Cronică Gravity 3D

Încep prin a vă spune că dacă ați văzut cumva Gravity 2D ați pierdut cam 70% din film. Filmul este regizat de Alfonso Cuaron și nu are decât 2 actori în tot filmul: George Clooney și Sandra Bullock. Este primul film după Avatar la care efectiv mi-a plăcut cum a fost folosit 3D-ul. Chiar și James Cameron, regizorul mega succesului Avatar, a spus că Gravity este cel mai bun film setat în spațiu făcut vreodată. Din punctul meu de vedere este pierzătorul anului. Eu aș fi vrut ca acest film să câștige Oscar-ul pentru cel mai bun film. Dar a câștigat 12 years of slave.  E adevărat, am votat și eu 12 years of slave că o să câștige Oscar-ul deși din tot sufletul mi-am dorit să mă înșel.

matt

                Pe mine acest film m-a lăsat efectiv uimit și m-a dat pe spate. 3D-ul este folosit cu cap. Filmul începe cu o imagine panoramică a Pământului. Am avut senzația că eu sunt în spațiu și plutesc. Am văzut filmul la cinema, dar îi fac acum recenzia pentru că l-am revăzut a 5-a oară duminică pe blu-ray 3D.

                De regizorul Alfonso Cuaron cu siguranță ați auzit. El a regizat succesele Children of men, Pan’s labirinth, Biutiful și Harry Potter și prizonierul din Azkaban. Tot el este producător și scenarist al filmului. Filmul a fost gândit pentru 3D.

                Filmul a luat 7 premii Oscar pentru: cel mai bun mixaj sunet, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră, cele mai bune efecte vizuale, cel mai bun montaj de sunet, cea mai bună imagine și cel mai bun regizor.

oscar

                Acum, ce se întâmplă de fapt în acest film? Experta în bioinginerie, specialista Ryan Stone, interpretată de oscarizata Sandra Bullock, și astronautul veteran Matt Kowalski, interpretat de George Clooney, care se află pentru ultima dată la comanda unei nave înainte de pensionare, sunt trimiși în spațiu pentru a repara telescopul Hubble. Însă misiunea de rutină în afara navetei se termină tragic. Telescopul și nava sunt lovite de rămășițele unui satelit rusesc, lăsându-i pe Matt și Ryan singuri în spațiu, legați unul de altul și de nimic altceva în întuneric. Astfel această misiune devine o luptă pentru supraviețuire.

space

                Este incredibil jocul actoricesc al celor 2 actori. Incredibil cum cei 2 pot ține în spate un film. Inițial ca protagoniști au fost aleși Angelina Jolie și Robert Downey Jr. Ce pot spune este că au fost inspirați că au renunțat la roluri.

                Specialista Ryan este aruncată în gol, dată peste cap atât la propriu cât şi la figurat. Toată scena o trăiești, iar vizionând filmul în format 3D te învârți o dată cu ea. Bineînțeles totul este foarte complicat pentru că oxigenul lui Ryan e pe terminate. E superbă scena în care ajunge aproape fără oxigen într-o capsulă și se liniștește adoptând poziția copilului.

pozitia copilului

                O misiune banală se transformă într-o tragedie, iar în acea liniște apăsătoare a spațiului nimeni nu te poate auzi urlând. Ești la câteva sute de mii de kilometri de Pământ, plutești, vezi răsăritul și aurora boreală. Fiind deasupra tuturor te apasă un sentiment copleșitor.

failure

                Chiar și astrofizicienii au făcut o listă cu 10 fenomene fizice corecte, ceea ce înseamnă că scenariul și regia au fost excepționale:

 1. durata de orbitare de 90 de minute pentru obiectele de la altitudinea respectivă;
 2. traiectoriile de reintrare în atmosferă a sateliților dezintegrați. Exemplu este tragedia care a avut loc cu naveta Colombia;
 3. calmul în situația de tensiune maximă a personajului interpretat de George Clooney. Tydson a declarat că el cunoaște zeci de astronauți care și-ar fi păstrat calmul în această situație – Columbia
 4. aurora boreală vizibilă la acea distanță, situată deasupra regiunilor polare;
 5. atmosfera terestră apare ca fiind subțire în raport cu dimensiunile Pământului;
 6. conservarea energiei și a momentului de rotație în lipsa gravitației
 7. imaginile captivante de pe orbită, în timpul trecerii de la zi la crepuscul și  apoi la noapte;
 8. viteza corpurilor reziduale, dacă ar fi pe acea orbită de coliziune;
 9. trecerea de la liniște la sunet, atunci când se intră într-un con de presurizare care inițial se află în vid și apoi se umple cu aer;
 10. cerul înstelat, deși puțin prelucrat, a surprins corect profunzimea și textura cerului de noapte autentic.

gravity

Mai sunt faze magnifice în 3D. O să menționez două din ele, pentru a nu da prea multe spoilere:

 1. în momentul în care Ryan scoate un șurub din telescopul Hubble, neexistând gravitație, acesta începe să plutească în spațiu și Matt îl prinde. În acel moment mâna și șurubul ies din ecran.
 2. În momentul în care Dr Stone plânge, lacrimile vărsate plutesc în capsulă, și bineînțeles ies din ecran.

ryan

Nu vreau să vă dau spoilere așa că vă invit să vizionați filmul 3D. 3D-ul și efectele speciale sunt folosite cu măiestrie și cum a spus și James Cameron e cel mai bun film despre spațiu, spațiu cum nu a mai fost văzut până acum în niciun film.

În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul filmului:

La 372 de mile (600 de kilometri) deasupra Pământului sunetul nu poate fi propagat. Nu există presiune atmosferică, nu există oxigen, viața nu poate exista în SPAȚIU.

Filmul s-a lansat în România pe DVD, blu-ray și blu-ray 3D (combo 2D+3D), așa că vă invit să-l cumpărați 3D, pentru că este un film la care chiar merită 3D-ul.

BD

Cumpara acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
trackback

[…] Price, care a și luat un premiu Oscar în calitate de compozitor al coloanei sonore a filmului Gravity, a făcut o treabă minunată și pentru acest film. Nici nu știu ce piesă să vă las aici, sunt […]