“Gods of Egypt”, lupta pentru putere

3

Gods of Egypt” (“Zeii Egiptului”) este un film american regizat de Alex Proyas, iar scenariul este scris de Matt Sazama și Burk Sharpless.

Din distribuție fac parte – Nikolaj Coster-Waldau, Brenton Thwaites, Chadwick Boseman, Elodie Yung, Courtney Eaton, Rufus Sewell, Gerard Butler și Geoffrey Rush.

Nikolaj Coster-Waldau

Acțiunea are loc în Egipt unde Horus (Nikolaj Coster-Waldau) urmează să fie numit rege. Dar încoronarea nu decurge conform planului – Osiris (Bryan Brown), tatăl lui Horus, este ucis cu sânge rece de Set (Gerard Butler), propriul său frate, iar Horus se duelează cu unchiul său, însă este înfrânt și își pierde vederea. Astfel, Set se autoproclamă regele Egiptului. Cu toate acestea, el nu este mulțumit. De ce? Pentru că nu își dorește doar tronul. Vrea mai mult, mai precis, să devină cel mai puternic zeu, fiind dispus să facă orice pentru a-și duce planul la bun sfârșit.

1

Odată cu venirea lui Set la domnie, condițiile de viață ale muritorilor devin din ce în ce mai rele. În primul rând, aceștia nu mai au garanția vieții de apoi, fiind nevoiți să își cumpere acest drept, iar cei care mor săraci nu vor cunoaște nemurirea vieții de apoi. În al doilea rând, muritorii devin sclavii lui Set și nu mai beneficiază de drepturile din timpul domniei lui Osiris.

“Gods of Egypt”

Având în vedere această situație dramatică, cine îl poate opri pe Set? Singurul capabil, în opinia zeilor și muritorilor, este chiar nepotul său, pe care l-a înfrânt în luptă – Horus. Doar că acesta, rămas orb, se ascunde, fără puterile de altădată, dar cu o sete imensă de răzbunare. În acest context apare Bek (Brenton Thwaites), un simplu muritor și hoț, dar inteligent, curajos și care se bazează pe noroc. La sfatul Zayei (Courtney Eaton), iubita sa, reușește să fure unul din ochii lui Horus și se aliază cu acesta pentru a salva lumea de cruda domnie a lui Set. Vor reuși Horus și Beck să salveze Egiptul? Sau acesta reprezintă finalul pentru un regat în care odată domnea pacea și fericirea?

“Gods of Egypt”

Când producția pentru Gods of Egypt a fost anunțată și Lionsgate a început să promoveze filmul, Associated Press a declarat că distribuția a fost criticată din cauza faptului că nu au fost aleși actori de culoare. Și având în vedere scandalul de la Hollywood și campania #OscarsSoWhite, Gods of Egypt a avut premiera într-un moment cât se poate de prost. Atât regizorul Proyas, cât și studioul Lionsgate și-au cerut scuze publice pentru faptul că nu au ales mai mulți actori de culoare pentru un film a cărui acțiune are loc … ei bine, în Africa.

hathor

Nu uita sa citesti

Dar să revenim la Gods of Egypt”. Proyas a filmat producția în Australia și a numit următoarele filme ca surse de inspirație – “The Guns of Navarone” (1961), “Lawrence of Arabia” (1962), “The Man Who Would Be King” (1975) și “Raiders of the Lost Ark” (1981).

“Gods of Egypt”

În ceea ce privește distribuția, m-am bucurat să îl revăd pe Geoffrey Rush (un actor pe care îl apreciez foarte mult), deşi aici are un rol mic, dar foarte important. Lui Gerard Butler i se potrivește rolul de antagonist, interpretând un Set plin de ură și dornic să obțină cât mai multă putere indiferent de consecințe. Totuși, preferații mei au fost Beck și Zaya, un cuplu de muritori, foarte curajoși și simpatici, fiind interpretați de Brenton Thwaites și Courtney Eaton.

Zaya

În concluzie, intriga pornește de la un simplu muritor – Bek – care pleacă în călătoria vieții sale pentru a-și salva iubita și regatul. Beneficiind de un buget de 140 de milioane de dolari, consider că producătorii ar fi putut să lucreze mai mult la scenariu, însă aceștia au preferat să investească o mare parte din sumă în efectele speciale. Mi-aș fi dorit ca scenariul să nu fie atât de previzibil, ci să surprindă mai mult.

Bek

Gods of Egypt” poate fi văzut în cinematografele din România din 26 februarie 2016, fiind distribut de RO IMAGE.

poster

[review]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

3
Postează un comentariu

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Avramescu Alexandru Virgilandr emi Recent comment authors
andr emi
Vizitator
andr emi

Puteti sa imi spuneti cand apare pe bluray si dvd in Romania ?? Ca in America e deja aparut !!

Avramescu Alexandru Virgil
Editor

La sfarsitul lunii iulie sau la jumatatea lunii august.

Avramescu Alexandru Virgil
Editor

Dacă aţi văzut Clash of titans, Wrath of titans cu siguranţă nu veţi fi surprinşi ca scenariu. Cinstit mie unul nu mi s-a părut că se ridica la nivelul celor 2 menţionate, chiar daca a avut un buget de 140 de milioane de dolari. Din păcate doar efectele speciale, colaoana sonoră, peisaje şi costumele sunt de el. Iar lupta finală… Parcă erau 2 roboţi car se luptau. Se vde că totul a fost realizat pe calculator. După cum declara Proyas, zeii erau nişte entităţi de aproape 3 metri înălţime. Să vă spun cinstit s-a văzut că nu era înălţimea reală… Citeste mai mult »