Inimă neînfricată, Scoția pentru totdeauna!

                Producătorul, regizorul și starul Mel Gibson și-a umplut impresionanta epopee istorică Inimă neînfricată cu scene brutale de acțiune, gesturi eroice și tragedie romantică atât de autentice, încât amatorii de senzații tari vor fi satisfăcuți de acest film care ține aproape 3 ore. Inimă neînfricată, titlu original Braveheart, este povestea vieții lui William Wallace, fiu al unui modest proprietar de pământuri, devenit unul din principalii lideri în timpul războaielor scoțiene de independență.

1

                Este anul 1280. Regele Scoției a murit fără să lase în urmă un fiu, iar regele Angliei, un păgân crud cunoscut ca Edward Picioare-Lungi, a revendicat tronul Scoției. Nobilii scoțieni s-au luptat cu el și s-au luptat între ei să câștige tronul. Picioare-Lungi i-a chemat la tratative de pace. Fără arme, însoțiți de câte un singur paj. Printre fermierii acestui ținut se număra Malcom Wallace, un om de rând care avea pământul său și 2 fii: John și William. William era doar un copil când Edward a vorbit de pace. I-a atras pe acești nobili arborând steagul păcii, într-un hambar, unde i-a spânzurat.

2

                Malcom vrea să se ridice împotriva englezilor, nu să-i înfrângă. Malcom merge alături de fiul său cel mare John să se protesteze dar, din păcate, cei 2 mor la datorie. William este crescut de unchiul său, Argyle (Brian Cox).

3

                Mulți ani mai târziu, Edward Picioare-Lungi, regele Angliei, supraveghează nunta celui mai mare dintre fiii săi, cel care avea să-i urmeze la tron. Drept soție pentru fiul său, Picioare-Lungi a ales-o pe fiica rivalului său, regele Franței. Se zvonea că, pentru ca prințesa să zămislească, Picioare-Lungi ar fi trebuit să facă personal onorurile. Poate că astea avea de gând de la bun început. Părerea lui Picioare-Lungi era că Scoția este pământul lui și că francezii vor ceda în fața celor care dețin mai multă putere. Dar cum pot avea încredere francezii în ei când englezii nu-și pot guverna întreaga insulă? Astfel, Picioare-Lungi reinstituie un vechi obicei: prima nocte. Când o fată de pe domeniul lor se căsătorește, seniorii englezi vor avea drepturi sexuale asupra ei, în noaptea nunții.

4

                Căsătoria lui William în secret cu dragostea vieții lui, Murron, duce oarecum la o tragedie și mai profundă atunci când aceasta moare. Hotărât să-și facă singur dreptate, William Wallace stârnește o puternică mișcare îndreptată asupra nobilimii engleze. William Wallace reușește să mobilizeze persoanele ce le împărtășeau viziunile, doar că scoțianul le duce la extrem, înfruntându-se în cu armata nobilimii.

5

                Unul dintre cele mai importante elemente ale filmului îl constituie realizarea scenelor de luptă. Wallace, înarmat cu vitejie, curaj și fiind un orator desăvârșit, calități deprinse în pelerinajul din care s-a întors, devine în scurt timp liderul oamenilor de rând, cel care-i va conduce în lupta împotriva armatelor regelui Edward Picioare-Lungi. Prins la mijloc între nobilii scoțieni și oamenii din popor, Wallace va lupta și îi va reprezenta pe cei din urmă, alături de care va sta pe câmpul de luptă.

6

                Filmul a fost în mare parte finanțat de Gibson, a cărui pasiune pentru fustele scoțiene și vopseaua albastră își găsește debușeul într-una din interpretările sale cele mai captivante și eroice. Revolta populară condusă de Wallace împotriva lui Edward I la începutul secoului XIV a culminat cu victoria scoțienilor la Stirling, dar s-a încheiat cu lacrimi, trădare și masacru. Punctat de scene de bătălie când captivante, când sângeroase, filmul este un clasic despre răzbunare cu personaje istorice.

7

                După decapitarea lui William Wallace (trădat de boierii Scoției), trupul acestuia a fost sfâșiat. Capul a fost pus pe Podul Londrei. Mâinile și picioarele au fost trimise în cele 4 colțuri ale regatului,  pentru a servi drept pildă. Însă n-au avut efectul plănuit de Edward I. Astfel, Robert Bruce, cel care trebuia să devină regele Scoției, conduce bătălia de la Stirling. În anul 1314, patrioții Scoției, înfometați și depășiți numeric, au atacat pe câmpul de la Bannockburn. Au luptat ca războinicii-trubaduri, au luptat ca niște scoțieni și și-au câștigat LIBERTATEA.

8

                Grandoarea confruntărilor este transpusă cu măiestrie pe peliculă, iar interpretarea lui Mel este una desăvârșita. Dinamismul cu care se poartă bătăliile ce urmează în cadrul firului epic și realizarea desăvârșită a acestora vă vor face să nu vă dezlipiți din fața micului ecran până la încheierea lor. Nu lipsesc detaliile strategice ce contribuie la creșterea veridicității luptelor. Chiar și reprezentanți ai protecției animalelor au trebuit să se convingă la fața locului, pe platourile de filmare, că scenele în care zeci de cai par a-și pierde viața, sunt doar artificii regizorale extrem de reușite.

9

                Inimă neînfricată este o poveste incredibilă despre curaj, loialitate, onoare și despre brutalitatea razboaielor. De aceea a și fost recompensat cu 5 premii Oscar pentru: cel mai bun film, cea mai bună imagine, cel mai bun mixaj sonor, cel mai bun machiaj și cel mai bun regizor (Mel Gibson). Pe lângă aceste 5 premii Oscar, a mai primit 5 nominalizări la aceste premii pentru: cele mai bune costume, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră (categoria dramă) și cel mai bun scenariu original (Randall Wallace).

9.1

                Gibson este de părere că acest film a făcut ca Guvernul britanic să acorde autonomie acestei țări în 1998, permițând formarea unui Parlament Scoțian care să aibă libertatea de a gestiona realitățile interne, precum educația și mediul.

10

                Istoricii spun că William Wallace, războinicul interpretat de Mel Gibson, nu a purtat kilt în viaţa lui şi că în epocă luptătorii nu aveau obiceiul să se vopsească pe faţă, aşa cum apar în film. Mai mult, prinţesa Isabella, cu care Wallace are o aventură, avea doar trei ani la data petrecerii evenimentelor. Despre Inimă neînfricată s-a scris că „sacrifică aproape complet acurateţea istorică pentru aventura epică”. Cârcotași tot timpul vor exista. Nu înțeleg de ce trebuie denigrat un film, dacă acea peliculă a plăcut publicului. Filmul este o operă de artă și trebuie luat ca atare. Este inspirat din fapte reale, nu prezintă realitatea, pentru că nuimeni nu știe cum s-au petrecut cu exactitate lucrurile. Totul este o supoziție.

11

                Acum, să prezint actorii care au dat viață acestor personaje:

Nu uita sa citesti
Related Posts

Mel Gibson este William Wallace;

william

Catherine McCormack este Murron MacClannough, soția lui William;

murron

Patrick McGoohan este regele Edward Picioare-Lungi;

Edward I

Sophie Marceau este prințesa Isabella a Franței;

isabella

Brendan Gleeson este Hamish, prietenul din copilărie al lui William;

hamish

James Cosmo este Campbell, tatăl lui Hamish;

campbell

David O’Hara este Stephen, un irlandez care luptă pentru libertate alături de William;

stephen

Angus Macfadyen este Robert Bruce;

robert bruce

Ian Bannen este tatăl lui Bruce. Acesta este bolnav de lepră și face tot ce-i stă în putință să-l vadă pe fiul său rege al Scoției;

ian bannen

Peter Hanly este prințul Edward, soțul Isabellei și fiul cel mare al lui Edward I.

prince edward

                Nu-mi vine să cred că acest film va împlini la anul 20 de ani. Ce repede trece timpul. Parcă am vizionat acest film ieri. Este un film de colecție. În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul acestei epopei:

                Inimă neînfricată s-a lansat și în România pe suport DVD și Blu-ray. L-am avut pe DVD. Știam că s-a lansat pe blu-ray dar nu am dat 80 de lei pe el. Dar când s-a făcut 40 de lei nu am putut să mă abțin și am schimbat filmul. Și a mertiat din plin, pentru că sunt 2 discuri blu-ray, unul cu filmul si unul plin de elemente speciale.

bd

[review]

Cmentariile sunt închise