Goosebumps este o serie de nuvele horror pentru copii, create de autorul American R.L. Stine. Au fost scrise 62 de cărți au fost scrise. Au fost criticate pentru conținutul lor uneori violent. Succesul seriei a determinat numeroase alte sub-serii, tot de R. L. Stine. Cărțile au fost tipărite în 400 milioane de exemplare, în 32 de limbi, de la lansearea seriei în ’92, bucurându-se de apreciere criticilor. R. L. Stine a fost recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni scriitori pentru copii din istorie. Iată că pe 13 noiembrie se lansează şi în România ecranizarea inspirată din aceste nuvele, intitulată Goosebumps: Îți facem părul măciucă. Această comedie horror 3D a fost regizată de Rob Letterman. Scenariul e semnat de Darren Lemke, după o povestire de Scott Alexander şi Larry Karaszewski, insporată de cărţile Goosebumps scrise de R. L. Stine. Am vizionat filmul în avanpremieră la Cinema Dacia Reşiţa, de la ora 19:00. Cu această ocazie ţin să le mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie. Ţin să vă spun că filmul e un real succes şi cei de la SONY au anunţat că vor face o continuare. Trebuie să recunosc că am fost la film pentru Jack Black, dar adevăratele vedete sunt adolescenţii.
Zach, e un licean supărat că trebuie să se mute din New York într-un orăşel uitat de lume, unde mama sa devine director adjunct la şcoala din Madison, Delaware. Zach încearcă să se integreze, dar îi este greu pentru că nu a reuşit să treacă peste decesul tatălui său. Totul se schimbă în momentul în care o cunoaşte pe Hannah, o frumoasă fată din vecini, spre nemulţumirea nervosului ei tată şi leagă o prietenie cu Campionul. Dar problema e că misteriosul tată e nimeni altul decât R.L. Stine, autorul seriei de succes, Goosebumps.
Când Zach bănuieşte că Stine îşi maltratează fata, acesta încearcă să o salveze, dar… din greşeală elibearează toţi monştrii pe care Stine i-a imaginat: vârcolacul, păpuşa Slappy, băiatul invizibil, piticii, zombii, călugăriţa, omul de zăpadă, geli, canişul. Ele sunt prizoniere în manuscrisele acestuia. Astfel începe o aventură în care Zach Hannah, Campionul şi Stine trebuie să-şi unească puterile pentru a prinde aceste creaturi, înainte ca acestea să distrugă oraşul. Dacă vor reuşi şi cum vor reuşi veţi afla doar urmărind acestă comedie nebună, nebună. 😉
Dylan Minnette e Zach Cooper, noul vecin al lui R. L. Stine;
Jack Black e R. L. Stine e creatorul serie Goosebumps și tatăl Hannei;
Odeya Rush e Hannah Stine, fiica lui R.L. Stine. Tatăl ei e foarte protector, mai ales pentru că ea s-a mutat tot timpul dintr-un loc în altul şi nu are prieteni prea mulţi. El o protejează de lumea exterioară. Când Zach se mută alături, ea nu e obişnuită să interacţioneze cu cei de vârsta ei, aşa că îl întâmpină cu un entuziasm exagerat, dar îl şi testează tot timpul, pentru că simte nevoia să se protejeze şi să fie protejată;
Amy Ryan e Gale Cooper, mama lui Zach, care devine director adjunct la licelul din Madison. E o femeie rămasă de curând văduvă, din New York. Ea îşi doreşte un nou început, aşa că se mută împreună cu fiul ei Zach, într-un oraş idilic, unde totul pare calm şi liniştit;
Ryan Lee e Campionul, noul prieten al lui Zach;
Jillian Belle e Lorraine, mătușa lui Zach, care se se îndrăgostește de R.L. Stine.
Mi-a plăcut la nebunie ideea filmului. Are și un twist la care nu mă așteptam. Dar dintre toți monștrii cel mai mult am îndrăgit păpușa Slappy, cel mai durabil personaj al lui Stine. Păpușa mi-a adus aminte de Annabelle și Chucky, pentru că e un gel de creier al tutror răutăților, un alter ego al lui Stine. În plus mi-a adus aminte de personajul Vito Corleone (Nașul). Goosebumps: Îți facem părul măciucă e un film pentru întreaga familie, mai ales pentru adolescenţi, care se vor amuza copios.
Păpuşa Slappy a fost realizat în întregime manual, fiind mânuit de către păpuşarul Avery Lee Jones, care a obţinut acest contract după ce a participat la o preselecţie naţională. Jones putea să-l mişte pe Slappy în mai multe moduri: să-i întoarcă capul la 180 sau 360 de grade, să-i deschidă gura, ochii, să-l facă să clipească, să-i mişte sprâncenele. Dintre toate creaturile, favorita lui Jack Black a fost bineînţeles Slappy (voce Jack Black). Dar după acesta, au fost extratereştrii cu ochi de gândac şi monstrul mlaştinii.
Echipa a creat Ghouli, care apar în secvenţa cimitirului şi în atacul final al monştrilor. Pentru crearea lor, s-au aplicat proteze de latex pe feţele a opt actori, ca să le dea o alură de zombie. Fiecare dintre Ghouli avea nevoie de câte trei ore pentru a trece prin toate departamentele: protezare, machiaj, makeup, coafură, unde ei erau îmbrăcaţi în haine vechi şi ponosite. Echipa de design s-a concentrat pe costume la fel de mult ca pe ochi sau păr. În film, mai multe personaje sunt îngheţate. Departamentul de coafură a realizat peruci individuale pentru persoanele îngheţate; ele păreau ţepene şi înconjurate de ţurţuri care se topesc.
Dar nu toate creaturile au fost reale. Îngrozitorul om de zăpadă, înalt de 3,5 metri, călugăriţa de 8 m, vârcolacul, plantele carnivore, extratereştrii cu ochi de gândac, roboţii de jucărie, pudelul cel rău şi piticii de grădină au fost creaţi cu ajutorul efectelor speciale. De efectele speciale s-a ocupat echipa de la VFX. Baxter spunea: „Cea mai mare provocare a noastră a fost numărul mare de creaturi unice pe care a trebuit să le creăm. Fiecare dintre aceste creaturi arată diferit, se mişcă diferit, aleargă diferit, se comportă diferit, începând cu gnomii cei micuţi şi terminând cu călugăriţa uriaşă sau cu creatura de gelatină.”
Faţa vârcolacului nu arată a lup rău. El arată a humanoid biped. O altă provocare a fost crearea omului de zăpadă din Pasadena, carea avea o blană lungă, albă, ca a unui urs polar. Totate creaturile concepute pe calculator arată foarte realist. Spre exemplu, pudelul cel rău chiar am crezut că e real. „Pentru crearea gelatinei, s-a folosit de la început un schelet, astfel încât creatura să aibă ţinută. În ceea ce o priveşte pe Gelatină, greutatea şi mişcările ei au fost realizate conform legilor fizicii. Gelatina este singurul personaj din film despre care nu înţelegem cum trăieşte în lumea noastră, pentru simplul motiv că noi n-am mai văzut niciodată ceva aşa de mare. Am recurs la softul pentru simularea apei, am îngroşat apa aceea până la nivelul la care se comporta tot ca un lichid, dar se mişca mai încet şi cu mai multă vâscozitate. A trebuit să ne detaşăm puţin şi să ne gândim la momentele în care personajul trebuia să redea nişte emoţii, unul dintre aceste momente fiind cel în care Gelatina se ridică în faţa lui Stine, se acumulează ca un val ameninţător, îşi ţuguie ceea ce ar semăna cu o gură şi apoi se prăbuşeşte asupra lui Stine”, a declarat Nordby.
Cu siguranță nu veţi regreta banii dați pe bilet. În plus e un film pe care nu-l veți uita prea curând și veți dori să-l revedeți. În caz că vă spune mai multe trailer-ul, vă las să-l vizionați subtitrat:
P.S.: Eu unul abia aștept să se lanseze pe Blu-ray 3D să-l revăd.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise