Comoara lui Porumboiu din 29 mai pe marile ecrane

0

Comoara, în regia lui Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul secțiunii oficiale Un Certain Regard a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, joi, 21 mai. Filmul va avea premiera în România pe 29 mai și va putea fi văzut în peste 20 de orașe din țară, inclusiv Reșița.

Iată ce a spus Corneliu Porumboiu într-un interviu despre film: „Titlul evocă fascinaţia noastră pentru aur care, în mod simbolic, este ca un soare pe care îl căutăm în pământ. „Pentru mine toată această grădină este o parte a istoriei noastre. În scenele lungi, personajele dau senzația că sunt pierdute, traiectoriile lor sunt labirintice. Nu ajungem niciodată să le localizăm. Gravitează în jurul copacului lovit de fulger, tăiat în două de lumină într-un fel… Trei personaje caută cu disperare ceva în pământ, este și comic și tragic în același timp”.

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Domnișoara CristinaAferim!, Câinele japonez), Adrian Purcărescu și Corneliu Cozmei. Cuzin Toma joacă alături de soția lui, Cristina și băiatul lor, Nicodim, în vârstă de 8 ani. În alte roluri îi puteți vedea pe actorii: Florin Kevorkian, Laurențiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină, Radu Bânzaru.

Producția este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în co-producţie cu Les Films de Worso şi Rouge International. Proiectul este susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, televiziunea Arte, Eurimages, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franţa, cu participarea HBO România, Nestle şi UPC România.

Filmul spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor e „Robin Hood”. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

Secţiunea Un Certain Regard face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar