Zambezia, prima animaţie 3D sud-africană

                De obicei, animaţiile sunt destinate celor mici. Dar sunt animaţii, cum e şi Zambezia 3D, la care se pot uita şi cei mari. Deşi e animaţie, personajele sunt inspirate din realitate şi decorurile sunt similare cu cele de pe valea râului Zambezi. Producătorul Stuart Forrest spunea: „Şoimii peregrin sunt cele mai rapide fiinţe de pe planetă, când atacă pot atinge viteze de peste 400 km/h. Şoimii de noapte au o extraordinară capacitate de a vedea în întuneric. Iar ţesătorii sunt capabili să construiască cuiburi incredibile doar cu ajutorul ciocurilor şi ghearelor. Imaginaţi-vă dacă aceste păsări ar putea construi un oraş, un oraş african… Acestea au fost ideile cu care ne-am început călătoria epică pentru a crea filmul de animaţie cu cel mai mare buget din Africa”. Amplasat în spectaculoasa vale a râului Zambezi, Zambezia este inspirat din acest unic mediu natural, o inspiraţie care se poate observa în frumoasele elemente africane ale filmului.

1

                Zambezia a fost tradus la noi Aventuri în Zambezia, un titlu cât se poate de potrivit. Acţiunea se petrece pe una din cascadele din inima Africii, într-un oraş al păsărilor, condus de înţeleptul şi viteazul Sekhuru. Kai e un şoim ce trăieşte alături de tatăl său, Tendai. Cei doi duc o viaţă liniştită în mijlocul pustietăţii africane, până când apar Cecil şi Tini, care duc nişte ouă în Zambezia. Kai, care nu auzise de Zambezia până atunci, se supără pe Tendai şi decide să plece în descoperirea acestui oraş dedicat păsărilor.

2

                Oricine poate să ajungă în Zambezia? Normal, toate păsările de toate felurile se strâng acolo.  Toate în afară de berzele marabu.

3

                Odată ajuns acolo, el doreşte să se alăture Hurricanes, trupă de elită ce apără oraşul. Doar că planul său nu decurge aşa cum şi-ar dori. Odată ajuns în Zambezia, Kai îl întâlneşte pe Ezee, care îi face turul oraşului. Kai o cunoaşte pe Zoe, un alt şoim ce trăieşte în oraş şi fiică a conducătorului oraşului, Sekhuru. În tot acest timp, Tendai pleacă în căutarea fiului său, însă descoperă fără să vrea planul lui Budzo, o şopârlă, care doreşte să cucerească Zambezia şi să mănânce toate ouăle de acolo. Înainte ca Tendai să poată face ceva, este prins de Budzo şi ţinut prizonier. Kai, Zoe şi alte păsări ce nu au mai luptat niciodată vor trebui să apere Zambezia de Budzo.

4

                Cum Zambezia nu este produs de marile studiouri de la Hollywood, această animație sud-africană a avut un buget foarte mic, de 20 milioane dolari (fac o referire pentru că animațiile la Hollywood au buget de minim 50 milioane dolari). În continuare, vă voi prezenta personajele care iau parte la acțiune și vocile actorilor:

5

Kai, un tânăr şoim naiv, dar exuberant, îşi părăseşte postul de observaţie împotriva dorinţelor tatălui său pentru a se înrola în trupele de apărare, numite „Uragane”, antrenate cu măiestrie de Ajax să străbată cerul în apărarea Zambeziei. Kai, împreună cu prietenii lui, va avea nevoie de toate abilităţile sale de zburător şi de o uriaşă doză de diplomaţie pentru a salva oraşul. El este îndrăzneţ, curios, curajos şi bun la suflet, dar are şi un tupeu formidabil care îl bagă, deseori, în bucluc. Chiar dacă a fost crescut să fie independent şi nu este prea sociabil, Kai va învăța ce înseamnă spiritul de echipă. Vocea lui Kai este Jeremy Suarez, iar în română Adrian Ciglenean asigură dublajul.

kai

Zoe e hotărâtă, obraznică şi înarmată cu un zâmbet ştrengăresc. Crescută de tatăl ei adoptiv, Sekhuru, lui Zoe i-a fost înrădăcinat un puternic simţ al dreptăţii şi de ajutorare a comunităţii. Se dedică tuturor fără încetare. Zoe e expertă în frânghii şi nu are nicio problemă din a se deplasa de pe o creangă pe alta. Zoe se foloseşte deseori de limba ei ascuţită pentru a-şi acoperi nesiguranţa şi schimbă foarte repede subiectul. Abigail Breslin este vocea în limba engleză, iar în limba română dublajul e asigurat de Silvia Gîscă.

zoe

Sekhuru este fondatorul Zambeziei. El este un mentor și o figură părintească pentru toți zambezienii. Este calm, înţelept şi intuitiv. Sekhuru conduce prin puterea exemplului şi este întruchiparea spiritului comunităţii. Una dintre activităţile lui preferate este să stea pe platforma de observaţii pentru a urmări activităţile de zi cu zi ale oraşului. Vocea acestuia este Leonard Nimoy (Spock din Star Trek), iar în română e dublat de Mihai Gruia Sandu.

Sekhuru

Tendai (voce Samuel L. Jackson, dublaj Șerban Celea) este un şoim adult mistuit de griji şi bântuit de moartea soţiei lui. Şi-a dedicat viaţa creşterii fiului său, Kai. Acesta l-a învățat să nu depindă de nimeni decât de el însuşi. El nu-l laudă niciodată îndeajuns de mult pe fiul său, chiar dacă e un zburător excelent, şi îşi varsă frustrările asupra lui Kai, care devine din ce în ce mai greu de controlat.

tendai

Ajax este șeful Uraganelor. El se bazează pe ordine, punctualitate și disciplină. Are un mare respect pentru Sekhuru, fondatorul şi conducătorul Zambeziei, chiar dacă este câteodată enervat de stilul pacifist al lui Sekhuru. Ajax este un zburător excelent şi bine antrenat care cere doar perfecţiune din partea echipei lui. Urăşte cel mai mult indolenţa şi insubordonarea.

Nu uita sa citesti

Bullet Train

Related Posts

Elvis

ajax

Ezee se laudă singur cât este de perfect. Este foarte mândru că se poate bucura de beneficiile Zambeziei lucrând foarte puțin și inventând slujbe noi pentru el. Este sociabil, fermecător, isteț și neascultător. Înainte de a ajunge în Zambezia, Ezee a trebuit să se apere mereu singur și este foarte bucuros că face parte dintr-o comunitate. Dublajul este asigurat de Bogdan Uritescu, iar vocea orginală este a lui Jamal Mixon.

ezee

Gogo este o pasăre excentrică, cu simţul umorului, căreia îi place să facă farse, ceea ce o face să fie preferata lui Tini (voce Tania Gunadi și dublajul asigurat de Valeria Cristia). Ea este percepută drept bunica din Zambezia, dar este o pasăre bătrână aflată într-o continuă mişcare. Dublajul este asigurat de Anca Bodolan Oprișan, vocea originală fiind a lui Jenifer Lewis.

cogo

Budzo este eroul negativ al acestei animații. El este o reptilă ce reprezintă combinația între forță și inteligență. Crede cu fanatism în puritatea naturii, de aceea un oraş al păsărilor bazat pe principiile unei comunităţi este considerat o aberaţie a legilor naturii. Suferă de mania grandorii şi se crede un mare conducător, care va distruge Zambezia şi va restaura ordinea naturală. Jim Cummings este vocea originală, iar Mircea Drâmbăreanu asigură dublajul.

buzdo

Cecil (voce Richard E. Grant, dublaj Bogdan Uritescu) este un nemulţumit expatriat britanic, provenit dintr-o fostă colonie africană, care ar prefera să fie necrofag pe lângă Zambezia decât să contribuie la prosperitatea oraşului. Este o barză marabu urâtă și suparată că a fost exclusă din Zambezia. El, împreună cu vărul său Morton (voce David Shaughnessy, dublaj Mircea Drâmbăreanu) fac echipă cu șopârla Budzo să cucerească Zambezia. Morton este mai sensibil și mai sentimental, dar trebuie să ascundă asta când e în preajma vărului său, Cecil. Chiar dacă şi el este un necrofag, ar dori să facă parte dintr-o comunitate precum Zambezia, deoarece îi place să se distreze!

marabu

                Zambezia este o animaţie plăcută şi relaxantă. Mesajele transmise nu sunt doar pentru copii, sunt şi pentru cei mari. Ne învaţă să ţinem la semenii noştrii. Nimeni nu trebuie marginalizat. Zambezia este o animație care trebuie urmărită 3D. Deși a avut un buget consistent mai mic decât animațiile de la Hollywood, efectele 3D sunt excepționale.

6

                Vă invit să urmăriți trailer-ul primei animații 3D sud-africane:

                Zambezia s-a lansat pe DVD și blu-ray 3D (conține și varianta 2D pe disc).

BD

Cumpără DVD                                       Cumpără BD3D

PS: Sunetul la BD3D este în limba română. Dacă doriți să vizionați animația în limba originală trebuie să schimbați sunetul în engleză. Eu nu suport animațiile dublate. Îmi place să le vizionez în limba orginală. E valabil și la filme.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise