Speed: cursă infernală, adrenalină la cote maxime

                Speed: Cursă infernală, titlu original Speed, este unul dintre filmele de acțiune de referinţă ale anilor ’90. Este primul film regizat de Jan de Bont, iar actorii din rolurile principale au devenit staruri peste noapte. Scenariul a fost rescris de Joss Whedon, pe atunci un tânăr şi foarte apreciat „doctor de scenarii” aflat la începutul carierei. Speed este un thriller inteligent, inventiv, care începe cu ostatici blocați într-un lift și continuă cu 2 urmăriri în mare viteză: pe autobuz și pe metrou. Speed abundă în acțiune, cascadorii, efecte speciale și emoții. Rareori văd un film care să mă țină în transă de la început până la sfârșit. Am revăzut filmul a 20-a oară și doar a doua oară pe blu-ray, în seara de revelion, împreună cu mama mea. Ea a vrut să-l revadă, așa că… „m-am executat”. 🙂 Ori de câte ori îl revăd, deși știu ce se întâmplă, tot timpul am emoții. Și acum despre film…

Speed: cursă infernală

                Jack Traven, împreună cu partenerul său veteran, Harry Temple, este chemat la o intervenție, după ce un nebun amenință că va arunca frânele unui lift în aer dacă nu primește 3 milioane de dolari. Liftul este plin de oameni așa că… misiunea celor 2 este să îi scoată în siguranță pe „prizonieri”. De aici încolo filmul se transformă într-un joc de-a șoarecele și pisica între Jack și Howard Payne.

Speed: cursă infernală

                Dar cine este nebunul cu bombe, Howard Payne?! Este un fost polițist care a fost scos la pensie forțat. Este o persoană foarte inteligentă, cu o mulțime de trucuri, capabilă să anticipeze orice mișcare a celor de la LAPD. În cazul în care nu-și primește recompensa, se mulțumește cu umilirea LAPD. După ce Jack reușește să-i dejoace planul cu liftul, următorul său truc este cu adevărat diabolic.

Speed: cursă infernală

                Payne pune o bombă într-un autobuz, care se va activa dacă mașina depășește 50 mph/h (80 km/h). Dacă se activează, bomba nu mai poate fi oprită. Ea se va declanșa dacă vreun pasager încearcă să scape din autobuz sau dacă viteza scade sub 80 km/h. Astfel Jack primește provocarea vieții. Trebuie să salveze pasagerii și să-l oprească pe polițistul devenit terorist.

Speed: cursă infernală

                Totul se complică în momentul în care șoferul autobuzului este împușcat din greșeală, iar la volan trece o călătoare, Annie, al cărei permis a fost anulat din cauză că a condus cu viteză prea mare. Și acum țineți-vă bine… Autobuzul va trece printr-un Los Angeles aglomerat: provoacă accidente, iar mai apoi ajunge pe o autostradă goală cu o gaură de 15 metri. Apoi totul culminează cu aeroportul din LA.

Speed: cursă infernală

„Necunoscuta” Sandra Bullock îi dă viață lui Annie Porter. Acest rol a transformat-o într-un star, căci i-a venit ca o mănușă, datorită personalității sale;

Speed: cursă infernală

Keanu Reeves îl interpretează pe Jack Traven. Nici Keanu nu era cunoscut la acea vreme, devenind un star. Astfel, în 1997, când i s-a propus să joace alături de Al Pacino în Avocatul diavolului, a refuzat să revină în Speed 2, fiind înlocuit de Jason Patric;

Speed: cursă infernală

Dennis Hopper este Howard Payne, polițistul psihopat transformat în terorist. Din punctul meu de vedere, este unul din cele mai bune roluri ale acestuia. Chiar îl urăști și îți dorești să moară;

Speed: cursă infernală

Jeff Daniels este Harry Temple, partenerul lui Jack. Acesta face eforturi de la birou să-l găsească și să-l oprească pe terorist înainte ca autobuzul să sară în aer;

Speed: cursă infernală

Joe Morton este locotenentul „Mac” McMahon, șeful celor doi parteneri.

Nu uita sa citesti

Speed: cursă infernală

                Iniţial, rolul lui Annie trebuia să fie răspunzător de momentele comice ale filmului, iar producătorii au vrut-o pe Ellen DeGeneres pe afiş. În urma unor rescrieri, Annie a devenit un aghiotant de nădejde pentru Jack, salvând de mai multe ori situaţia aparent fără ieşire a călătorilor din autobuz. Acest rol a fost refuzat de o mulțime de actrițe cunoscute de la Hollywood printre care amintesc: Glenn Close, Jessica Lange, Meryl Streep, Sigourney Weaver, Kim Basinger, Halle Berry, Geena Davis, Carrie Fisher, Melanie Griffith, Michelle Pfeiffer, Meg Ryan, Demi Moore, Jodie Foster, Marisa Tomei, Diane Lane, Sarah Jessica Parker, Julia Roberts, Winona Ryder, Cameron Diaz. Nu-mi dau seama cum de i s-a oferit rolul Sandrei Bullock, care până atunci nu mai jucase decât într-o comedie romantică și a avut rol secundar în Demolatorul.

Speed: cursă infernală

                Dar ce mai contează?! Annie a transformat-o pe Bullock într-un star al Hollywood-ului, iar între timp a câștigat un Oscar pentru The Blind Side şi, la aproape 50 de ani, a jucat în filmul 3D multi-nominalizat la Oscar 2014 Gravity. Descrisă de Washington Post drept „capabilă, independentă şi în acelaşi timp irezistibil de vulnerabilă”, Annie va deveni personajul emblematic pentru începutul carierei lui Bullock, mulându-se perfect pe personalitatea actriţei.

Speed: cursă infernală

                Înainte de Speed, Keanu Reeves a jucat aproape exclusiv în filme independente şi comedii. A fost ales pentru acest rol deoarece a convins că i se potriveşte genul action în Point Break, lansat cu un an înaintea Cursei infernale. Câţiva ani mai târziu Keanu a dat din nou lovitura în trilogia Matrix, SF-ul fraţilor Wachowski cu puternic impact în domeniul efectelor speciale de la Hollywood. Spre deosebire de Sandra Bullock, care a evoluat constant în carieră, Reeves a intrat în declin după trilogia Matrix, datorită problemelor familiale.

Speed: cursă infernală

                Speed a fost unul din marile succese de casă ale anului 1994. Realizat cu o sumă estimată la 25-30 de milioane de dolari, a încasat 350 de milioane, devenind una dintre cele mai rentabile producţii ale anilor ’90. Bineînțeles, acest succes a dus la o continuare lansată în 1997, numită Speed 2: Cruise control, care a fost desfiinţată de critici şi a avut încasări dezamăgitoare.

Speed: cursă infernală

                Sandra Bullock a primit premiul Saturn pentru cea mai bună actriță, iar Jan de Bont a fost nominalizat la premiul Saturn pentru cel mai bun regizor. Speed a primit și 2 premii Oscar pentru: cel mai bun sunet și cel mai bun mixaj sonor și o nominalizare la aceleași premii pentru cel mai bun montaj.

Speed: cursă infernală

                În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul Speed:

                Speed s-a lansat în România pe DVD și blu-ray.

bd

BD 30 lei

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise