“Macbeth”, Michael Fassbender este noul Macbeth

0

“Macbeth” este un film britanic regizat de Justin Kurzel având la bază scenariul scris de Jacob Koskoff, Todd Louiso și Michael Leslie după piesa lui Shakespeare.

“Macbeth” este o tragedie scrisă de William Shakespeare în 1606. De-a lungul timpului, piesa a atras mari actori în rolurile lui Macbeth și Lady Macbeth. Mai mult decât atât, piesa a fost adaptată pentru film, televiziune și operă.

Producătorii filmului de succes “The King’s Speech” ne aduc o altă peliculă mult așteptată – o nouă adaptare cinematografică a piesei lui Shakespeare: “Macbeth”. În rolurile principale îi putem vedea pe Michael Fassbender și Marion Cotillard.

7

Michael Fassbender este Macbeth, general scoțian în armata regelui Duncan (David Thewlis). Acesta împreună cu armata sa înfruntă o armată de vikingi și irlandezi și câștigă lupta. După sângeroasa confruntare, lui Macbeth și Banquo (Paddy Considine) li se arată trei vrăjitoare. Acestea îi spun lui Macbeth că va primi titlul de Nobil de Glamis (Thane of Glamis), Nobil de Cawdor (Thane of Cawdor) și că va deveni regele Scoției, iar urmașii lui Banquo vor fi regi, deși acesta nu va fi niciodată rege. În timp ce cei doi bărbați se gândesc la ceea ce au auzit, vrăjitoarele pleacă, iar prima profeție se adeverește foarte repede deoarece un mesager îi aduce lui Macbeth vestea că a fost numit Nobil de Cawdor. Macbeth crede profeția și își dorește să obțină tronul cu orice preț.

2

El se întoarce la cetatea de baștină și împreună cu soția sa, lady Macbeth, plănuiesc asasinarea regelui Duncan.

Scenele din „Macbeth” nu sunt cele tradiționale din piesă. Acțiunea se desfășoară pe o întinsă câmpie, asemănătoare Pământului de Mijloc (Middle Earth) din filmele lui Peter Jackson. Filmul creează o atmosferă tensionată – în care putem desluși trăiri și sentimente diverse – iubire, ură, ambiție, dorința de a învinge, lupta pentru supraviețuire, regrete. Filmul nu părășește cu adevărat niciodată câmpul de luptă – al cărui aer devine sângeriu într-o ceață densă de război.

5

În rolurile principale, Michael Fassbender și Marion Cotillard formează o pereche de vis. Ca de obicei, actrița Cotillard m-a impresionat cu talentul său de a exprima trăirile personajului său prin gesturi și prin expresia feței. De multe ori exprimă chiar mai mult prin expresia feței decât prin cuvinte. Fassbender în rolul lui Macbeth este puternic, exprimă ambiția personajului, dar și remușcările acestuia și chiar paranoia, în anumite cazuri.

Macbeth este convins de soție să obțină tronul, chiar dacă asta presupune asasinarea regelui Duncan. Macbeth pare condus și influențat de soție, însă acest lucru se întâmplă doar la început deoarece ambiția sa este puternică și, odată ce a început să facă tot posibilul pentru a obține tronul și pentru a-l păstra, este foarte greu să se oprească.

3

 What’s done cannot be undone (Lady Macbeth)

Nu uita sa citesti

După atâtea crime, Macbeth nu poate să se oprească. Ambiția, paranoia îl aduc în pragul nebuniei – într-o scenă el îi mărturisește soției că are mintea tulbure și nu poate să rămână lucid. Crimele atârnă greu în conștiința sa, dar acest lucru nu îl face să se oprească, din contră.

Lady Macbeth se transformă pe parcursul filmului. Începe ca o femeie rece, puternică, lipsită de scrupule și pare că nimic nu o poate afecta sau emoționa. Însă spre final va fi chinuită de remușcări. Costumele create de Jacqueline Durran pentru personajul actriței Marion Cotillard sunt cu adevărat impresionante și ajută la conturarea acestui personaj complex, Lady Macbeth.

4

Filmul păstrează din atmosfera tipică lui Shakespeare. Un soldat curajos se transformă într-un conducător sângeros, iar ambiția ajunge să controleze rațiunea. Macbeth pornește ca un om loial țării și regelui său, însă sfârșește ca un om detestat de toată lumea și considerat un tiran. Cât de departe îl poartă ambiția pe Macbeth? Dacă nu s-ar fi întâlnit cu cele trei ursitoare, destinul său ar fi fost același? Și-ar mai fi dorit să ajungă rege? Ar fi făcut tot posibilul să obțină tronul? Sau ar fi rămas același om curajos, apreciat de rege și de ceilalți pentru curajul de care a dat dovadă în lupte? Nu știm, însă sunt convinsă că destinul său ar fi fost cu totul altul. Ar fi fost ghidat mai mult de rațiune și mai puțin de ambiție, nu ar fi devenit obsedat de profeție și poate că finalul său nu ar fi fost tragic. Cu toate acestea, este vorba de Shakespeare, iar când ne gândim la Shakespeare ne gândim automat la un final tragic. Shakespeare a avut darul de a crea personaje complexe conduse de sentimente puternice și cu trăiri profunde. Poate sunt subiectivă când vine vorba de Shakespeare, însă acest subiectivism vine din faptul că este un autor pe care îl apreciez, care îmi place și ale cărui opere le-am citit cu mult interes și le-aș reciti oricând cu cel puțin același interes, dacă nu, chiar mai mult.

6

În concluzie, filmul este o dramă politică și ne arată ce poate să facă un om pentru putere și, în același timp, explorează consecințele morale și psihologice ale faptelor unui om care își dorește tronul mai mult decât orice.

“Macbeth” este adus de Odeon în România și poate fi văzut în cinematografe din 16 octombrie 2015.

macbeth-828361l

[review]

[rwp-review-form id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar