Atât publicul, cât și criticii au lăudat această continuare a succesului din 2011. Ce pot să spun?! Am avut așteptări prea mari. Oricum din cele 2 filme, eu îl prefer pe primul. Pentru cei care se așteaptă la un film plin de acțiune, îi avertizez de pe acum că suspansul este la putere. Se pune accent pe conviețuirea dintre oameni și maimuțe, pe familie și supraviețuire. Pentru cei care n-au văzut Rise of the planet of the apes, țin să le spun că vor înțelege ce se întâmplă. Totuși, în cazul în care nu ați vizionat încă primul film, ar fi bine să-l vedeți, pentru a le putea compara. La acestă peliculă, efectele speciale sunt făcute să rămâneți cu gură căscată. În plus, filmul este 3D. Pentru cei care n-au văzut încă Rise of the planet of the apes, trebuie să știți că virusul ALZ-113 s-a răspândit pe tot globul.
Acțiunea din Dawn of the planet of the apes, are loc la 10 ani după ce virusul ALZ -113 s-a răspândit. Maimuțele conduse de de Caesar trăiesc în pace în pădurea Muir. De 2 ani nu a mai fost văzut niciun om în acea zonă, iar primatele cred că toți oamenii au decedat. Dar convingerea că o confruntare cu rasa umană nu va mai avea loc se năruie într-o zi când în pădure apare un grup de oameni conduşi de Malcolm. Oamenii care au supraviețuit virusului trăiesc în centrul orașului San Francisco. Problema cea mai mare este că resursele sunt pe terminate, iar unica lor șansă de supraviețuire este este barajul din pădurea Muir, care le-ar putea da acces la energie electrică. Spre nemulţumirea lui Koba, aghiotantul său care nu a uitat dureroasele experimente făcute de oameni pe el, Caesar tolerează iniţiativa lui Malcolm, dovedindu-se un excelent strateg şi pacifist.
Matt Reeves, regizorul filmului, a reușit să regizeze un film captivant, cu niște schimbări de ritm bine venite. Mi-a plăcut enorm de mult faza în care Koba intră în depozitul de armament al oamenilor și se preface ca fiind o maimuță lipsită de inteligență. Continuarea?! Este demențială…
Koba, secundul lui Caesar, este antagonistul perfect. Este şiret şi obsedat de supremaţia primatelor pe Terra. Acesta nu se va da în lături de la nimic pentru a avea ultimul cuvânt de spus în războiul cu oamenii.
Andy Serkis, un adevărat veteran al tehnologiei „motion capture”, intră din nou în pielea lui Caesar, ceea ce reprezintă prilejul unei interpretări extrem de nuanțate.
Un alt personaj foarte bine costruit este Maurice, urangutanul care servește ca un fel de mentor pentru maimuțe, învățându-le limbajul semnelor și niște reguli de conduită exprimate rudimentar: „Ape not kill ape. Apes together strong!”
Din punctul meu de vedere, actorii au avut rol secundar în acest film, rolul principal fiind deținut de primate. Dar cine sunt actorii care au interpretat personajele de o parte și cealaltă a baricadei?!
- Maimuțele:
Andy Serkins este Caesar, un simplu cimpanzeu, dar lider al maimuțelor;
Toby Kebbell este Koba, secundul lui Cesar;
Nick Thurston este Blue Eyes, fiul lui Caesar și al Corneliei;
Karin Konoval este Maurice, un urangutan care este prietenul lui Caesar și un sfătuitor de nădejde;
Terry Notary este Rocket, prietenul lui Caesar și tatăl lui Ash;
Doc Shaw este Ash, fiul lui Rocket și cel mai bun prieten al lui Blue Eyes (Ochi albaștri);
Judy Greer este Cornelia, soția lui Caesar, mama lui Blue Eyes și al celui mai nou membru al familiei.
- Oamenii:
Jason Clarke este Malcom, negociatorul grupului uman, cel care încearcă să pună în balanţă interesele ambelor părți, alături de familia sa: Ellie (Keri Rusell) soția sa și Alexander (Kodi Smit-McPhee) fiul său adolescent;
Gary Oldman este Dreyfus, conducătorul coloniei umane, care consideră că are de reglat niște conturi cu maimuțele, pierzându-și familia în epidemia de gripă primată.
Idealurile lui Caesar sunt: maimuțele nu ucid, maimuțele împreună sunt puternice, familie, casă, viitor. Nu doreşte să se răzbune, nu doreşte să se lupte, dar dacă este provocat, îşi apără ce are mai de preţ. Relaţia dintre Caesar şi fiul său este una tensionată. Problema este că tânărul nu are încredere în judecatata tatălui său şi „pleacă urechea” la vorbele lui Koba. Pentru Koba, Caesar devine maimuța care iubește prea mult oamenii.
Dawn of the planet of the apes este filmul lui Andy Serkis de la început până la sfârșit. Geniul lui stă în priviri și-n gesturi. Sunt superbe clipele de tandrețe dintre el și Cornelia, mama copiilor săi și grija pe care o manifestă față de viitorul neamului său. Mă mir că nu a luat încă Oscarul.
În continuare vă invit să urmăriți trailerul acestui film subtitrat în limba română:
Dawn of the planet of the apes s-a lansat în România pe DVD, blu-ray și blu-ray 3D.
Cumpără DVD Cumpără BD 120 lei
PS: Aștept cu nerăbdare a 3-a parte, deoarece războiul dintre oameni și maimuțe este inevitabil.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise