Serena, o epopee a cherestelei

                Pe 24 octombrie a avut premiera în România Serena, dar eu l-am vizionat abia ieri. Serena este o dramă regizată de Susanne Bier, cu un scenariu scris de Chris Kyle, inspirat din cartea cu aceeași nume scrisă de Ron Rash. Dacă vă veți aștepta la o ecranizare fidelă a cărții, cu siguranță veți fi dezamăgiți. În carte, George Pemberton este un bărbat slab, iar Serena Pemberton o femeie fără scrupule. În carte, Serena mereu avea un plan care s-o țină în siguranță, fiind o adevărată femeie fatală și totodată o persoană malefică. În carte lasă să se înțeleagă că incendiul în care au murit părinții Serenei a fost provocat de ea. Inclusiv finalul e diferit. În carte, Serena îl păcălește pe George și-l lasă să moară, ea moștenind totul și devenind un adevărat model. La o emisiune televizată e întrebată dacă ar fi ceva ce ar schimba în trecut și ea spune: „NIMIC”. După emisiune este ucisă de fiul lui George, Jacob. Serena este o psihopată în carte. În film, Serena este mult mai umană și îl iubește sincer pe George.

1

                Acțiunea din film nu prea respectă cartea, iar sinopsis-ul care l-ați citit e de fapt sinopsis-ul cărții. Cu siguranță este o dramă pe care nu trebuie s-o ratați. Neavând așteptări de la acest film, mi-a plăcut mai mult decât Autómata. Bine că a rulat măcar o dată, de la ora 17:00, la Cinema City Timișoara. Singurul meu regret este că nu a rulat Annabelle săptămâna trecută și nu am avut ce film să văd la cinema. Dar îl aduc în această săptămână și de-al naibii nu merg să-l văd. Să învețe să aducă premierele în ziua în care au premiera în România. O să merg la John Wick săptămâna viitoare. Bine că aduc toate filmele la Arad, unde sălile de cinema sunt aproape goale.

2

                Acțiunea are loc în anul 1929, în timpul Marii Crize Economice, în Carolina de Nord, acțiunea având loc în același timp cu alte nelegiuri care aveau loc în America: războiul gangsterilor, Bonnie și Clyde. Anul 1929 este momentul în care baronii cherestelei îşi întindeau afacerile. Pe muntele Smoky este ultima pădure virgină. Filmul ni-l prezintă pe baronul George Pemberton care corupe judecătorii, pentru a nu-i fi închisă afacerea. Visul său este să cumpere o pădure virgină în Brazilia, pentru că în America, aceasta este ultima. Muncitorii lucrează în condiţii extrem de grele, dar acceptă asta, deoarece situația economică e rea. Oamenii sunt forțați să accepte slujbe pe care nu le-ar accepta, dacă nu ar duce-o atât de greu. În mare, Serena este o epopee a cherestelei.

3

                Filmul ne arată că pentru destinul lor, nici George Pemberton și nici soția sa, Serena, nu sunt vinovați pentru ceea ce au făcut. George Pemberton se instalează împreună cu soția sa, Serena, în Carolina de Nord pentru a dezvolta o fabrică de prelucrare a lemnului pentru construcții. Deși străină în această regiune deloc primitoare, Serena se impune rapid ca egală a bărbaților care conduc acel imperiu forestier. Descoperă, însă, că soțul ei are un copil pe care l-a conceput cu câțiva ani în urmă în acea regiune cu o femeie simplă, Rachel. Dar când… Ajunge cu descrierea. Mergeți să vedeți filmul.

4

                Distribuția?! Senzațională!!! Este a treia colaborare a lui Bradley Cooper cu Jennifer Lawrence, după Silver Linings Playbook și American hustle.

Bradley Cooper este George Pemberton, un baron al cherestelei, care face orice ca să nu piardă afacerea;

george

Jennifer Lawrence este Serena Shaw, care devine Serena Pemberton după mariajul cu George. Ea este soția devotată a acestuia și totodată o parteneră de afaceri;

serena

Ana Ularu este Rachel Harmon, mama copilului lui George, Jacob;

rachel

Rhys Ifan este Galloway, un vrăjitor, vizionar, vagabond și fost condamnat. Este un adevărat muntean și e cunoscut ca fiind cel mai bun ghid de vânătoare din zonă. Este ghidul de vânătoare al lui Pemberton, dar e și angajat la compania acestuia. Acesta-l ajută pe George să dea de urma unei pume;

galloway

Sean Harris este Ezra Campbell;

ezra

Toby Jones este șeriful McDowell;

sheriff

Nu uita sa citesti

David Dencik este Buchanan, partenerul de afaceri al lui George.

buchanan

                Serena este femeia care pune stăpânire complet pe George, folosindu-se de toate atuu-rile, inclusiv cele sexuale. Relația celor 2 Pembertoni nu este foarte bine conturată. Relația tumultoasă, intensă și pasională din carte nu se vede pe marele ecran. În schimb, partea de final… Este superb să vezi cum se încheie destinele celor 2. Față de carte, finalul filmului este diferit. Am senzația că Susanne Bier a încercat să regizeze un film de Oscar.

5

                Mi-a plăcut foarte mult și partea eologică: despădurire vs protejarea naturii. Am citit în presa americană că regizoarea a tot tăiat și a refăcut anumite scene, iar distribuitorii n-au fost deloc încântați.

6

                Deși Serena e amplasat în Carolina de Nord, în Statele Unite, echipa a decis mutarea producției în Praga și în împrejurimile sale. Producătorul executiv Peter McAleese explică motivele: „Inițial, decizia noastră s-a bazat pe rațiuni financiare, căci în Cehia sunt costuri extrem de atrăgătoare. Dar mai cred că am luat această decizie și pentru că locurile de filmare erau neobișnuit de similare cu cele din munții Smoky, așa că ne-a fost mult mai ușor decât ne-am fi închipuit să creăm în Cehia iluzia că suntem în munții Apalași. Am avut noroc pentru că munții din apropierea Pragăi ne-au oferit libertatea de a recrea ambianța dorită fără să avem de ocolit obstacolele uzuale pe care le constituie arhitectura modernă existentă, de obicei, în jurul unui oraș”.

7

                Pentru a crea ambianța autentică cerută, Richard Bridgland a mers pentru documentare în Tennessee și în Carolina de Nord: „Pentru mine era foarte important să merg acolo să văd locurile, căci urma să mergem să filmăm în Cehia, unde nu există niciun fel de referințe la America, în afara acelei păduri. Așa că am stat o săptămână în Tennessee la muzeul cherestelei, împreună cu oameni care știau multe despre coloniile de tăietori de lemn de la părinții sau bunicii lor care lucraseră în această industrie. Am fost și în munții Smoky, am urcat pe cărările folosite pentru a se ajunge la fostele colonii. Acela a fost un mod unic de a trăi, de aceea să am ocazia să văd pe viu toate acele lucruri a fost de neprețuit. Localnicii au reconstituit colonii și trenurile care duceau la ele, au păstrat totul în arhive, unde am putut vedea sute de fotografii despre un stil de viață dispărut complet în ziua de azi”.

8

                Astfel, Bridgland a recreat o colonie într-o pădure din afara capitalei Cehiei, Praga: „Am recreat viața tăietorilor de lemn din Carolina de Nord din anii ’20. Și când spun că am construit o colonie, nu am făcut doar niște decoruri, ci o colonie reală. Cabanele arată de parcă ar fi fost dintotdeauna acolo și, deși am folosit fierăstraie electrice în locul celor manuale, în rest totul a fost construit ca atunci. A fost o experiență extrem de interesantă. Am creat un univers întreg care pare real pentru că e foarte aproape de realitate. Am vrut să creăm un decor care să funcționeze pentru exterioare, dar care să aibă încăperi reale în care să poți intra oricând”.

9

                Ce au avut de spus criticii americani despre Serena?

1. Cei de la Screendaily au scris că Ana Ularu că este „impresionantă”, având impact ca Rachel

2. Cei de la Variety se referă la Ana Ularu ca fiind „extraordinară” şi scrie că „povestea de epocă de mult pregătită de Susanne Bier este o captivantă şi tulburătoare antiteză la o poveste de dragoste, o melodramă şocantă plasată în anii Marii Crize, punctată cu un joc curajos şi cu sume mari investite în producţie”. Cei de la Variety continuă: „Totuşi, povestirea este lipsită de un imbold narativ major, neavând nici un obiectiv tangibil. Rezultatul este atât problematic cât şi fascinant, lăsând să se deruleze o spirală nemiloasă a tragediei umane, care sună ca o baladă folk”.

10

                În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul acestei drame subtitrat în limba română:

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise