DVD-ul provine din englezescul Digital Video Disc tradus in română disc video digital. E succesorul CD-ului. Filmele pe DVD au in general 4,37 GB (DVD-5) sau 7,95 GB (DVD-9). Filmele originale majoritatea sunt pe DVD-9. Calitatea e mult mai bună decât cele la filmele piratate. E adevărat, majoritatea nu-şi permit să şi le cumpere de cum apar deoarece sunt foarte scumpe, în jur de 49,9 lei sau 52,9 lei depinde de firma care îl scoate pe piaţă. Nici măcar eu nu-mi permit să le cumpăr la acest preţ. Dar cand DVD-ul ajunge la un preţ de 19,9 lei sau mai puţin, merită. Eu mai dau şi 29,9 lei pe filme foarte bune sau care au DTS. DTS e digital theater sound (sunet digital de cinematograf sau sunet de cinematograf). Preţul unui DVD între 5-20 lei e cât costă un film la cinematograf (un bilet la Reșița costă 15 lei (2D+3D) sau 20 lei BLOCKBUSTER-ul).
BD-ul (blu-ray disc) e evoluţia DVD-ului. Discurile au 25 GB (BD5) sau 50 GB (BD9). Filme originale sunt pe disc de 50 GB. Filmele pe BD costă atunci când apar intre 69,9 lei şi 109,9 lei. Cinstit, din punctul meu de vedere, sunt cam scumpe. Eu le cumpăr când ajung la 49,9 lei sau mai puțin. Calitatea imaginii la film 1920×1080 (1920 pixeli pe linie având 1080 linii orizontale) faţă de 640×480 (640 pixeli pe linie având 480 linii orizontale) cât e pe DVD. Calitatea imaginii e mult mai bună, dar şi sunetul. Majoritatea au DTS-HD (digital theater sound high definition tradus sunet de cinema de înaltă definiţie) sau TrueHD (adevăratul sunet de înaltă calitate).
BD3D (blu-ray disc 3D). Filmele 3D care se află pe acest disc au peste 40 GB. Un film 3D costă între 99,90 lei şi 149,9 lei dar vă garantez că merită. Au o calitate extraordinară şi se văd mai bine decât la cinema pentru că au rezoluţia mai mare. Singura problemă e că trebuie un televizor 3D și un cablu HDMI 1.4. BD-urile nu se pot rula decât de pe un playstation 3, blu-ray player sau blu-ray cinema. Blu-ray-ul trebuie să știe să redea filme 3D neapărat. Pentru cei care nu au televizor 3D şi vor să-şi cumpere pe viitor le recomand să-şi cumpere filmele dorite pe BD3D pentru că filmele au şi varianta 2D, puteţi să o vedeţi pe televizor normal. Filmele 3D sunt ceva excepţional şi cum majoritatea au început să-şi cumpere televizoare 3D, cererea de filme 3D e foarte mare şi stocurile se epuizează foarte repede faţă de filmele 2D.
4K UHD. Filmele în acest format ocupă între 60 GB și 100 GB. Primul film în acest format a fost deja lansat în România și costă 139,9 lei. Aveți nevoie de un TV 4K, un player care să citească 4K sau un XBOX ONE S și un cablu HDMI 2.0. Filmele se comercializează într-o carcasă neagră și conține atât dicul 4K cât și discul pe BD. Calitatea imaginii la film în format 4K e 3840×2160 (3840 pixeli pe linie având 2160 linii orizontale) faţă de 1920×1080 (1920 pixeli pe linie având 1080 linii orizontale) cât e la un BD. În plus are culori mai naturale, mai strălucitoare şi mai intense. Atmos este un sistem audio complet nou dezvoltat de Dolby, care schimbă fundamental modul în care sunetul e gândit pentru filme. Atmos utilizează o abordare bazată pe obiectele din film, faţă de sistemul surround actual care are ca bază canalele de sunet, lucru prin care Dolby a oferit o mai mare libertate de creaţie a regizorilor din punctul de vedere al învăluirii cu sunet al spectatorilor. Am vizionat Suicide Squad la un prieten. Iniţial am spus: mai multă culoare, detalii mai bune, dar nu mi se pare cine ştie ce. Apoi a pus filmul pe BD. E o diferenţă imensă. Aţi putea spune că cineva a luat radiera şi a şters culorile şi detaliile.
Un film original nu se va compara niciodată cu unul piratat. Cel piratat are durata de viață foarte scurtă față de un film original. Un film original poate ține o viață fără să se strice, atâta timp cât aveți grijă de disc. Se poate zgâria și filmul nu sare, față de un disc piratat, unde filmul sare.
Problema e că la noi nu au apărut toate filmele 3D originale pe BD3D. Dintre acestea putem aminti: Yogi bear, Step up 3D, Final destination 4,5, Clash of the titans, How to train your dragon, The last airbender, Thor, Captain America, Kung Fu Panda 2, Transformers 3, G-Force, seria Toy story, Monster university, Thor 2 – The dark world, Planes, Rise of the guardians, R.I.P.D., Dolphin’s tale, Megamind, Despicable me, The Lorax, Streetdance, Open season, Madagascar 3 – Europe’s most wanted, Frozen, Brave, Tangled, seria Shrek, 47 ronin, Legend of Hercules şi exemplele pot continua.
Problema e că nici nu prea se cumpără din cauza prețului ridicat. Nu știu dacă ați observat, dar și filmele 3D au început să se reducă ca preț, semn că populația a început să cumpere filme 3D originale. Dacă veți converti un film din 2D în 3D filmul nu are aceeași calitate ca un film pe BD3D. Dacă televizorul ar converti la calitatea unui BD3D atunci nu s-ar mai cumpara filme 3D pe BD3D. În plus la un film 3D, spre exemplu Yogi bear mâncarea iese din ecran, pe când dacă filmul e convertit, mâncarea nu mai iese. Am filmul original cumpărat în format 3D din Germania fără subtitrare în limba română din păcate, pentru că cei de la PV nu au scos filmul și în format 3D. Am văzut filmul împreună cu nepoții mei și au întins mâna să ia mâncarea care iese din ecran. Bineînțeles, în timp ce vizionam filmul a trebuit să mă concentrez să le traduc piticilor pentru că nu înțelegeau, subtitrarea fiind în engleză.
Acum lupta se va da între BD3D şi 4K UHD. Ce aleg?!
Răspunsul e foarte simplu. Dintre un film 3D şi un 4K cu siguranţă aleg 3D-ul. Sunt înnebunit după experinţa 3D de acasă. 3D-ul se vede mai bine ca la cinema (vorbesc de filmele originale, nu de porcăriile SBS pe care le daţi jos de pe net). Bineînţeles mai sunt cinefili care nu văd nimic special la 3D. Eu le recomand să aleagă 4K UHD.
Dar dintre un BD şi 4K UHD ce aş alege?
Cu siguranţă 4K UHD. Deşi nu am un sistem home cinema 4K, tot în acest format le-aş cumpăra. De ce? Sunt combo. Pot viziona filmul în format 2D şi când se vor lansa primele sisteme home cinema 4K le revăd în 4K UHD.
[…] articol precedent am făcut o comparaţie între filmele pe DVD, BD şi BD3D. O să reamintesc în mare despre calitatea imaginii şi ce înseamnă […]
[…] nu știu încă diferența dintre un DVD, blu-ray și blu-ray 3D, așa că vă invit să citiți acest […]
[…] A început un an nou, anul 2015. Astfel, continuăm proiectul început anul trecut, cu lansările pe DVD, blu-ray și blu-ray 3D. Astfel, în luna ianuarie se […]