Trilogia Jurassic Park

                Jurassic Park e o trilogie care se bazează pe romanul cu acelaşi nume scris de Michael Critchton. Primele 2 filme din trilogie au fost regizate de Steven Spielberg, iar ultimul de Joe Johnston. E şi cel mai slăbuţ din serie, dar a avut încasări. Nu degeaba în acest an s-a lansat Jurassic World, care a intrat în top 3 ca încasări, detronând Răzbunătorii.  Drepturile de autor asupra cărții lui Crichton au fost licitate de studiouri precum Warner Bros., Columbia TriStar, 20th Century Fox și Universal, chiar dinaintea publicării. Spielberg, susținut de Universal Studios, a achizițonat drepturile asupra romanului înaintea apariției acestuia, în 1990, iar Crichton a fost el însuși angajat de către studio pentru încă 500.000 de dolari pentru a adapta romanul într-un scenariu propriu-zis. Primele 3 filme din seria Jurassic Park s-au lansat în 1993, 1997, respectiv 2001.

jurassic park

                În anul 1993, când s-a lansat primul film din serie, Steven Spielberg a lansat şi drama de război Lista lui Schindler, care câştiga aplauzele publicului şi al criticilor. Această aventură plină de energie cu dinozauri a cucerit publicul american de la lansare. A avut premiera deodată cu Last action hero şi a avut un succes de necontestat, chiar dacă starul filmului Last action hero a fost Arnold Schwarzenegger. David Koepp a scris ultima versiune a scenariului, lăsând în afară o mare parte din expozițiunea și violența prezentă în carte, realizând numeroase schimbări în cadrul personajelor.

Jurassic Park

                Filantropul miliardar John Hammond și o echipă de oameni de știință ai companiei sale creează un parc de distracţie cu dinozauri clonaţi, parcul aflându-se pe o insulă ficțională din apropierea statului Costa Rica, numită Insula Nublar (Insula Ceţoasă). Acesta îi invită în avanpremieră să viziteze parcul pe: paleontologii Alan Grant şi Ellie Sattler, matematicianul Ian Malcolm şi pe proprii săi nepoţi, Tim şi Lex. Ceea ce invitaţii găsesc pe această insulă luxuriantă sunt dinozauri adevăraţi. Teoretic, e un minunat loc de refugiu , dar cum printre speciile readuse la viaţă trăiesc tiranozauri, velociraptori şi un T-Rex, e de la sine înţeles că se va lăsa cu ţipete şi morţi.

Jurassic Park

                Dar cum au fost readuși dinozaurii la viață?! În urmă cu 100 de milioane de ani în urmă, existau țânțari ca în ziua de azi.  Ei se hrăneau cu sângele dinozaurilor. Uneori, după ce înţepau un dinozaur, țânțarii aterizau pe creanga unui copac și erau prinși în sevă. După mai mult timp, seva se întărea şi se fosiliza, asemenea unui os de dinozaur, păstrându-l pe ţânţar înăuntru. Această sevă fosilizată, numită chihlimbar, a aşteptat milioane de ani, cu ţânţarul înăuntru, venirea savanţilor din parcul Jurassic. Folosind tehnici sofisticate, au extras sângele conservat din ţânţar şi SURPRIZĂ!!! ADN de dinozaur! Un lanţ ADN complet conţine 3 miliarde de coduri genetice. Fiind aşa vechi, e plin de găuri. Aici intervin geneticienii parcului. Supercomputere puternice şi dispozitive de divizat genele au descompus lanţul în câteva minute. Imaginile din realitatea virtuală le indică geneticienilor găurile din secvenţa ADN. Au folosit ADN-ul unei broaşte pentru a umple găurile şi a desăvârşi codul.

Jurassic Park

                În parte, e un film catastrofic, deoarece apar probleme când insula e răvăşită de o furtună trropicală şi întrerupe alimentarea cu energie electrică. Astfel, eroii noştri trebuie să lupte pentru supravieţuire, deoarece dinozaurii flămânzi caută hrană prin rezervaţie. Jurassic Park e un film plin de efecte speciale ameţitoare. Nu degeaba a avut încasări de 900 de milioane de dolari în lumea întreagă. O dată cu relansarea în 3D, a trecut pragul de 1 miliard de dolari încasări.

Jurassic Park

Sam Neill e doctorul Alan Grant, un paleontolog de renume mondial. Este prima dată prezentat descoperind o fosilă de velociraptor în Montana. Neill l-a cunoscut pe paleontologul Jack Horner pentru a se pregăti pentru rol; acesta avea să devină consultantul tehnic pe tot parcursul trilogiei. Neill a rămas cu cicatrici pe încheietură în timp ce filma atacul lui T. Rex, când flacăra ce o ținea în mână a explodat;

alan grant

Laura Dern e doctor Ellie Sattler, o paleobotanistă și fostă elevă a lui Grant. Dern l-a cunoscut de asemenea pe Horner și a vizitat Muzeul de Istorie din Los Angeles, unde a învățat să pregătească o fosilă;

Ellie Sattler

Jeff Goldblum e doctorul Ian Malcolm, un matematician şi susţinător al teoriei haosului. Acesta este descris ca suferind de „exces extrem de personalitate”. Pentru a-și pregăti rolul, Goldblum i-a întâlnit pe James Gleick și Ivar Ekeland pentru a discuta teoria haosului. El este cel care rostește celebra replică: „Ți-am spus eu”;

Ian Malcolm

Richard Attenborough e John Hammond, șeful InGen și arhitect al Jurassic Park-ului. Jurassic Park a fost primul rol al lui Attenborough de la cel interpretat în The Human Factor (1979). Pe tot parcursul filmului repetă replica „…nu faceți economii…” de 5 ori;

John Hammond

Ariana Richards e Lex Murphy, nepoata lui Hammond, o adolescentă care e şi haker;

Lex Murphy

Joseph Mazzello e Tim Murphy, fratele mai mic al lui Lex. Tim este pasionat de dinozauri, fiind și un fan al Doctorului Grant;

Tim Murphy

Wayne Knight e Dennis Nedry, arhitectul nemulțumit al sistemului de calculatoare din Jurassic Park. Pentru moartea personajului, Knight a fost împroșcat cu un pistol cu aer comprimat umplut cu un gel intim, pentru a stimula scuipatul veninos al lui Dilophosaurus;

Dennis Nedry

Samuel L. Jackson e Ray Arnold, inginerul șef al parcului.

Ray Arnold

                Jurassic Park a primit 3 premii Oscar pentru: cel mai bun sunet, cel mai bun mixaj sonor și cele mai bune efecte vizuale.

Jurassic Park 2

                Lumea pierdută: Jurassic Park e continuarea succesului din 1993. Regizat de Steven Spielberg şi lansat în 1997, filmul a fost luat cu asalt de fani. Deşi filmul a primit doar 51% de la critici pe Rotten Tomatoes, această continuare a avut încasări de 618 de milioane de dolari la nivel mondial, cu 300 de milioane mai puţin decât predecesorul.

Jurassic Park 2

                Acțiunea filmului se petrece la patru ani după evenimentele din Jurassic Park. Pe o insulă părăsită, dinozaurii au supraviețuit în secret și le-a fost permis să trăiască liberi. În intervalul dintre cele două evenimente, John Hammond pierde controlul companiei sale, InGen, în favoarea nepotului său, Peter Ludlow. Ludlow asamblează o echipa cu scopul de a aduce animalele înapoi pe continent pentru a avea venituri și pentru a spăla reputația companiei.

Jurassic Park 2

                Hammond îl cheamă pe Malcolm la el acasă unde îi spune despre Isla Sorna, cunoscut și ca „Situl B”, unde dinozaurii erau clonați și crescuți câteva luni după care erau mutați pe Isla Nublar, locația parcului. Au fost abandonați în „Situl B” după un uragan. Hammond îi cere lui Malcolm să se alăture unei echipe care va merge la „Situl B”, unde să îl oprească pe Ludlow în acțiunea sa de a exploata insula pentru InGen și să ajute să păstreze insula ca o rezervație naturală. Malcolm refuză inițial, dar acceptă după ce află că iubita sa, Sarah Harding, face parte din echipă și se află deja acolo, în vreme ce restul i se vor alătura după 3 zile.

Jurassic Park 2

                Malcolm se întâlnește cu cei din echipa sa: inginerul de vehicule Eddie Carr și producătorul de documentare Nick Van Owen. La tabără o descoperă pe fiica sa Kelly, care s-a ascuns în trailer. Cele două grupuri se confruntă una cu cealaltă în fața pericolului extrem și trebuie să se unească pentru propria supraviețuire.

Jurassic Park 2

Jeff Goldblum e doctorul Ian Malcolm, un matematician şi susţinător al teoriei haosului şi supravieţuitor al evenimentelor care au avut loc pe insula Nublar în primul film;

Ian Malcolm

Julianne Moore e doctor Sarah Hardin, un paleontologist şi iubita lui Ian;

Sarah Hardin

Vanessa Lee Chester e Kelly Curtis, fiica adolescentă a lui Ian , pe care o are dintr-o relaţie eşuată;

Kelly Curtis

Nu uita sa citesti
Related Posts

Madame Web

Vince Vaughn e Nick Van Owen, un producător de documentare;

Nick Van Owen

Arliss Howard e Peter Ludlow, noul director al companiei InGen şi nepotul lui John Hammond;

Peter Ludlow

Richard Attenborough e John Hammond, fostul director al InGen şi vizionarul parcului;

John Hammond

Pete Postlethwaite e Roland Tembo, un vânător din Africa şi cel care se află la comanda echipei InGen;

Roland Tembo

 Peter Stormare e Dieter Stark, al doilea om la comanda echipei InGen, sub Roland Tembo.

dieter stark

                De această dată, un Tyranosaurus va ajunge pe continent şi va face prăpăd  prin San Diego. Din punctul meu de vedere, această continuare e la fel de reuşită ca prima parte, dacă nu chiar mai bună.

Jurassic Park 2

                Lumea pierdută: Jurassic Park a primit o nominalizare la premiile Oscar pentru cel mai bune efecte vizuale.

Jurassic Park 3

                Ultima parte a acestei trilogii a fost regizată de Joe Johnston şi lansată în 2001. E şi cea mai slabă din cele 3 filme. De scenariu s-au ocupat Peter Bucham, Alexander Payne şi Jim Taylor.  A reuşit să încasze 368 de milioane de dolari la nivel mondial, dar se pare că scenariştii au rămas în pană de idei. E şi cel mai scurt dintre cele 3 filme, Jurassic Park 3 ţinând doar o oră jumate.

Jurassic Park 3

                Doctorul Alan Grant e unul dintre cei mai vestiti paleontologi din lume, dedicându-şi întreaga viaţă studiului dinozaurilor, dar nu şi-a imaginat niciodată că se va trezi faţă în faţă cu ei … din nou. În urmă cu 8 ani, el a fost foarte sceptic cand a acceptat o invitaţie din partea lui John Hammond, un om de afaceri aventurier. Sperând să le obţină aprobarea, Hammond le-a oferit câtorva colegi şi oameni de ştiinţă o excursie la compania InGen, o atracţie turistică localizată pe Isla Nublar, o insulă îndepărtată lângă Costa Rica. Scăpând ca prin urechile acului de moarte, Grant a fost forţat să păstreze tăcerea cu privire la acest incident. Deşi personal destul de zguduit de acest eveniment, angajamentul său de a studia dinozaurii a rămas intact.

Jurassic Park 3
8 ani mai tarziu, disperat să finanţeze cercetarea pentru noua sa teorie privitoare la inteligenţa Velociraptor-ilor, Grant este foarte vulnerabil atunci când bogatul aventurier Paul Kirby şi soţia sa, Amanda, îl abordează cu o propunere de nerefuzat. Îi vor da bani dacă el îi va însoţi într-un tur aerian la Insula Sorna. Însoţit de protejatul său, Grant suspectează că ceva nu e în ordine atunci când pilotul se pregăteşte de fapt să aterizeze pe insulă. Dar o creatură enormă apare în calea avionului forţându-l să se prăbuşească în junglă.

Jurassic Park 3

                Eşuat din nou pe o insulă populată de dinozauri clonaţi, Grant descoperă în final adevăratul motiv pentru care cei doi l-au invitat să-i însoţească în această expediţie. De fapt, excursia era o misiune de căutare şi salvare. Cei doi Kirby, divorţaţi şi făcând parte acum din clasa mijlocie, s-au reunit pentru a-şi găsi băiatul în vârstă de 12 ani, Eric, care a dispărut în timp ce se afla în vacanţă cu prietenul Amandei.

Jurassic Park 3

                În plus, Grant nu a fost niciodată pe insula Sorna. Acum ei încearcă să-l găsească pe Eric şi să găsească un mod de a scăpa cu viaţă. Prinşi pe insulă, Grant şi camarazii săi descoperă câteva adevăruri dureroase: unele dintre animalele preistorice posedă abilităţi avansate de a comunica între ele, iar fiorosul T-Rex are un competitor pe măsură. Grupul trebuie să se lupte cu noile creaturi incluzând masivul Spinosaurus, care poate vâna atât în apă cât şi pe uscat şi nu în ultimul rând Pteranodon-ul zburător.

Jurassic Park 3

Sam Neill e doctorul Alan Grant, unul dintre cei mai vestiti paleontologi din lume, dedicându-şi întreaga viaţă studiului dinozaurilor;

alan grant

William H Marcy e Paul Kirby, un tată care se dă drept un om de afaceri de succes pentru a-l convinge pe Grant să-l ajute să-şi găsească fiul;

Paul Kirby

Tea Leoni e Amanda Kirby, fosta soţie a lui Paul, care îl acompaniază pe insula Sorna în căutarea fiului lor;

amanda kirby

Alessandro Nivola e Bill Brennan, protejatul lui Grant;

Bill Brennan

Trevor Morgan e Eric Kirby, e fiul de 12 de ani al lui Paul şi Amanda, pierdut pe insula Sorna.

Eric Kirby

                Filmările pentru Jurassic Park 3 au început pe 30 august 2000 în Hawaii, iar după 4 săptămâni de filmări în insulele Oahu, Molokai şi Kauai, cineaştii s-au mutat la Universal Studios. Povestea pentru Jurassic Park 3 nu este o adaptare după un roman de Michael Crichton, dar utilizează personajele create de autor.

Jurassic Park 3

                Jurassic Park 3 adaugă la această „moștenire” o poveste originală care continuă să exploreze fascinația oamenilor față de dinozauri. Regizorul Joe Johnston spunea: ,,L-am însoțit pe Jack Horner în 3 expediții de cercetare. Am descoperit un dinte de T-rex îngropat în pământ acum mai bine de 65 milioane de ani, nefiind atins niciodată de vreun om.” Stan Winston,  creatorul de dinozauri, declara: ,,Fiecare copil crește dorind să ştie despre aceste creaturi care au străbătut pământul înainte ca noi s-o facem”.

Jurassic Park 3

                De această dată, bonusurile la niciunul din filme nu sunt subtitrate în limba română.

                Trilogia s-a lansat în România pe blu-ray, iar primul film din serie a fost lansat și pe blu-ray 3D.

BD

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise