Cum am cunoscut-o pe mama voastră

8

Când am început să vizionez serialul ăsta, mi-am dat seama după primul episod că avea să fie unul din preferatele mele; niciodată nu m-aș fi gândit însă că finalul (ultimele 2 episoade, dar privit retrospectiv ultimul sezon) va fi o lopată de rahat aruncată în fața unei audiențe care a fost alături de poveste timp de 9 sezoane (adică 9 ani). Deși multe elemente sunt luate din sitcomul Friends (care mie mi-a plăcut mai mult), cum ar fi ”separeul” la care stau mereu cei 5 prieteni, care duce cu gândul la canapeaua din cafeneaua în care se întâlneau mereu cei 6 prieteni din Friends, actualul serial avea multe glume și momente originale, umor de calitate, povești interesante și demne de urmărit. Uitându-mă la HIMYM, reușeam să ies din orice pasă proastă, era imposibil să nu râd la tertipurile lui Barney în misiunea sa de a cuceri orice femeie, la glumele celui mai adorabil cuplu, Marshall și Lily, la trăsnăile comise de Ted, veșnicul romantic, sau la replicile și reacțiile atât de „feminine” ale lui Robin. Dar de ce? DE CE? s-au încăpățânat Carter Bays și Craig Thomas (creatorii) să țină de finalul unui script care oricum deviase de la normă și începea să se dezvolte singur, de ce au tăiat cu atâta încăpățânare orice alt final pentru serial, când se vedea clar în ce fel evoluaseră personajele? Cum să te ții încă de un final scris la începutul sitcom-ului, când nimeni nu se-aștepta să fie atât de popular și să dureze 9 ani? De ce n-au putut să-l rescrie, să-l facă veridic, natural, cum a fost cel din Friends, unde s-a văzut clar că lucrurile evoluau spre un viitor în care Ross și Rachel să fie împreună, iar finalul a respectat această evoluție?

himym13

Dar despre asta voi vorbi mai spre sfârșitul articolului, pentru că serialul, cel puțin primele 7-8 sezoane, are plus-uri nenumărate, de aceea merită lăudat și recomandat. Și o să fiu și eu macabră ca frate-miu, care aseară, fiind încă șocat și neștiind cum să reacționeze la ultimul episod, a spus că va recomanda tuturor serialul, să se bucure și ei o grămadă ca apoi să sufere și să le stea mintea în loc de la atâta porcărie, că altfel n-am cum s-o numesc. Revenind la serial, ideea e foarte interesantă: Ted, un personaj fermecător prin naivitatea și încrederea sa în dragoste, le povestește copiilor săi cum a cunoscut-o pe mama acestora. Bineînțeles că povestea cuprinde, de fapt, evoluția sa și a prietenilor săi, Barney, Lily, Marshall și Robin, fără de care totul ar fi fost mult mai șters și neinteresant. Ted e un romantic, un visător, el speră că-și va întâlni iubirea vieții și își povestește peripețiile presărate de coincidențe stranii, pe care le constată doar când ajunge să vorbească de fapt cu The Mother. Din punctul ăsta de vedere, ador script-ul și regia, întreaga poveste este super amuzantă, emoționantă pe alocuri, plină de poante de-un umor nebun, dar și de învățăminte. Dar pe cât de frumos și cursiv evoluează întreaga acțiune, pe atât de tare o dau în bară Bays și Thomas cu ultimul sezon, pe care-l construiesc în jurul unui singur eveniment care se dizolvă într-un singur episod. Puneți în balanță 22 de episoade dedicate acestui eveniment și 1 singur dedicat distrugerii lui și vedeți care ar fi trebuit, normal, să cântărească mai greu.

  himym3

Mi-a plăcut foarte mult și coloana sonoră, mereu exista o melodie perfectă pentru a ilustra momentele emoționante și pline de bucurie, o melodie tristă pentru scenele dureroase sau una mai alertă pentru fazele accelerate sau amuzante. Sunt multe piese care mi-au rămas în cap zile bune după vizionarea serialului, veți avea și voi de unde să vă alegeți favoritele. Dar de departe, cel mai bun lucru în acest serial sunt personajele – sau așa am crezut până am văzut finalul, și iar încep să mă enervez când îmi amintesc. Cele 5 personaje principale sunt, după cum am mai zis, Ted, povestitorul, Marshall, cel mai bun prieten al său, Lily, iubita sa din facultate, Barney, prietenul nebun și mereu în goană după fuste, și Robin, ultima venită în grup, o frumoasă canadiană îndrăgostită de hockey și mai masculină pe alocuri decât eroul nostru, Ted. Prietenia care-i leagă pe cei 5 n-are cum să nu te facă să te îndrăgostești nebunește de serial, să te bucuri alături de personaje și să le fii alături, să fii al 6-lea prieten prezent peste tot, dar invizibil. Deși Marshall e prietenul cel mai bun al lui Ted, încă din facultate, unul dintre gag-urile cele mai cunoscute ale serialului este cel în care Barney mereu neagă acest adevăr și se proclamă mereu cel mai bun prieten al lui Ted. Felul în care Barney pare mereu gata să excludă posibilitatea că Marshall ar fi de fapt The Best Friend este genial de amuzant; deși Ted e cel care povestește și eroul întregii istorisiri, sunt convinsă că mulți l-au preferat pe Barney, printre care și subsemnata. Barney e cel mai amuzant personaj, cartea sa de cucerit femei, codul său, poveștile sale în care reinventează istoria sunt de-un comic ieșit din comun, el ar putea să ducă singur un serial în spate, cum se zice. Contrastul dintre el și Ted este de netăgăduit, poate de aia sunt așa amuzanți împreună.

himym11

Cuplul cel mai stabil din serial, singurul nealterat de finalul stupid, format din Lily și Marshall stârnește și el hohote de râs prin scenele care se concentrează asupra carierei lui Marshall, care e un ecologist convins și e nevoit să lucreze la corporațiile pe care le urăște, sau prin cele în care Lily reușește să dea de capăt celor mai încurcate situații și să fie mereu cea realistă, cea care observă totul și e mereu acolo cu un sfat bun și o dumă care să te facă să râzi în hohote. Ce să mai zic de momentele când sunt împreună, sunt un duo fantastic, n-ai cum să nu-i iubești. Când apare Robin în scenă încep să apară și problemele; de ce? simplu, pentru că Ted se îndrăgostește de ea nebunește și rămâne în starea asta pentru vreo 8 sezoane, timp în care se desparte de Robin, ajunge să locuiască cu ea, apoi se mută, în viața sa apar multe potențiale candidate pentru rolul de mamă, printre care cele mai bune alternative ar fi fost Stella sau Victoria, dar el continuă s-o iubească pe Robin, deși aceasta e logodnica lui Barney. Whaaat? Barney Stinson, the womanizer? Exact, Barney ajunge să se îndrăgostească de Robin, ea de el, și deși se despart pe parcursul serialului, se împacă pentru a ajunge în sezonul 9 logodiți, întregul sezon fiind dedicat acestei nunți. Deci avem povestitor îndrăgostit de Robin, Robin îndrăgostită de prietenul povestitorului, prietenul îndrăgostit și el de Robin. Din cate se vede, Ted e în plus aici.

himym1

Așa că ajungem în sezonul 9, pe care l-au lălăit, mai degrabă terminau cu sezonul 8, arătând doar fața mamei și atât, dacă n-au avut măcar bunul-simț să ofere 1-2 sezoane doar ei și lui Ted, care fac un cuplu absolut adorabil, mult mai drăguț decât Ted-Robin. Și avem în sezonul 9 nici mai mult nici mai puțin decât 22 de episoade în care se petrec diferite lucruri în weekend-ul ce precedă nunta lui Barney cu Robin, Ted e îndrăgostit de Robin și se gândește dacă ar putea să facă ceva ca ea să-l aleagă pe el, își dă seama că prietenia sa cu Barney e prea importantă și că relația prietenului său merită o șansă așa că se obișnuiește cu ideea și pare, spre final, că o trece pe Robin în sertarul cu foste pe care nu le mai vede ca potențiale soții (Ted chiar îi spune asta lui Robin în episodul 22, când ea se îndoiește dacă a făcut alegerea corectă, adică Barney). Sorții par să fie de partea visătorului când o cunoaște pe scumpetea de T.M. (au aceleași inițiale, of, de ce nu i-au lăsat împreună până la capăt?!?!), a.k.a. The Mother, iar cei doi ajung să formeze un cuplu și să aibă 2 copii frumoși, care ascultă docili povestea tatălui. Dacă mă îndoiam eu deja de acuratețea și verosimilitatea unui final în care Ted, îndrăgostit mai bine de 8 sezoane de Robin, ajunge să o uite imediat și să se îndrăgostească de mamă, ei bine, scenariștii au ținut să-mi dea o palmă peste ochi, cu script-ul ultimelor 2 episoade. Și cred că nu doar mie, ci tuturor fanilor care s-au simțit jigniți de un așa final. De ce? Vă explic în câteva puncte succinte și vă urez apoi vizionare plăcută:

himym12

1. Un cuplu atât de frumos și potrivit ca Ted și mama ar fi meritat măcar 1-2 sezoane în care să se desfășoare, să-i vedem mai mult timp împreună, că de aia se chema HOW I MET YOUR MOTHER show-ul. Dar nu, Thomas și Bays apar cu geniala idee (și cică nu acum, că era demult stabilit acest final), s-o omoare pe mamă, ca să-i ofere lui Ted portița de scăpare pentru a-și recupera dragostea vieții. Astfel, vedem că sufletul pereche era mama, dar nu era și dragostea vieții sale, care îi „dormise” în suflet timp de zeci de ani. Sau poate invers?

Nu uita sa citesti

Madame Web

Related Posts

Wish

Napoleon

himym7

2. De cine-i vorba? De Robin, desigur, care între timp divorțează de Barney, după un sezon întreg (am s-o repet până la epuizare) în care s-a pus accentul pe relația și pe nunta lor. De parcă i-au despărțit pe Ross și Rachel ca să o cupleze pe ea cu Joey. Bleah.

himym4

3. Așa că nea Ted, pe care tertipul scenariștilor de a face să dispară personajul mamei îl face să pară fake și double-faced, se duce s-o recucerească pe Robin, după care suspinase atâtea sezoane. Serios? Muncești un sezon ca să pui la cale nunta, și într-un episod dizolvi tot, iar în următorul îi cuplezi pe ăștia doi. Cam așa a fost întregul serial, dacă stau s-o gândesc bine, promite să arate prăjitura cu vanilie, care era aleasa, dar în tot timpul ăsta, e prezentat tortul de ciocolată, care-i sucise de fapt mințile lui Ted. Hah. Dacă gașca se cam spărsese după divorțul lui Barney și Robin, asta a fost rețeta sigură pentru a distruge orice viitoare întâlnire, această re-re-recuplare a lui Ted cu Robin. În plus, Barney spusese clar că dacă n-a fost să fie cu Robin, n-avea să fie cu nimeni, cum naiba să respecte scenariștii un sfârșit scris cu 9 ani în urmă care nu se mai potrivea realității show-ului. Iar pe Robin o fac să pară o înstrăinată, care nu mai ajunge să țină legătura nici măcar cu Lily, pentru că-și dă seama că deh, ea pe Ted îl voia de fapt. Lily, care făcuse tot posibilul să țină grupul unit, Lily care era cea mai bună prietenă a ei. De ce-ar mai fi căutat-o Ted, pe bune? Pe baza a ce?

himym9

4. Întreaga evoluție a lui Barney, de la afemeiatul notoriu și iresponsabil la tipul capabil să se dedice unei singure femei, matur dar plin de surprize, este anihilată prin readucerea sa la comportamentul său de la începutul sezonului 1. Pe bune, dacă n-ar fi fost Neil Patrick Harris cel care a jucat rolul, Barney ar fi fost un măscărici cu minte de adolescent care refuză să se maturizeze. Toate eforturile de a-l face să pară că a mai prins la minte sunt reduse la 0, odată cu divorțul de Robin. Și motivele divorțului sunt la fel de stupide și superficiale ca întregul episod final; recunosc, au mai dres-o un pic atunci când bagă în scenă un nou rol pentru Barney, acela de tată – momentul când își ia fetița în brațe este absolut fantastic, cam cel mai emoționant din întreg show-ul; un actor cu o capacitate imensă de a reflecta emoții de tot soiul, redus la interpretarea unui personaj care ajunge în același punct din care-a plecat. Jignitor. Oricum ar fi, Barney rămâne „legend… wait for it!… dary!”, măcar pentru el și tot trebuie văzut serialul.

himym2

Și nu e vorba că finalul nu-mi respectă dorințele și de-aia sunt eu înverșunată, e deranjant faptul că nu se pupă ultimele episoade cu ce se întâmplase până atunci; Thomas și Bays au motivat alegerea acestui final pentru că deh, chimia dintre Cobie Smulders (Robin) și Josh Radnor (Ted) e greu de neglijat și fanii îi voiau împreună, de aceea au scris acel sfârșit cu acea grotescă portiță de scăpare, pe la începutul serialului. Dar n-au observat acești domni ce chimie exista între aceeași Cobie și Neil Patrick Harris (Barney) de care fanii se atașaseră și mai și, sau chimia dintre Josh și Cristin Milioti (The Mother)? Dacă voiau să sfârșească așa, trebuiau să spună stop după primele 2,3 hai 4 sezoane, nu după 9; nu mai era verosimilă această soluție odată ce Robin și Barney începuseră să evolueze împreună atât de frumos și natural. De aceea mă declar nemulțumită și chiar îndurerată (da, am plâns ca niciodată, de ciudă și uimire, de milă pentru ochioasa de Milioti) de acest final, care strică un serial absolut genial. Mai degrabă s-ar fi concentrat pe Marshall (Jason Segel) și Lily (Alyson Hannigan), pe care-i cam neglijează în ultimul sezon, ca să ne ia de cap cu răsturnări de situație care nu-s originale, ci nepotrivite. Dar ca să nu închei într-o notă tristă, vă las aici un videoclip cu câteva dintre multitudinea de poante din serial, poate vă place și vă hotărâți să-l vizionați, pentru că, per total, chiar merită:

[review]

[rwp-review id=”0″]

 

8 Comentarii
 1. Toronto Escorts spune

  I was examining some of your content on this website and I believe this site is rattling informative ! Keep posting.

 2. mzplay spune
 3. 55five spune
 4. Bom88 spune

  I cherished up to you will receive carried out proper here. The comic strip is attractive, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an impatience over that you wish be turning in the following. sick unquestionably come more until now once more as exactly the similar just about very continuously within case you shield this increase.

 5. succes spune

  I am not rattling great with English but I get hold this very leisurely to translate.

 6. health spune

  Unquestionably consider that which you said. Your favourite justification appeared to be at the internet the easiest factor to remember of. I say to you, I definitely get annoyed at the same time as other people consider issues that they plainly don’t know about. You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing with no need side-effects , other people could take a signal. Will probably be again to get more. Thank you

 7. tlovertonet spune

  of course like your web-site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the truth however I will certainly come again again.

 8. Yen Kashner spune

  You really make it appear really easy together with your presentation but I find this matter to be really something that I feel I’d never understand. It kind of feels too complex and very wide for me. I am taking a look ahead for your subsequent post, I will try to get the cling of it!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata