Cronică Cloud Atlas

                Atlasul norilor (Cloud Atlas) este ecranizarea romanului Atlasul norilor scris de David Mitchell. Ecranizarea romanului este foarte lăudată, ea fiind una din cele mai bune pelicule realizate după o carte. Mai ales că majoritatea au spus că este o ecranizae imposibil de realizat. Filmul are o distribuţie de excepţie: Tom Hanks, Halle Berry, Ben Whishaw, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Susan Sarandon, Hugh Grant, Jim Broadbent. E al doilea film important regizat de fraţii Wachowski (Andy şi Lana), după seria Matrix. Filmul a avut 3 regizori. Al treilea a fost Tom Twyker. Cei 3 au scris şi scenariul filmului. Sunt 3 regizori, pentru că sunt 6 poveşti interconectate. Este un film greoi, lung şi nu este pentru oricine.

cloud4

                Atlasul norilor ţine aproape 3 ore. Recunosc, înainte să-l văd, am citit despre ce este vorba pentru a şti la ce să mă aştept. Sunt foarte mulţi cinefili dezamăgiţi de acest film pentru că, probabil, nu au înţeles despre ce este vorba. Scriu această recenzie pentru că ieri am văzut filmul a 4-a oară pe blu-ray. O să încerc în câteva rânduri să vă fac să înţelegeţi despre ce este vorba în Atlasul norilor.

cloud3

                Atlasul norilor are o poveste ce se întinde pe 6 ere diferite, pornind din secolul 19 şi ajungând într-un viitor post-apocaliptic.

1. Adam Ewing (Jim Sturgess) este un notar nord-american ce călătoreşte spre casă cu vaporul dinspre izolatele Insule Chatham, la est de Noua Zeelandă, în anul 1849. Este o poveste ce implică traversarea unui ocean şi comerţul cu sclavi;

1

2. Robert Frobisher (Ben Whishaw) este un compozitor pervers, suicidar, genial şi lefter care încarcă să devină faimos, care îşi găseşte de lucru la un compozitor din Belgia, în anul 1936;

2

3. Luisa Rey (Halle Berry) este o jurnalistă care investighează un caz de corupţie şi crimă la o centrală nucleară din Buenas Yerbas – California, în anul 1975;

3

4. Timothy Cavendish (Jim Broadbent) este un editor care datorează bani unui gangster şi este internat împotriva voinţei lui într-un azil din care nu poate evada, în Londra, la începutul secolului al XXI-lea;

4

5. Sonmi 451 (Doona Bae) este o clonă umană care munceşte la fast food-ul Papa Song şi este executată fiindcă se revoltă împotriva regimului totalitar care îi exploatează pe cei asemenea ei în Nea So Copros – Coreea, în viitorul apropiat;

5

6. Zachry (Tom Hanks) este membrul unui trib ce duce o viaţă primitivă, după ce cea mai mare parte a umanităţii a decedat, şi este vizitat de Meronym, un ultim supravieţuitor al civilizaţiei avansate din punct de vedere tehnologic, în Hawaii, în viitorul îndepărtat.

6

Nu uita sa citesti

                Cei de la cinemablend.com au încercat să ne explice ce se întâmplă într-o singură imagine:

cloud atlas

                Una din principalele diferenţe prin care filmul este mai interesant decât cartea este alternarea poveştilor. Probabil şi de aceea filmul e greu de digerat şi pot exista cinefili care să nu înţeleagă filmul. Cinstit, şi eu când am văzut prima dată filmul, abia pe la jumătate mi-am dat seama ce se întâmplă. Scenele filmului se întretaie, iar intriga din cele 6 poveşti este prezentată alternativ. Cei 3 regizori au reușit să transforme filmul în ceva interesant. Nu au expus poveştile pe rând ca în carte, deoarece filmul cu siguranţă ar fi devenit monoton şi plictisitor. Dar există şi reversul medaliei. Cele 6 poveşti prezentate alternativ pot zăpăci cinefilul.

cloud1

                Scenele de acţiune sunt superbe, tocmai pentru a creşte suspansul şi a păstra viu interesul cinefilului. Filmul se distinge prin atmosfera creată şi acţiunea care se petrece în secole diferite.

                Ceea ce mi-a plăcut la Atlasul norilor este că nu urmează reţeta specifică a unui film hollywoodian de succes. Nu este un scenariu clasic. După cum spuneam mai sus, acţiunea începe să capete sens abia de la jumătatea filmului. Este un film care vă poate lăsa rece sau un film care să vă cucerească pentru totdeauna. Pe mine, unul, m-a cucerit. Cinstit, nu am mai văzut un film aşa spectaculos regizat de fraţii Wachowski de la trilogia Matrix.

cloud2

                În concluzie, pentru cinefilii care sunt înnebuniţi după filmele SF, acesta este un film care nu trebuie ratat. Deşi ar fi fost mai potrivit un serial de 6 episoade care să prezinte poveştile de sine stătător, filmul este mult mai interesant cu aceste poveşti care se întrepătrund.

                Atlasul norilor este un film care amestecă fizica cuantică cu reîncarnarea sufletelor, este un cocktail de aventură, thriller, SF, poliţist, romantic, post acopaliptic, istoric, dramă. Totul într-un singur film.

                În continuare vă las să urmăriţi trailer-ul filmului subtitrat în limba română:

Atlasul norilor s-a lansat la noi atât pe DVD cât şi pe blu-ray. Filmul pe DVD are un preţ special de numai 10 lei. Dar mie unul îmi place ca în colecţia mea de filme originale filmele bune să le am pe blu-ray. Este adevărat, filmele mai puţin bune, dar care merită să fie revăzute, le am achiziționate pe  DVD.

bd

Cumpără acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Mihaela Tobolcea
Vizitator

Acest film este unul pe care trebuie sa-l vezi cel putin o data acasa, sa poti da inainte si inapoi pentru a incerca sa-l intelegi cat mai bine. Jocul actorilor a fost grozav si mi-a demonstrat , daca mai era nevoie, de ce Tom Hanks este printre actorii mei favoriti. Machiajul a fost excelent, si parca a imprimat acting-ul actorilor.Vezi Tom Hanks in Dermot Hoggins sau Hugh Grant in Rev. Giles Horrox sau Denholme Cavendish. Singura, sa-i zicem critica, ar fii asemanarea machiajului pt actiunea din viitor, cu Matrix (Hae-Joo Chang era o fel de clona a lui Neo) ,… Citeste mai mult »