“Bridge of Spies”, spioni de elită

1

Bridge of Spies este cel mai nou film regizat de Steven Spielberg, având la bază un scenariu scris de Matt Charman împreună cu Ethan și Joel Coen. Din distribuție fac parte: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan și Alan Alda.

Așteptam cu nerăbdare acest film din două motive: primul, pentru că este regizat de Steven Spielberg, unul din regizorii mei preferați, și, al doilea motiv, pentru că joacă Tom Hanks, unul din actorii mei preferați. Iar așteptarea a meritat. Poate unii vor considera filmul prea lung sau fiind de modă veche. Însă eu consider că Spielberg a ales cea mai bună variantă de a prezenta această poveste inspirată din fapte reale.

02 “Bridge of Spies”

Cu “Bridge of Spies”, regizorul continuă ceea ce a început cu filmul “Lincoln”, adică să folosească istoria pentru a-și prezenta viziunea despre eroismul americanilor. În timp ce “Lincoln” este un film despre un om extraordinar al Americii, “Bridge of Spies” este un film despre un om obișnuit – un avocat de asigurări din Brooklyn, James B. Donovan.

În anii 1950, Donovan a fost ales de către colegii săi de breaslă să îl reprezinte la proces pe Rudolf Abel, un spion rus. Colegii săi (și chiar judecătorul) doresc ca Donovan să pară că îl apără la proces, dar, în realitate, toți vor ca Abel să fie condamnat la moarte. Totuși, Donovan pregătește o apărare solidă, nu doar una de fațadă.

03 “Bridge of Spies”

Ca să își păstreze integritatea și să respecte profesia de avocat, să își reprezinte clientul și să respecte clauza de confidenţialitate, client-avocat, Donovan își riscă propria reputație și chiar siguranța familiei sale.

Donovan este interpretat de Tom Hanks și, din punctul meu de vedere, este unul din cele mai bune roluri ale sale. De mulţi ani, Hanks este unul din cei mai apreciați actori de la Hollywood, fiind răsplătit pentru talentul și munca sa cu două statuete Oscar (pentru rolurile din filmele “Philadelphia” – 1993 și “Forrest Gump” – 1995). În “Bridge of Spies”, are șansa să interpreteze un erou american asemănător cu cel interpretat de Henry Fonda în “12 Angry Men” (12 jurați analizează o crimă, care aparent a fost comisă de un tânăr. Aproape toți îl consideră vinovat, cu excepția unui jurat, care solicită ca probele să fie analizate din nou). Personajul lui Henry Fonda luptă pentru dreptate, iar Donovan are aceleași convingeri, pentru el viața oricărui om este importantă și orice om este nevinovat până când justiția demonstrează contrariul. Avocatul nu luptă pentru glorie sau din aviditate, ci pentru un motiv simplu: dorește să facă ceea ce trebuie, adică ceea ce este corect.

05 Tom Hanks

Hanks formează o echipă excelentă cu Mark Rylance, cel care îl interpretează pe Rudolf Abel, spionul rus, care nu arată nicio emoție, nici măcar gândul că există posibilitatea să fie condamnat la moarte nu îl sperie, nu pare să îl sperie nimic. Este văzut ca dușmanul Americii și probabil cel mai urât om din America, și, cu toate acestea, Donovan este dispus să îl apere. De ce? Deoarece este vorba de a rămâne integru indiferent de părerile celorlalți și de consecințe.

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

06

Filmul are un dialog inteligent și fiecare scenă este bine gândită. Chiar dacă este un film lung, reușește să țină atenţia publicului până la final.

Actorii din rolurile secundare sunt foarte bine aleși: Amy Ryan în rolul lui Mary, soția lui Donovan (ultima scena a sa din film este foarte bine construită), Alan Alda, în rolul partenerului lui Donovan de la firmă, Peter McRobbie în rolul șefului CIA și Sebastian Koch în rolul avocatului german.

04

În ceea ce privește colaborarea dintre Tom Hanks și Steven Spielberg, cei doi au mai lucrat împreună la trei filme: “The Terminal”, “Catch Me If You Can” și “Saving Private Ryan”. Așadar, “Bridge of Spies” este a patra colaborare a celor doi și sper să nu fie ultima.

07 Tom Hanks

În concluzie, “Bridge of Spies” este un film cu spioni, dar nu cu orice tip de spioni, ci cu unii de elită și ne arată unul din cele mai cunoscute cazuri din realitate care a avut loc în timpul Războiului Rece. Filmul, prin Donovan, ne pune pe gânduri și ne face să reflectăm la următoarele întrebări: cât de importantă este viața unui om? Depinde de naționalitate? Și care este cu adevărat rolul spionului? Poate fi considerat vinovat? Nu fiecare spion luptă pentru convingerile propriei sale țări? Spionul american luptă pentru America, iar cel rus pentru Rusia. Fiecare își reprezintă țara și este datoria lui să facă acest lucru. Poate ar fi bine să ne gândim mai des la ceea ce Donovan a spus în film – viața fiecărui om este importantă pentru că viața fiecăruia contează.

“Bridge of Spies” este distribuit în România de OdeonFilm și poate fi văzut din 27 noiembrie în cinematografele din țară.

bridge-of-spies-250526l-1600x1200-n-ecaf63df[review]

[rwp-review-form id=”0″]

1 Comentariu
  1. Margurite Balasco spune

    I view something really special in this web site.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata