui Margaret. Walter a devenit o celebritate naţională în SUA şi un invitat obişnuit la talk-show-uri, după ce a fost pionierul exploziei de imagini cu copii cu ochi foarte mari. El şi-a folosit abilităţile de marketing pentru a-şi vinde arta ieftin prin magazine şi benzinării din toată ţara. Din păcate nu a fost un artist. El şi-a asumat munca soţiei sale;
Danny Huston e ziaristul Dick Nolan;
Jon Polito e Enrico Banducci, proprietarul unui bar, care îi închiriază lui Walter un spaţiu pentru a-şi expune picturile;
Krysten Ritter e DeeAnn, prietena lui Margaret, care o avertizează pe Margaret în legătură cu Walter;
Terence Stamp e John Canaday, un critic de artă;
Delaney Raye e Jane, fetiţa lui Margaret.
Amy Adams declara despre rol: „Am studiat în detaliu felul în care Margaret mânuia pensula şi cum punea vopseaua, cum contura ochii. Margaret chiar a crezut că, fiind femeie, oamenii nu i-ar cumpăra tablourile. Soţul ei a convins-o că succesul pe care îl aveau se datora faptului că publicul credea că artistul e un bărbat, iar asta însemna tablouri vândute la un preţ mai mare decât cele pictate de o femeie.”
În 2003, scenariştii acestui film, Scott alexander şi Larrz Karasyewski, au aflat povestea stranie a cuplului Keane. S-au gândit că povestea are potenţial şi astfel au contactat-o pe Margaret Keane, care a fost de acord să le vândă scenariştilor drepturile de folosire a informaţiilor despre viaţa ei, precum şi ale artei sale. În prezent, Margaret are 87 de ani şi locuieşte aproape de San Francisco. Walter a murit în 2000, la 85 de ani şi nu şi-a acceptat niciodată înfrângerea .
Pentru costumaţii, Tim Burton a colaborat cu Colleen Atwood care a câştigat 3 premii Oscar pentru: Alice în Ţara Mininunilor, Chicago şi Memoriile unei gheişe şi de-a lungul anilor a fost nominalizată la alte 7 premii. Big Eyes: Ferestrele sufletului reprezintă a 10 a colaborare dintre ea şi regizorul Tim Burton.
Filmările au avut loc în Vancouver, Canada, dar şi în locaţii precum San Francisco şi Hawaii. Locaţiile din Vancouver au inclus Parcul istoric Stanley şi districtul Gastown. Casa luxoasă a familiei Keane a fost creată într-o casă din cartierul Southlands. În Hawaii, locaţiile au inclus Tribunalul Curţii Federale Honolulu şi hotelul Royal Hawaiian din Waikiki.
Nu toţi reuşim să ne deschidem sufletul prin oglinda ochilor. Majoritatea dintre noi reuşim să ne închidem în noi. În continuare vă las să urmăriţi trailer-ul acestui film care ne duce în lumea artelor subtitrat în limba română.
Big Eyes: Ferestrele sufletului s-a lansat în România pe DVD cu sunet: 5.1 engleză şi subtitrat în limba română.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise