Lista lui Schindler prezintă povestea adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat şi un profitor, dar care reuşeşte să salveze vieţile a mai bine de 1100 de evrei în timpul Holocastului, pretinzând că are nevoie de toţi pentru a fi muncitori în fabricile sale. Filmul este o mărturie emoţionantă despre ororile războiului şi despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfăşoară acţiunea şi intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii şi de condamnare pentru alţii.
Lista lui Schindler se bazează pe un scenariu scris de Steven Zaillian, o adaptare a fascinantului documentar al lui Thomas Keneally despre omul de afaceri nazist Oskar Schindler. Steven Spielberg, regizorul filmului, reușește să facă un film de 185 de minute, care nu vă va plictisi nicio clipă. Vă va trezi interesul, pentru că reușește să prezinte dedesubturile Holocaustului. Unul din marile atu-uri ale filmului este superba imagine alb-negru semnată de cameramanul Janusz Kaminski. Totuși ceea ce m-a cucerit, este că Spielberg a lăsat un singur obiect colorat, o fetiță în roșu.
Spielberg a creat scene de maximă intensitate. Una dintre aceste scene ne prezintă cum evreii puteau fi trimiși la moarte datorită capriciilor comandantului lagărului de muncă, interpretat de Ralph Fiennes, acesta primind și o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.
Oskar Schindler este portretizat de Liam Neeson, personajul prin care facem cunoștință cu lumea naziștilor. Pentru acest rol, Liam Neeson a fost și el nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor.
Cel mai mult m-a impresoinat contabilul evreu al lui Schindler, interpretat magistral de Ben Kingsley. Ȋmi pare rău că acesta nu a primit o nominalizare la Oscar. Acest contabil evreu era un fel de mână dreaptă și conștiință tăcută a omului de afaceri nazist.
Spuneam mai sus de singura pată de culoare din tot filmul. Fetița în roșu a fost interpretată de actrița poloneză Oliwia Dabrowska, personajul ei fiind Red Genia. Într-un interviu pentru publicaţia britanică Times, ea a mărturisit că nu a ascultat sfatul regizorului de a nu se uita la filmul despre Holocaust decât atunci când va fi mare, după ce va avea 18 ani. Curioasă să se vadă pe ecran, Oliwia a urmărit Lista lui Schindler când avea 11 ani şi s-a speriat de ceea ce a văzut. Poloneza a povestit că a fost îngrozită când a văzut filmul. Din păcate, a fost prea mică să-l înţeleagă şi a fost sigură că nu o să mai vrea să-l revadă vreodată. În relansarea filmului pe DVD şi blu-ray pentru a celebra 20 de ani de la apariţie, fosta fetiţă în roşu a revenit la sentimente mai bune şi a declarat că se simte mândră de contribuţia ei la această poveste cu răsunet mondial.
Lista lui Schindler a primit 7 premii Oscar pentru: cel mai bun film, cea mai bună imagine, cea mai buna scenografie, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu scris dupa un material.
Am citit foarte multe despre acest Schindler şi m-a dezamăgit că nu s-a pus accent pe soţia lui, Emelie, care a ajutat la salvarea evreilor, după ce el a revenit la ea în timp ce punea bazele falsei fabrici din munţii Moravia, sau pe faptul că Schindler era un afemeiat şi continua să-şi înşele soţia cu alte femei. Nu pot nici să nu mă întreb ce ar fi putut să făcă Spielberg în film cu sumele mari de bani pe care mulţi dintre evreii polonezi au trebuit să le plătească pentru ajunge pe Lista lui Schindler şi astfel să-şi salveze viaţa. Dar probabil, dacă regizorul ar fi abordat aceste fapte, filmul şi-ar fi pierdut mare parte din notorietate, deși ar fi câştigat în complexitate morală.
Ca de obicei, vă invit să urmăriţi trailer-ul acestui film magnific:
Lista lui Schindler, titlu original Schindler’s list, s-a lansat și în România pe DVD și blu-ray. Eu unul l-am achiziționat pe DVD, când încă se mai găsea în magazine. Dar pentru doritori, Empire Film a lansat blu-ray-ul.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise