Ratatouille, o animație pentru orice cinefil

                Fiecare țară din lume își dispută cine face cea mai bună mâncare…  Francezii știu realitatea: cea mai bună mâncare se face în țara lor. Cea mai bună mâncare din Franța este în Paris și cea mai bună mâncare din Paris este făcută de Auguste Gusteau. El este cel mai tânăr bucătar ce a dobândit 5 stele. Maestrul Gusteau a scris și o carte de bucate numită „Oricine poate găti!”, care a urcat în topul bestseller-urilor. Din păcate, nu toată lumea se bucură de succesul lui. Din punctul de vedere a lui Gusteau, mâncarea bună este ca muzica ce-o guști, culoarea ce-o miroși. Trebuie doar să te oprești și s-o savurezi. Restaurantul lui Gusteau a pierdut una din cele 5 stele după o recenzie a criticului culinar francez, Anton Ego. A fost o lovitură dură pentru Gusteau, acesta a făcut atac cord și a murit, iar conform tradiției, asta înseamnă pierderea a încă unei stele.

family

                Povestea este ușor de urmărit și cu siguranță copiii o vor aprecia. Eu am văzut Ratatouille azi, prima dată, și îmi pare rău că nu l-am văzut la vremea lui. A fost și pe HBO dar nu l-am văzut pentru că a fost dublat în română. Ratatouille este o animație care trebuie văzută de orice cinefil, nu pentru că este plin de acțiune, învățăminte, patimă, ci și din cauză că este considerat unul dintre filmele de marcă ale istoriei, ocupând un loc onorabil în Top 250 pe IMDb.

contorlat

                Remy este un șobolan, un fin degustător de miresme. Este foarte diferit de ceilalți șobolani, nu-i place să fire așa cum este în natura șobolanilor, îi place să creeze. Remy ajunge, din întâmplare, exact în restaurantul idolului său, iar aici are șansa, incognito, să devină bucătar. Se împrietenește cu Linguini, un tânar paralel cu gătitul, chiar dacă se va dovedi ulterior că este fiul bucătarului Gusteau. Astfel, cei doi vor face o pereche reușită, cu Remy ascunzându-se sub boneta tânărului și ajutându-l să gătească rețete minunate cărora să le aducă ceva special.

cook

                Antagoniștii sunt șeful restaurantului pentru care lucrează Linguini, care înglobează toate stereotipurile bucătarilor francezi, și, bineînțeles, Anton Ego. Personajele umane sunt mult mai stilizate decât decorul din care fac parte. Este o animație la care trebuie să-ți lași copilul interior să se distreze.

sef bucatar

                Cam atât cu destăinuirile. Ce pot să vă promit este că nu veți fi dezamăgiți nici măcar un moment!

kiss

                 Vocea lui Remy este cea a lui Patton Oswalt. Surprizele pentru mine au fost Brad Garrett pe postul de șef bucătar și Janeane Garofalo, ca voce a lui Colette, care sună foarte diferit când vorbește cu un accent francez. Vocea lui Anton Ego îi aparține titanului Peter O”Toole. Vocea acestuia mustește de aroganță și răutate.

Nu uita sa citesti

Madame Web

Related Posts

Wish

Napoleon

beat

                Ratatouille a primit un premiu Oscar pentru cea mai bună animație, iar regizorul Brad  Bird, cunoscut că a regizat The Iron giant și The Incredibles, a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun regizor. Tot Bird a regizat partea a 4-a a seriei Mission impossible, numită Mission impossible – Ghost protocol. Următorul său proiect va fi Tomorrowland, care va avea premiera în SUA pe 22 mai 2015, după care se va ocupa de continuarea filmului The Incredibles.

rats

                Ratatouille este un film despre prietenie şi respect. După cum spune şi Anton Ego cu vocea lui Peter O”Toole: „În anumite feluri, munca unui critic e simplă. Riscăm puțin, dar ne bucurăm de un nivel deasupra celor care ne oferă munca și pe ei înșiși pentru a-i judeca. Ne plac criticile negative, care-s amuzant de scris și de citit. Dar crudul adevăr cu care noi, criticii, ne confruntăm, este că în marea schemă a lucrurilor, cantitatea aproximativă de gunoi este probabil mai însemnată decât o desemnează însăși cronica.” Eu nu sunt critic, sunt doar un cinefil și colecționar înrăit, așa că voi scrie doar despre filmele care mi-au plăcut și mi-au ajuns la suflet.

critic culinar

                Ca de obicei, vă invit să urmăriţi trailer-ul acestei superbe animaţii:

                Animația Ratatouille s-a lansat și la noi pe DVD.

DVD

Cumpără acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise