Ținta: președintele

0

Liniște în sală. Moment tensionat. Întrebarea-și așteaptă răspunsul, iar noi vrem să știm care-i treaba cu puștiulică ăsta finlandez care crede că planurile sale-s mai importante decât salvarea președintelui SUA, vezi doamne. Și iată că-și dezvăluie motivul. Lumea râde sau e înduioșată. Și se aude un mastodont în ultimul rând (norocul nostru, e doar la 3 scaune de noi deci îl auzim perfect) cum exclamă deodată: „ĂĂĂĂ, i-auzi la el, mă, e ziua lui”. Nu-mi aduc aminte dacă exact astea au fost cuvintele, pentru că au existat mult prea multe intervenții de acest gen, de parcă individul venise la film cu un grup de semi-surzi și trebuia să strige în gura mare orice prostie îi trecea prin minte. Ideea de bază: filmul ăsta e genial de văzut la cinema, cu condiția să n-ai urangutani sau gaițe guralive prin preajmă!

bg3

Big Game este o co-producție britanico-finlandeză ce te va binedispune imediat: subiectul e inedit, deși improbabil, eroul e de fapt un băiețandru de 13 ani care trebuie să dovedească lumii și sie însuși că-i un vânător înnăscut, acțiunea te face să sari din scaun, iar oamenii mari sunt la multe faze ridiculizați. Și-atunci cum să nu te distreze filmul lui Jalmari Helander (regizor și scenarist)?! Trebuie să admit că n-am mai râs atât de bine la un film de acțiune de foarte mult timp; poantele sunt bune, comicul de situație rezultă din inversarea statutelor – cel mai puternic om devine vulnerabil și pierdut, cel mai necopt și inofensiv devine un adevărat erou. Umorul de calitate arată și inteligența scenaristului, ca să nu mai menționez starea de relaxare pe care i-o induce cinefilului.

bg5

Când avionul președintelui și întreaga escortă se prăbușesc în nordul Finlandei, unde peisajele sunt necuviincios de frumoase, în comparație cu mizeria de complot ce-l are ca țintă pe cel mai puternic om al planetei, alegerea de a-l salva pe cel aflat la ananghie se află în mâinile unui băiețel umbrit de măreția tatălui său. Grație unui copil, domnul președinte reușește să evite pe cât posibil întâlnirea cu cei care-l vânează ca pe un trofeu. Dar inevitabilul se produce și confruntarea are loc: vă garantez că evenimentele o vor lua razna de tot, iar peripețiile și aventura vă vor însoți la fiecare pas! Ritmul te înnebunește, coloana sonoră îți duduie în urechi, ochii ți-s lipiți de ecran pentru că peisajele sunt minunate, iar succesiunea de întâmplări te intrigă imediat, deși e puțin probabil să se poate întâmpla așa ceva.

bg4

Filmul adus în România de cei de la Ro Image se va lansa în cinematografe începând cu data de 27 martie, așa că fugiți la cinema și luați-vă un bilet și un prieten de mână, să aveți cu cine discuta intens după ce veți ieși din săli. Un alt aspect ce mi-a plăcut foarte mult la această producție au fost eroii principali: Oskari (puștanul de 13 ani, jucat de Onni Tommila), președintele (Samuel L. Jackson – Pulp Fiction) și Morris, bodyguard-ul (Ray Stevenson – The Book of Eli). Puștiul e inventiv și curajos, președintele e călit și, prin urmare, dă sfaturi bune, iar bodyguard-ul e pregătit pentru orice sacrificiu. Calitățile și defectele lor se combină foarte bine, dând naștere unor faze demențiale, cel puțin Oskari și președintele fac un duo extraordinar, nu te poți plictisi cu ei.

bg1

Nu uita sa citesti

În rolurile secundare îi veți mai observa pe Victor Garber, care-i dă viață vicepreședintelui (sigur îl știți din Titanic) și pe Jim Broadbent (pe el l-ați văzut în Harry Potter). Mehmet Kurtulus e Hazar, psihopatul care îl vânează pe președinte prin pădure și are planuri stupid de macabre în privința acestuia. Mi-a plăcut personajul, e rău, dar diferit de ceilalți actori din spatele complotului. Nu va fi greu să vă dați seama cine-s vinovații, dar e bine că povestea nu se concentrează pe asta, ci pe o misiune de salvare și un întreg proces de transformare a unui băiat într-un adevărat erou, totul într-o noapte și-o zi. În timp ce americanii se dau de ceasul morții să-și aducă liderul acasă, acesta fuge prin pădure cu un singur pantof, având un băiețaș încăpățânat de viteaz drept ghid.

bg2

Premisa filmului a fost prea atractivă și interesantă ca să nu mă țină în suspans, iar prăbușirile, exploziile și împușcăturile m-au făcut să-mi stea inima în gât de câteva ori. Povestea pare să se ia singură în râs pe alocuri, de aceea te face s-o privești cu și mai multă plăcere. Ăsta e cu siguranță un film pe care l-aș mai vedea o dată fără să mă plictisesc o clipă. Se pare că regizorul l-a vrut pe Mel Gibson inițial pentru acest rol, dar nimeni nu poate îmbina atât de bine o armă cu un „motherfucker!” așa cum reușește Samuel L. Jackson. Vă las aici trailer-ul subtitrat al celui mai scump film finlandez și vă invit să-l vizionați, nu veți regreta nicio secundă:

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar