M*A*S*H – ca să-ți păstrezi mințile pe timp de război îți trebuie umor

2

N-aș fi crezut vreodată că am să râd atât de bine la un serial a cărui acțiune se desfășoară pe timpul unui război (cel din Coreea în cazul de față), dar iată că am terminat de vizionat M*A*S*H și mi-am dat seama că nu degeaba ultimul episod din serie e cel mai vizionat episod de acest tip din istoria televiziunii: 125 de milioane de telespectatori au stat cu ochii lipiți de ecrane timp de 2 ore (deși în mod normal un episod dura cam 20 de minute), râzând și plângând alături de personaje. Dacă vă întrebați de la ce vine M*A*S*H, să știți că e vorba de Mobile Army Surgical Hospital (mai pe românește: Unitate Medicală Militară Mobilă). Adică în cazuri extreme, toată unitatea medicală poate să-și mute calabalâcul altundeva, unde să opereze și să salveze în continuare pacienți, în timp ce armele și tancurile îi cântă prohodul. Povestea noastră gravitează în jurul unității 4077, cu un procentaj de pacienți salvați extrem de mare, datorită staff-ului excelent pregătit și a colonelului care ține toată echipa în frâu. Să nu vă mai țin mult de vorbă și să vă prezint personajele principale, alături de care te tăvălești pe jos de râs timp de 11 sezoane:

mash7

Benjamin Franklin Pierce (Alan Alda), aka Hawkeye, un chirurg absolut briliant, care ar face orice numai să nu îi moară pacientul pe masă. Deși atmosfera în care trebuie să lucreze e periculoasă și apăsătoare, el își folosește umorul ca un mecanism de apărare, pentru a nu înnebuni. Farsele pe care le face colegilor săi sunt una din principalele surse de umor, dar nici limbajul său colorat și stilul sarcastic nu sunt mai prejos, stârnind râsul spectatorilor în fiecare episod. Alda și Jamie Farr sunt singurii din distribuție care chiar au participat la conflictul din Coreea.

mash5

Margaret Houlihan (Loretta Swit), aka Hot Lips, e cel mai important personaj feminin, fiind asistenta-șef a unității. Deși la început, ea și Hawkeye se împung și mai mai că se urăsc (cel puțin ea pe el), de la jumătatea seriei încolo, relația dintre cei doi se ameliorează vizibil, ducând la dispariția poreclei sale. Margaret e o tipă greu de dărâmat, e puternică psihic și chiar fizic, nu face rabat de la muncă și vrea mereu egalitate între femei și bărbați. Evoluția personajului ei (ajunge să fie o tipă chiar dulce) e superbă, eu am adorat-o.

mash8

Maxwell Klinger (Jamie Farr), aka tipul care se îmbrăca în rochii, e de departe cel mai haios personaj din toată povestea. Dacă la început purta doar rochițe ca să poată fi trimis la vatră pe caz de boală (psihică, desigur), ulterior Klinger ajunge un om de bază al unității, preluând responsabilități neașteptate pentru un țăcănit de soiul lui. Se pare că actorul a renunțat la gluma care l-a propulsat în serial pentru ca, pe viitor, copiii lui să nu fie batjocoriți din cauza asta. Jamie Farr a scos tot ce se putea dintr-un personaj care inițial trebuia să apară doar un episod. Ăsta da talent!

mash2

Părintele Mulcahy (William Christopher), aka preotul boxer, face parte, alături de celelalte 3 personaje enumerate mai sus, din careul de ași ai serialului – cei 4 au fost singurii care și-au păstrat rolurile de la primul până la ultimul sezon. Ce e drept, în episodul pilot, părintele e jucat de alt actor, dar de la episodul 2 încolo, Christopher îi dă viață celui mai devotat și loial personaj din serial, a cărui naivitate duce uneori la niște scene de tot râsul. Mulcahy e o mândrie pentru tagma sa, fiind și un om de acțiune, nu doar un preot preocupat doar cu Biblia.

mash1

Walter Eugene O’Reilly (Gary Burghoff), aka Radar, e omul bun la toate, un soi de secretar al colonelului care conduce unitatea. Gary a fost primul actor „recrutat” pentru proiect, iar personajul său a fost îndrăgit de milioane de fani datorită stângăciei sale care îl împingea la cele mai ciudate și ilare situații. Având mâna puțin deformată, actorul a încercat mereu s-o ascundă pe durata filmărilor (cu o asemenea problemă Radar nu ar fi fost primit în armată). De aceea Radar are mereu mâna în buzunar sau la spate. Cel mai important e că are un auz beton, de unde și porecla!

mash6

Mai există 3 personaje – tipologii de fapt – jucate de câte 2 actori, înlocuiți din diverse motive (atitudine nepotrivită, nemulțumiri legate de contract sau pur și simplu decizia de a nu prelungi acordul). Deși dau spoilere, nu pot să nu menționez că, la un moment dat, colonelul Blake (McLean Stevenson), Trapper (Wayne Rogers) și Burns (Larry Linville) sunt înlocuiți. Astfel, noul conducător al unității devine colonelul Potter (Harry Morgan) – personajul meu preferat, un bătrânel care se ține tare pe picioare și nu se ezită în fața pericolului, are un cal și mai e și pictor, plus că e ca un tată pentru ceilalți – iar BJ (Mike Farrell) și Charles (David Ogden Stiers) devin noii colegi de cort ai lui Hawkeye. Primul îi devine camarad și partener de pozne, al doilea e de obicei ținta farselor, deși pregătirea sa medicală e ireproșabilă. N-aș fi menționat acest schimbări dacă personajele aduse pe parcurs nu ar fi rămas până la final în poveste, jucând în mult mai multe sezoane decât predecesorii. Personalitățile lor sunt atât de diferite și amuzante, contrastând puternic, dar creând un mix grozav pentru cei amatori de eroi credibili și diverși. BJ e șarmant și când face prostii, iar Charles e de o finețe care se bate cap în cap cu viața în armată.

mash4

Pe măsură ce seria avansează, umorul începe să se împletească și cu situații mai dificile și greu de digerat, dând un aer mai dramatic satirei adresate cel mai probabil războiului (deși creatorii și scenariștii seriei au menționat de mai multe ori că show-ul nu era anti-armată, ci anti-birocrație și anti-incompetență, făcând astfel posibilă identificarea unui număr mai mare de fani cu conceptul producției). Multe dintre subiectele și cazurile abordate în serial provin din amintirile unor veterani M*A*S*H, ceea ce dă o notă în plus de realism poveștii. Serialul este bazat pe filmul din 1970, M.A.S.H., având o continuare numită After MASH (1983). Decizia de a termina serialul a fost votată de membrii distribuției: cei care au vrut totuși continuarea poveștii au apărut după aceea în sequel. Harry Morgan declarase deja într-un interviu că l-ar juca pe colonelul Potter pentru totdeauna, deci nu e greu de ghicit ce a votat el. Ironia sorții e că Robert Altman, regizorul filmului original, a urât serialul. De ce oare, mă întreb? Voi viziona și eu filmul, să văd ce discrepanțe l-au supărat așa tare pe Altman. Mie mi se pare că e din ce în ce mai bun de la sezon la sezon, ca dovadă ratingul mult mai bun al ultimului sezon față de cel al primului.

mash9

Abordând teme extrem de importante pentru societate precum războiul, birocrația, politica, ura dintre rase, prejudecățile și importanța prieteniei și onestității într-un mediu atât de ostil, M*A*S*H e pentru mine o satiră genială la adresa celor care conduc lumea fără să se gândească măcar că niciun scop nu justifică moartea, chiar și a unui singur om. Deși războiul a durat doar 3 ani, cei curioși să vadă serialul vor avea 11 sezoane la dispoziție să râdă cu lacrimi. Să nu aud placa cu: aah, serial vechi, sigur e o porcărie care se vede prost. Calitatea unui material e dată mai ales de povești și personaje, nu de efectele speciale și anul când a fost produs. În plus, nu trebuie să ascultați enervantul râs fals care rulează pe fundalul multor poante în majoritatea sitcomurilor, M*A*S*H te învață să râzi singur! Vă las aici intro-ul care îmi răsună în minte cel puțin o dată pe zi, o să vă placă sigur!

[review]

[rwp-review-form id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

2
Postează un comentariu

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
anonim Recent comment authors
anonim
Vizitator
anonim

multa lume nu cred ca mai tine minte! ca serialul a aparut la noi in perioada 1997-1999! si era difuzat seara tarziu! serialul a aparut in perioada 1972-1983! dupa aia after mash 1983-1985!

anonim
Vizitator
anonim

super serial! mash! difuzat pana si in ziua de astazi!