Speed 2: Croazieră infernală, titlu original Speed 2: Cruise control, este continuarea succesului din ’94, Speed: Cursă infernală. După succesul Twister, Jan de Bont revine și regizează și această continuare. Din păcate, criticii au fost de părere că una dintre cele mai proaste decizii din cariera Sandrei Bullock, a fost să revină în sequel-ul fenomenalului succes Speed, în care Keanu Reeves a fost înlocuit cu Jason Patric. Se alege praful nu doar din chimia protagoniştilor, ci şi din tensiunea şi imprevizibilul filmului original. Sequel-ul a devenit unul dintre filmele cel mai prost primite din toate timpurile! Eu chiar nu înțeleg de ce?! Mie mi-a plăcut și această continuare. Tensiune, acțiune, tot tacâmul. Poate nu se ridică la nivelul primului, dar tot bun este, față de alte continuări ale altor filme. Doar că de această dată, Speed 2 a avut un buget de 160 de milioane de dolari. Doar cascadoria din scena de final în care vasul intră pe insula Saint Martin și distruge totul în cale a costat 25 de milioane de dolari (mai mult decât bugetul primului film).
Atunci când îi ascunzi iubitei adevărata ta identitate, reacţia ei ar putea fi dezaprobarea. Când eşti membru al trupelor speciale SWAT, s-ar putea chiar să te părăsească, dar dacă-i propui o vacanţă în Caraibe, s-ar putea să te ierte. Numai că şase zile de iubire şi odihnă se pot transforma în şase zile de calvar şi groază. Zis şi făcut!
Annie Porter are filosofia ei de viață: „Legăturile intime care se stabilesc într-o situaţie extremă nu pot avea un final fericit”. Ea ştie mai bine decât oricine, pentru că fostul ei iubit, poliţistul Jack, nu era chiar genul bărbatului romantic, motiv pentru care au fost obligaţi să se despartă. Dar acum şi-a găsit alesul, alături de care este fericită şi care, crede ea, nu o minte. Alex, noul ei iubit, este membru al trupelor speciale SWAT, dar îi ascunde acest lucru lui Annie de teamă să nu o piardă. Numai că minciuna iese întotdeauna la suprafaţă, iar Annie descoperă adevărul. Rezultatul este lesne de anticipat, numai că Alex ar face orice să-şi recucerească iubita. În cele din urmă, cumpără două bilete pentru ceea ce el îi promite că va fi o vacanţă de vis. Destinaţia?! Caraibe, la bordul unuia dintre cele mai luxoase vase de croazieră: Seabourn Legend. Şase zile de romantism, odihnă şi relaxare! Sună prea frumos ca să fie adevărat.
Și nici nu este… pentru că John Geiger, cel care a creat sistemul computerizat al navei, și-a propus să preia controlul vaporului și să fure diamantele care se află la bord. Astfel, cursa de relaxare se transformă într-o cursă pentru supraviețuire.
Această continuare are tot ce-i trebuie: un fierăstrău, explosiv ascuns în interiorul unei crose de golf, un ticălos care călătorește cu un borcan de lipitori pentru a-i suge sângele otrăvit cu cupru, o fată și iubitul ei, care e membru al unei echipe SWAT LAPD pe o croazieră cu destinația Caraibe, diamante, o navă de croazieră, un avion, un harpon ș.a.m.d.
În prima parte, dacă autobuzul s-ar fi oprit, toată lumea ar fi murit, de această dată însă… dacă vasul de croazieră nu oprește, toată lumea va muri. Annie vă va și explica la începutulul filmului cum de s-a despărțit de Jack.
Jason Patric este Alex Shaw, noul iubit al lui Annie;
Williem Dafoe este John Geiger, un programator care se infiltrează pe Seabourn Legend pentru a pune mâna pe diamante. Acesta preia cu ajutorul laptopului comanda vasului;
Temuera Morrison este Juliano. După moartea căpitanului Pollard, el este răspunzător de soarta călătorilor;
Brian McCardie este Merced. Are un rol super. Trebuie să inunde vasul ca să piardă din viteză, apoi brusc nu mai trebuie. Îmi place la nebunie cum spune viteza vasului în timp ce acesta…
Sandra Bullock revine în rolul lui Annie. Își interpretează personajul ca în prima parte: plăcută, strigă puțin cam tare, calmă sub presiune. Din păcate, față de prima parte unde a avut un rol crucial, de această dată are un rol secundar. Toată acțiunea se reazemă pe umerii lui Jason Patric, care se achită excelent de rolul unui erou.
Nu o să înțeleg ce au avut criticii americani cu acest film și de ce cinefililor nu le-a plăcut. Mie, unul, pot să spun că nu mi s-a părut mult mai slab decât prima parte. Ce nu mi-a plăcut este că Speed 2 are foarte multe ruperi de ritm și pe alocuri e plictisitor. E adevărat, nu vă va ține în transă cum v-a ținut primul film din serie, dar este un film bun. Oricum, cascadoriile sunt superb realizate și acesta este doar meritul lui Jan de Bont. Nici dacă ar fi jucat Keanu Reeves n-ar fi schimbat cu nimic cursul acțiunii.
Speed 2: Croazieră infernală a primit 7 nominalizări la Zmeura de aur pentru: cel mai slab film, cea mai slabă actriță, cel mai slab actor în rol secundar, cel mai slab cuplu, cel mai slab regizor, cel mai slab scenariu și cel mai slab cântec. În schimb, a câștigat Zmeura de aur pentru cel mai slab remake sau continuare.
În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul acestei continuări.
Speed 2: Croazieră infernală s-a lansat în România pe DVD.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise