Ștrumpfii, peripeții și umor cu iz ștrumpfesc

                Înainte să încep această cronică, vreau să vă spun că vizionam animația Ștrumpfii pe TVR 1 în anii ’90, imediat după Revoluție. În acele vremuri tulburi din România, regretata Viorica Bucur ne încuraja pe cei mici (aveam 9 ani la acea vreme) să facem un partid al desenelor animate. 🙂 Animația era difuzată în fiecare zi la ora 19:00 dacă mai țin bine minte și cu siguranță toți copiii o vizionau. Echipei de la Sony Pictures Animation i-a venit ideea să facă un film live-action cu acești Ștrumpfi. În anii ’90, The Smurfs erau traduși Ștrumfii, dar mai nou li s-a adăugat un p. Filmul live action a fost lansat în anul 2011. Ștrumpfii a fost regizat de Raja Gosnell, iar scenariul s-a bazat pe benzile desenate The Smurfs, create de artistul belgian Peyo. Acestea au fost publicate pentru prima dată într-un ziar belgian, în anul 1958. Succesul de care s-au bucurat a făcut ca, în anul 1960, ele să devina benzi desenate de sine stătătoare. În 1981 au apărut primele desene animate, produse de Hanna-Barbera.

Ștrumpfii

                Există un tărâm, un tărâm ce nu cunoaște tristețea. Acolo, oricât de albastră e situația, e de bine. Un tărâm locuit de ființe albastre și înalte cât 3 mere. Acest tărâm se află situat adânc în inima unei păduri fermecate, ascuns la umbra unui sat medieval. Multă lume crede că acest loc este o invenție pe care o găsești doar în cărți sau în imaginația copiilor.

Ștrumpfii

                În satul Ștrumpfesc, fiecare ștrumpf are rolul său special. Au nume specifice, gen: Meșterul, Brutarul, Bleguțul, Glumețul, Țâfnosul, Curajosul, Morocănosul, Istețul, Ștrumpfița, Papa Ștrumpf, Naratorul… Astfel, ei trăiesc în armonie și liniște. Chiar dacă viața e perfectă și idilică în Satul Ștrumpfesc, viața acestora este amenințată de Gargamel, vrăjitorul malefic.

Ștrumpfii

                Papa Ștrumpf, şeful sătucului, e cel mai bătrân dintre prichindeii albaştri şi cel mai înţelept şi răbdător. El trăiește în pădure alături de 99 de fii și o fiică. Stă adesea în ciuperca lui studiind cartea de magie şi fabricând poţiuni menite să-i ferească pe Ştrumpfi de vrăjile malefice ale lui Gargamel. Papa Ştrumpf e cel care află, pe căi magice, că-i pândeşte dezastrul, şi trebuie să găsească soluţia salvatoare pentru a-i salva pe ştrumpfi de Gargamel şi a-i scoate în siguranţă din New York!

Ștrumpfii

                Ştrumpfiţa e singura fată între cei 100 de băieţi şi le-a furat minţile tuturor. Micuţa albastră a fost creată de vrăjitorul cel rău Gargamel care a făcut-o din lut albastru, zahăr, condimente, lacrimi de crocodil, o jumătate de pachet de minciuni, pălăvrăgeală de coţofană şi cea mai tare piatră în loc de inimă. Smurfette a complotat doar puţin împotriva ştrumpfilor, fiindcă lui Papa Smurf i s-a făcut milă de ea şi a schimbat vraja lui Gargamel, făcând-o un ştrumpf adevărat, o fată adorată de tot sătucul. Fiind înzestrată cu isteţime şi încredere în sine, ea va reuşi să-şi folosească şi forţa pumnului, când se va trezi faţă în faţă cu propriul ei creator.

Ștrumpfii

                În Ștrumpfii,  Bleguțul (voce Anton Yelchin) îi duce din greșeală pe Gargamel și Azrael în Satul Ștrumpfilor. Acesta fuge prin pădure pentru a nu fi capturat, pătrunzând într-o grotă interzisă împreună cu ștrumpfii care vor să-l salveze: Papa Ștrumpf (voce Jonathan Winters), Ștrumpfița (voce Katy Perry), Țâfnosul (voce George Lopez), Curajosul (voce Alan Cumming) și Istețul (voce Fred Armisen). Fiind lună plină și vraja plutind în aer, ștrumpfii sunt teleportați printr-o poartă magică în New York-ul contemporan, acolo unde sunt șocați de descoperirile științei și tehnicii moderne și de continua agitație a locuitorilor metropolei. Gazduiti în casa lui Patrick Winslow și a sotiei însărcinate a acestuia, Grace, ștrumpfii încearcă să găsească drumul spre casă înainte ca vrăjitorul Gargamel și pisica Azrael să îi sechestreze și să-i folosească în planurile lui oculte. Scopul său este să prindă ștrumpfii pentru a extrage „esența fericirii lor” și astfel să devină cel mai puternic vrăjitor din lume.

Ștrumpfii

                Ca actori îi veți recunoaște pe:

Hank Azaria în rolul lui Gargamel;

Ștrumpfii

Neil Patrick Harris în rolul lui Patrick Winslow;

Nu uita sa citesti
Related Posts

Ștrumpfii

Jayma Mays este Grace Winslow, soția însărcinată a lui Patrick;

Ștrumpfii

Sofia Vergara este Odile Anjelou, șefa lui Patrick.

Ștrumpfii

                Pe site-ul Metacritic, Ștrumpfii au primit un scor „amărât” de 30. Cele 22 de recenzii postate de criticii de pe Metacritic.com au fost în general nefavorabile: una singură a lăudat filmul, în timp ce 10 au fost oarecum neutre şi 11 l-au desfiinţat. Cel mai mic punctaj i-a fost dat filmului de criticul Lou Lumenick de la publicaţia The New York Post. Acesta a notat filmul cu zero, cea mai mică notă posibilă şi a scris despre el că e lipsit de inteligenţă şi plin de cinism şi de glume de prost gust, cu referinţe sexuale pentru un film destinat în special copiiilor. Ce pot să spun?! Critcii sunt căzuți în cap. Ștrumpfii este un film live action excelent și vă veți distra de minune. E drept, eu am filmul în varianta 3D, nu știu cum este 2D. L-am revăzut cu unul din nepoți și vreau să vă spun că și el a fost entuziasmat de film, deși are 14 ani, fiind destul de măricel.

Ștrumpfii

                Efectele 3D chiar arată bine față de alte filme 3D. Ştrumpfii sunt foarte bine realizaţi și pur și simplu vă va veni să întindeți mâna spre ecran și să-i luați cu voi acasă. Dacă nu voi, măcar copii voștri. În Ștrumpfii are loc o scenă memorabilă care mie mi-a plăcut la nebunie. Când am vizionat filmul la cinema și ştrumfii tocmai provocau prăpăd într-un magazin de jucării, copiii erau în extaz și întindeau mânuțele după ei. Bineînțeles, am vizionat varianta în engleză. Dublat în română nici nu vreau să-mi imaginez cum sună.

Ștrumpfii

                În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul Ștrumpfii subtitrat în limba română:

                Ștrumpfii s-a lansat în România pe DVD, blu-ray și blu-ray 3D (conține și varianta 2D).

bd

PS: Lăsați și genericul de final să ruleze.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise