Recenzie Frozen

           M-am gândit să scriu despre animaţia care a luat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec şi cea mai bună animaţie. De ce? Filmul nu l-am văzut la cinematograf, pentru că a rulat 3D doar dublat şi 2D subtitrat. M-am gândit că nu este o idee bună să-l văd 2D, deoarece filmul a fost gândit pentru 3D. Dar distribuitorii noştri vor probabil ca animaţiile să fie vizionate doar de copii, altfel nu-mi explic de ce au optat ca filmul să ruleze 2D cu subtitrare. Scriu despre această animaţie pentru că e prima animaţie regizată de o femeie care a depăşit pragul de 1 miliard de dolari. Animaţia Frozen a depăşit ca încasări cea mai vizionată animaţie Toy story 3, ea lansându-se în România doar în format 2D pe 29 aprilie. Eu l-am văzut 3D cu subtitrare în engleză pentru că mi l-am cumpărat din Germania, având în vedere că la noi nu se lansează 3D. A costat 27 euro. Eu prefer să am filmele originale. Dacă sunteţi curioşi de ce le vreau originale, puteţi citi AICI.

surori

           3D-ul este superb, iar acţiunea şi cântecele se petrec într-un decor de vis. În rândurile următoare voi prezenta intriga animaţiei.

           Fetița de 8 ani pe nume Elsa, prințesă Arendelle, are abilitatea de a crea zăpadă și gheață. Într-o noapte, în timp ce se juca, o rănește accidental pe sora ei de 5 ani, Anna, cu puterile ei, făcând ca o mică parte din părul acesteia să prindă culoarea albă. Regele  și regina caută ajutor de la troli, care o vindecă pe Anna și o fac să uite de magia surorii sale. Liderul lor, Marele Pabbie, îi informează că dacă Elsa ar fi lovit-o pe Anna în inimă, lovitura i-ar fi fost fatală. Pentru a o proteja pe Elsa și pentru a avea grijă ca puterile ei să nu mai pună în pericol pe nimeni, cei din familia roială se încuie într-un castel, izolați de lumea de dincolo de ziduri. Elsa, de teamă să nu îi mai facă rău Annei, își petrece majoritatea timpului ascunsă în camera ei, astfel cele 2 surori distanțându-se pe măsură ce cresc. 10 ani mai târziu, părinții lor sunt uciși pe mare în timpul unei furtuni.

trol

           La trei ani după moartea părinților, oamenii din Arendelle pregătesc ceremonia de înconorare a Elsei. Printre demnitari se află Ducele din Weselton, un comerciant care vrea să exploateze frumosul regat Arendelle pentru profit. Entuziasmată că porțile castelului se vor deschide în final pentru public, Anna, își exprimă speranța de a se îndrăgosti de cineva. Plimbându-se pe străzi, ea îl întâlnește pe Prințul Hans, prințul insulelor de Sud. În ciuda îngrijorărilor Elsei, încoronarea începe fără incidente, iar cele două surori încep să formeze o legătură la petrecerea de primire. În timpul petrecerii, Hans o cere în căsătorie pe Anna care acceptă imediat. Elsa, pe de altă parte, refuză să își dea binecuvântarea asupra mariajului, invocând un argument ca între surori, care culminează în faptul că abilitățile criokinetice ale Elsei ies la iveală în fața invitaților.

gheata

           Panicată, Elsa fuge, declanșând neintenționat o iarnă eternă asupra regatului. După ce acceptă faptul că secretul ei a fost descoperit, ea se bucură că nu mai trebuie să îi fie frică de abilitățile ei, își construiește un palat de gheață și fără să știe aduce înapoi la viață, un om de zăpadă, cel din copilăria ei și a Annei, Olaf. Anna pornește în căutarea Elsei, determinată să o aducă înapoi în Arendelle, să pună capăt iernii și să refacă relația cu aceasta. În timp ce se aprovizionează la  Locul Comercial al lui Oaken, Anna face cunoștință cu omul de munte Kristoff și animalul său de companie, haiosul ren Sven. Anna îl convinge pe Kristoff să îi fie ghid către Muntele Nord. După un atac al lupilor, cei doi îl întâlnesc pe Olaf, care îi va ghida către ascunzătoarea Elsei, devenită acum, Crăiasa Zăpezilor.

craiasa

           Vocile personajelor principale în versiunea originală sunt interpretate de Kristen Bell în rolul Annei, Idina Menzel în rolul Elsei (Crăiasa Zăpezii), Jonathan Groff care îl interpretează pe Kristoff, Maurice Lemarche este regele, Santino Fontana este prinţul Hans, Alan Tudyk il interpretează pe Ducele din Weselton şi Josh Gad este Oaken. În limba română au dublat: Dalma Kovacs (Elsa), Anca Iliese şi Cătălina Chirțan (Anna), Jorge (prinţul Hans), Mihai Bobonete (Olaf), Marius Chivu (Oaken) şi Ciprian Cojenel (Kristoff).

casatorie

În continuare vă invit să urmăriţi trailer-ul filmului dublat în limba română:

           Scenarista Jennifer Lee, cea care a scris scenariul şi pentru Wreck it Ralph, a conceput şi a regizat o poveste superbă. Acţiunea se petrece în nord, iar toată povestea este despre cele două surori, ce au de înfruntat frica, şi despre dragostea adevărată  care biruieşte mereu.

olafsven

           Ca în Tangled (O poveste încâlcită), aventurile personajelor din Frozen sunt însoţite de cântece ca: „Let it go”, „First time in Forever”, „Love is an open door”, „Do you want to build a snowman?”, „In summer”, care vor reuşi să vă ajungă la suflet şi vor face sufletul să vibreze la auzul acestor melodii. Este o animaţie nu doar pentru copii, ci pentru toată familia.

protectorul

Nu rataţi această bijuterie. Este Dinsey, este magie pură…

Mai jos vă las să urmăriţi melodia care a luat premiul Oscar „Let it go”:

           PS: Până să văd această animaţie, Tangled a fost animaţia mea preferată. Acum Frozen i-a luat locul.

           Din păcate ultimele 3 animaţii care au luat Oscar-ul în ultimii 3 ani Tangled, Brave şi Frozen nu a fost lansate în format 3D în România.

Nelansate

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise