Jack Reacher, JUSTIȚIA are un nume

                 Jack Reacher. Un glonț la țintă este un thriller bazat pe romanul One Shot scris de Lee Child, autor al unei serii bestseller al cărei erou e cel care dă şi numele filmului. Scenariul şi regia îi aparţin lui Christopher McQuarrie, laureat cu Oscar. Filmul e produs de Tom Cruise, Don Granger, Paula Wagner şi Gary Levinsohn. Publicat în 1997, romanul de debut al lui Lee Child, Killing Floor, care avea un personaj central pe care îl chema Jack Reacher, a captivat imediat cititorii. 17 romane cu Reacher mai târziu, afinitatea lui Child, şi a cititorilor săi deopotrivă, nu a slăbit deloc în intensitate. Ştiu că sunt cinefili care sunt înnebuniţi să citească, gen Carla, de aceea voi enumera romanele scrise de Lee Childs care-l au ca personaj principal pe Jack Reacher: Killing Floor, Die Trying, Tripwire, The Visitor, Echo Burning, Without Fail, Persuader, The Enemy, One Shot, The Hard Way, Bad Luck and Trouble, Nothing to Lose, Gone Tomorrow, 61 Hours, Worth Dying For, The Affair şi A Wanted Man.

Jack Reacher

                Jack Reacher, un fost investigator militar, urmărește un ucigaș ce a omorât cinci oameni, trăgând aleatoriu șase focuri într-o mulțime la ora de vârf. Toate dovezile indică un singur om: un asasin trăgător de elită, fost militar, lunetist profesionist, care e imediat arestat. Numele său?! James Barr. Acesta refuză să colaboreze, în schimb le dă o hârtie pe care este scris: „Aduceți-l pe Jack Reacher!”. Deştept brici, autosuficient şi un extrem de atent observator, Reacher găsește indicii mărunte care le scapă altora. Cu cât aprofundează mai mult acest caz, cu atât lucrurile se arată a fi mai puţin clare decât păreau la început. În timpul investigației, unul din obstacolele cu care trebuie să se confrunte Reacher este rezistența opusă de o organizație criminală rusă, al cărei lider e cunoscut drept Zec Celovek (Prizonier om).

Jack Reacher

                Dar cine sunt cele 5 victime ucise la întâmplare?!

1. Chrissie Farrior avea 22 de ani. O bonă care avea grijă de fiica de șase ani a unor prieteni. Strânsese bani să plece-n China. Ar fi plecat cu o săptămână înainte, dar fata pe care o îngrijea voia să fie acolo când împlinea şapte ani. Erau în centru să caute o rochie de petrecere.

2. Rita Coronado era menajeră la River Cross Plaza. De obicei întârzia la muncă, dar avea motive serioase. Fiul ei, Marco, avea nouă ani, îl ducea la şcoală să se asigure că e acolo. Dedicaţia ei a dat roade, Marco devenind un elev eminent. Ca răsplată pentru munca sa, Rita îl ducea la primul meci de baseball. Era în centru pentru a cumpăra biletele.

3. Nancy Holt era o femeie măritată cu doi copii. A spus că-şi duce maşina la service dar s-a dus în centru pentru a achiziţiona un ceas. Dorea ca acestă cheltuială să nu apară în extrasul bancar, pentru că voia să-şi surprindă soţul pentru a zecea aniversare.

4. Oline Archer nu agrea firma de construcţii a soţului ei, pentru care acesta îşi dăduse viaţa. Dar acum era a ei, nu putea să renunţe la ea. Urma să ia un împrumut în acea zi, pentru a păstra afacearea pe care o ura.

5. Darren Sawyer era un agent de investiţii în clădirea în care lucra Rita. În ultimul timp acesta era distant faţă de soţia sa. Cadavrul lui Darren a fost găsit lângă un buchet proaspăt de trandafiri. Soţia se bucura că în ultimele lui clipe se gândea la ea.

                 Deci cine este Jack Reacher? Amatorii de policier-uri din SUA şi Marea Britanie au avut timp la dispoziţie 15 ani pentru a se lăsa vrăjiţi de duritatea acestui personaj creat de autorul Jim Grant (scrie sub pseudonimul Lee Child). Fost maior în poliţia militară a SUA, Reacher s-a specializat în acoperirea cazurilor deosebit de grele, majoritatea aruncând pe banca acuzaţilor membri ai forţelor speciale din armată. Ţi-o spune şi Tom Cruise în trailer, în domeniul său, „fiecare suspect este un ucigaş antrenat”.

Jack Reacher

                 Distribuția?! FENOMENALĂ!!!

Tom Cruise este Jack Reacher. Cea mai corectă caracterizare i-o face James Barr: „E un tip. E un fel de polițist. A fost. Nu-i pasă de lege. Nu-i pasă de dovezi. Îi pasă doar de dreptate.”;

Jack Reacher

Rosamund Pike este Helen Rodin, avocata care se ocupă de cazul lui James Barr;

Jack Reacher

Richard Jenkins este Alex Rodin, procurorul care-l pune sub acuzare pe James Barr. Este tatăl lui Helen;

Jack Reacher

David Oyelowo este Emerson, polițistul care investighează cazul;

Jack Reacher

Werne Herzog este Zec Chelovek, capo di tutti capi;

Jack Reacher

Joseph Sikora este James Barr, lunetistul care în trecut a făcut o mulțime de lucruri rele și căruia îi este frică de Jack Reacher;

Jack Reacher

Robert Duvall este Martin Cash, deținătorul unui poligon de trageri. Este a doua colaborare a lui Tom Cruise și Robert Duvall după Zilele tunetului.

Jack Reacher

Nu uita sa citesti

                 Tom Cruise a dezvăluit într-un show televizat în Marea Britanie că a vrut ca Jack Reacher să arate cât mai realistic posibil pentru spectatori. „Sunt atât de multe efecte speciale în filme, încât simt nevoia să filmez cât mai multe lucruri fără ecranul verde în spate. Publicul simte diferența.” A dezvăluit că ignoră pe toată lumea atunci când este sfătuit să nu-și facă singur cascadoriile: „Îi ignor. În film spui o poveste și trebuie să aduci ca actor implicarea emoțională și fizică a personajului. M-am antrenat timp de 30 de ani pentru aceste cascadorii. Sunt momente pline de adrenalină, trebuie să fii concentrat pe detalii tehnice, însă se poate termina prost. Unele dintre cascadoriile care au scăpat de sub control apar chiar în film, însă nimeni nu a fost rănit. Nimeni nu a ratat o zi de muncă.”

Jack Reacher

                Ce au spus criticii americani despre Jack Reacher?!

i) Unii critici au numit Jack Reacher printre cele mai bune filme de acțiune ale anului.

1. Hollywood Reporter: „Tom Cruise este într-o formă de zile mari în rolul durului și misteriosului Jack Reacher…. Cruise nu are statura de 1.98 m a eroului din cărți însă rolul i se potrivește ca o mănușă într-un film care poatre fi startul unei noi francize pentru actor, dacă reacția fanilor la acest film va fi la fel de purnică precum replicile amuzante din peliculă.”

2. Total Film: „Poate ca Tom Cruise nu se ridică la înălțimea de 1.98 m a eroului din cărți, însă face una dintre cele mai intense și hotărâte interpretări ale sale din ultimii ani.”

ii) Unii critici au fost și dezamăgiți.

1. Variety: „Rolul lui Jack Reacher i s-ar fi potrivit mai bine în trecut unor actori ca Arnold Schwarzenegger sau Sylvester Stallone, nu mai este atât de amuzant când îl alegi pe Tom Cruise. Starul este prea carismatic pentru un personaj atât de sângeros…”

                 Jack Reacher în cărțile lui Lee Child este descris în cărți ca având peste 91 kilograme și în jur de 1,98 metri înălțime. Fanii nu și-l imaginau sub nicio formă pe Tom Cruise (1.73 m) în acest rol.

Jack Reacher

                 Tom Cruise a declarat că a ales acest rol pentru că-i amintește de propria sa viață. El a mai adăugat: „Child a creat acest personaj. Mi-am făcut o parere despre el, însă nu i-am spus-o, el a venit mai târziu la mine și mi-a confirmat ceea ce credeam eu. Dacă îmi spunea că nu mă vrea pentru acest rol, nu l-aș fi jucat. A fost ușor. Este un personaj ușor de jucat. Mi se pare că seamănă cu mine. La fel ca el, și eu colind lumea. Acum sunt în Londra, însă am filmat în Pittsburgh, Baton Rouge și Italia. Am același stil de viață ca el făcând filme.” Tom Cruise și-a făcut singur toate cascadoriile cu mașinile din acest film. Pe numele său real Jim Grant, scriitorul Lee Child a povestit că a fost convins că Tom Cruise este potrivit pentru acest rol, atunci când actorul a continuat să filmeze, deși se accidentase la mână.

Jack Reacher

                 Jack Reacher este un fost militar, cu un nestrămutat şi foarte stoic simţ al justiţiei, care nu ţine cont de limite, pe când Ethan Hunt este super-agentul secret cu o mie de feţe. Ce au în comun cei doi?… Ambii sunt unul şi acelaşi om: Tom Cruise. De fapt, Reacher este versiunea ceva mai îmbătrânită şi mai raţională a lui Hunt. Jack Reacher păstrează nota consacrată a seriei Misiune imposibilă: urmăriri, împuşcături, bătăi, personaje dubioase de filieră slavă şi conspiraţii periculoase. Plus o apariţie haioasă şi reconfortantă a veteranului Robert Duvall.

Jack Reacher

            Dar de ce s-a început de la mijlocul seriei de romane, şi nu cu începutul? Granger explică: „One Shot este, probabil, cea mai cinematografică din seria de cărţi. Consider că are una din cele mai bune introduceri ale personajului, în mijlocul acţiunii. Şi apoi, poate şi mai important, în acest roman Reacher are o dilemă morală. Intră în poveste fiind convins de un adevăr, pentru ca mai apoi să-şi dea seama că faptele indică altă direcţie. Trebuie să decidă dacă o ia pe calea grea sau alege calea uşoară pentru a ieşi din această situaţie, iar noi vedem, astfel, cum Jack Reacher e un personaj diferit de oricare alt erou de acţiune.” McQuarrie a trebuit să-şi scoată din minte mult din naraţiunea cărţii fără să piardă esenţa lui Jack Reacher: „A trebuit să găsesc o modalitate interesantă pentru a vizualiza perspectiva lui, pentru că Reacher nu-ţi spune mereu direct ce gândeşte. Lee a fost fantastic şi de mare ajutor.

Jack Reacher

                 Jack Reacher are o secvenţă memorabilă de urmăriri cu maşini pe străzile din centrul oraşului Pittsburg. Cursa de maşini a fost ceva neaşteptat pentru Jack Reacher, care de obicei nu conduce. Iniţial, cursa era programată să fie filmată pe parcursul a cinci nopţi, dar Cruise i-a sugerat regizorului să extindă timpul de filmare şi să transforme cursa în scena-semnătură a filmului. Cruise a făcut toată scena singur la volan. Unul dintre producători a spus: „Nu ştiu pe nimeni altcineva care să poată filma din nou o asemenea urmărire pentru că nu vei mai găsi pe altcineva ca Tom care să vrea să fie pus într-o maşină şi să alerge o oră cu 100 de km la oră. Şi nici nu vei mai găsi pe altcineva care a fost antrenat să facă asta, chiar dacă ar vrea.” Cruise a declarat: „Să ne înţelegem, mi-a plăcut la nebunie să conduc acele maşini. Sunetul motorului, potenţialul a ceea ce aveam să obţinem pe ecran… nu am filmat cu macarale, nu am avut croma, ci am rulat pe „viu”, cu toate imperfecţiunile drumului. Am avut drum umed, cauciucuri reci, temperaturi care se schimbau, iar maşina nu era o cuşcă în care eu eram fixat. Am avut un ham ancorat în şase puncte pe sub haină. Am folosit un scaun de curse de maşini şi stabilizatori, dar impactul tot a fost puternic, ca să nu mai luăm în considerare şi camera montată pe maşină. A fost o muncă de mare precizie. A fost senzaţional!”

Jack Reacher

                 Dar ajunge. Acum vă invit să urmăriți trailer-ul acestui film de acțiune incitant:

                Jack Reacher. Un glonț la țintă s-a lansat în România pe DVD și blu-ray.

bd

DVD 30 lei                       BD 70 lei

P.S.: Abia aștept Jack Reacher 2.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise