2012, the mother of all disaster movies

                Azi am revăzut 2012 pentru a 10-a oară pe blu-ray. Prima dată am vazut filmul la cinema pe 12 noiembrie 2009. De atunci l-am mai văzut doar pe DVD. Am fost fascinat că totul se poate termina pe 21.12.2012. Oricum mai rău decât ceea ce se întâmplă în film, nu poate fi în realitate. Regizorul lui 2012 este Roland Emmerich, regizorul filmelor catastrofă Independence day şi The day after tomorrow. După acest film, regizorul declara că se va ocupa de continuările Independence day. Criticii au făcut puțină bășcălie și au spus că dacă în 2012 a reuşit să distrugă Pământul, în continuările Independence day va reuși să distrugă Universul.

6

                Scenariul 2012 se bazează pe credinţa mayaşilor. Civilizaţia mayaşă a prevăzut sfârşitul lumii pe data de 21.12 2012. Această dată, la prima vedere, pare aleasă dintre multe alte date posibile, dar armonia dintre cifre este aproape perfectă. Se ştie că mayaşii erau o civilizaţie foarte avansată, deţinând secrete ale universului care nouă ne scapă şi în prezent. Ei considerau că timpul trece în cicluri, iar odată cu începerea unui nou ciclu, o lume nouă se naşte.

11

                Conform calendarului maya, lumea este împărţită în cinci cicluri: primul a fost cel în care au fost create pământul şi animalele, al doilea a fost cel în care au fost creaţi oamenii din lut, în cel de-al treilea au fost creați oamenii din lemn, dar a fost terminat deoarece ei nu erau normali. Ciclul al patrulea a fost încheiat pentru că oamenii de chihlimbar nu puteau supravieţui, acest ciclu luând sfârșit acum 5200 de ani, iar ultimul ciclu se preconiza că se va termina pe 21 decembrie 2012.

12

                Mayaşii au atins apogeul dezvoltării culturale, dar şi al ştiinţei în secolul X, atunci când erau capabili să studieze fenomenele naturii, chiar să prevadă cu exactitate producerea unui uragan sau al unei furtuni. Bine că aceste previziuni nu au fost reale şi am trecut cu bine de data de 21 decembrie 2012.

7

                Din punctul meu de vedere, nimeni nu poate prezice când va avea loc Sfârşitul Lumii. Când va veni, nimeni nu ştie, dar cu siguranţă nu poate fi mai rău decât în acest film. Conform Bibliei, fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos, îi va lua de pe pământ pe toţi credincioşii care au experimentat naşterea din nou şi care formează astfel Biserica. Aceşti credincioşi vor fi fie răsplătiţi pentru faptele lor bune şi slujirea lor în ascultare de Dumnezeu atunci când se vor afla înaintea Scaunului de Judecată al lui Hristos, fie vor pierde aceste răsplăţi (nu însă şi viaţa veşnică) pentru că nu L-au slujit și respectat.

9

                Mă bucur că 2012 a dat doar puţină atenţie acestor teorii. Mi-a plăcut foarte mult că filmul a venit cu o explicaţie ştiinţifică la ceea ce în film duce la sfârşitul lumii. Acesta a fost unul dintre punctele tari ale filmului, unul care a fost atât de convingător transpus pe ecran încât pare credibil. Roland Emmerich şi-a făcut bine temele şi nu a lansat doar teorii neplauzibile pentru a se da în spectacol şi a distruge din nou lumea.

2

                Efectele speciale din 2012 sunt incredibile. Având în vedere că  95% din film a fost realizat pe computer, acest lucru pare chiar incredibil, ţinând cont realismul imaginilor. Nici nu veţi remarca aceste efecte speciale, aşa de bine au fost realizate. Este fantastic cum distrugerea Pământului a reuşit să mă țină în transă la fiecare vizionare a filmului, chiar dacă știam ce se întâmplă. Mi-a plăcut de fiecare dată să revăd cum rând pe rând, simbolurile lumii sunt distruse.

10

                Ciudat este faptul că un astfel de film nu are nevoie de un scenariu superb pentru a vă atrage. Ajunge doar să ştiţi despre ce este vorba. Filmul îşi concentrează firul epic pe povestea unei familii obişnuite, pusă să supravieţuiască unei situaţii extreme. Un scriitor de romane SF află ceea ce guvernul Statelor Unite ştie de câţiva ani de zile: că scoarţa terestră va fi distrusă din cauza unor colosale explozii solare, lucru prevestit de calendarul mayaş, care consideră că lumea se va sfârşi în anul 2012. Pentru scriitor şi familia lui începe o cursă pe viaţă şi pe moarte pentru a ajunge pe una din arcele construite de guvern, singura şansă de supravieţuire într-o lume în pragul colapsului.

1

                În anul 2012, Jackson Curtis este un tată divorţat, a cărui fostă soţie s-a mutat împreună cu cei 2 copii ai lor, Noah şi Lilly, la noul ei iubit, Gordon. Jackson este un scriitor angajat ca şofer de limuzină. Acesta îşi ia copiii într-un week-end pentru o mini-excursie la parcul Naţional Yellowstone. Aici, cei 3 descoperă că mai multe secţiuni ale parcului sunt închise de către armată şi oameni de ştiinţă ai Guvernului. După ce-l întâlneşte pe Charlie, un tip care are postul său de radio, care crede că toate aceste semne indică o catastrofă majoră ce va duce la sfârșitul lumii, Jackson devine suspicios. Pământul începe să aibă fisuri îngrijorătoare în zona Los Angeles-ului, iar catastrofele naturale progresează mai repede decât ar fi anticipat cineva. Jackson se întoarce în L.A. pentru a o salva pe fosta soţie, pe copii şi pe iubitul acesteia, înainte ca Los Angeles-ul să se scufunde în Oceanul Pacific. În timp ce milioane de oameni mor peste tot în lume din cauza cutremurelor ce par să nu se mai oprească, Jackson se întoarce iar la parcul Yellowstone, unde îl caută pe Charlie, pentru a afla unde este harta care-i arată unde sunt „navele spaţiale”. Jackson află locaţia şi încearcă să facă tot posibilul să-şi salveze familia. Aventura va culmina cu inundarea lanţului muntos Himalaya.

4

                Scenele de distrugere sunt colosale. Crăpăturile care s-au creat în pământ ca urmare a dislocării plăcilor tectonice nu seamănă cu nimic comparabil în lumea noastră cotidiană, acestea devenind adevărate canioane, iar scena care vă va da de gândit  este cea în care oraşul Los Angeles se scufundă literalmente în Oceanul Pacific. Mai este oare ceva de văzut? Cu siguranță!!! Veți vedea autostrăzi distrugând mașini, zgârie-nori care se prăbușesc, un tren care efectiv zboară de pe șine. Nu degeaba regizorul Roland Emmerich este poreclit MASTER OF DISASTERS.

3

                Cu ce mai trebuie să rămânem după vizionarea acestui disaster movie? În caz de cooperare internațională pe viitor, chinezii sunt forța de muncă, rușii împreună cu arabii sunt finanțatorii, americanii se ocupă de organizare, iar noi, europenii, suntem doar grupul de suport care păzește operele de artă.

8

                Dar să vorbim şi despre actori:

John Cusack (Con Air, The Raven, Identity) este Jackson Curtis. John Cusack a acceptat instantaneu să joace în acest film. Actorul a declarat cu încântare că experienţa filmărilor în faţa ecranului-albastru nu au fost atât de epuizante pe cât şi-a imaginat el, şi asta fiindcă Emmerich a ţinut să simuleze circumstanţele apocaliptice la nivel audio, și a pregătit imersiunea actorilor în universul muribund prin intermediul pre-vizualizărilor digitale. „Platourile au fost impresionante. Când sunt pe gheţar, producătorii chiar au construit un gheţar masiv.” Tot el declara că „Dezastrul nu se rezolvă. Când vezi apa venind peste vârfurile himalayene, gândul te duce la ce faci în ultimele tale zile. Cum separi esenţialul de ce nu este esenţial? Cine este important pentru tine şi ce faci în timpul care ţi-a mai rămas?” John Cusack este genul de actor care atunci când totul se prăbuşeşte în jurul lui, reuşeşte să-şi păstreze cumpătul, stăpânind situaţia, şi o face credibil. Chiar îi stă bine în pielea eroului obişnuit de tip scriitor cu slujbă de şofer;

john cusack

Nu uita sa citesti

Madame Web

Related Posts

Wish

Napoleon

Amanda Peet (The Whole nine yards, The Whole ten yards, Identity) este Kate Curtis, fosta soţie a lui Jackson şi mamă a 2 copii: Lilly şi Noah;

Liam James este Noah Curtis;

Morgan Lily este Lilly Curtis;

amanda peet si copii

Woody Harrelson (Natural Born Killers, Money train, The Hunger games) este Charlie Frost, un împătimit al teoriei conspiraţiei şi moderator al unui post radio. El este tipul aflat în miezul acţiunii (chiar dacă asta înseamnă buza unui vulcan în erupţie), corespondentul aflat la faţa locului, care transmite live atunci când planeta se rupe-n două;

charlie frost

Thomas McCarthy (Meet the parents, Little Fockers, Syriana) este doctor Gordon Silberman, un chirurg plastic şi iubitul lui Kate;

gordon

Chiwetel Ejiofor (12 years of slave, Salt, Inside man ) este doctorul Adrian Helmsley, un geologist care descoperă ce se va întâmpla în 2012;

adrian

Thandie Newton (Mission Impossible 2, Crush, The Chronicles of Riddick) este doctor Laura Wilson, un expert în artă şi fiica preşedintelui;

laura

Danny Glover (seria Lethal weapon, Saw, Predator 2) este Thomas Wilson, preşedintele Statelor Unite ale Americii;

thomas

Oliver Platt (Lake Placid, Bicentennial Man, Don’t say a word) este Carl Anheuser, şeful stafului Casei Albe.

carl

                Dacă nu ați văzut acest film, trebuie neapărat să o faceţi. Este un film care trebuie să-şi găsească locul în colecţia personală de filme. De ce l-am achiziţionat pe blu-ray, deşi îl aveam deja pe DVD? Eu sunt înnebunit după sunet şi imagine, în această ordine. Pe DVD, 2012 avea sunet dolby digital 5.1, pe când pe blu-ray are DTH-HD 5.1 şi o imagine 1920×1080. Pentru mai multe detalii click aici.

5

                În continuare, vă invit să urmăriţi trailer-ul acestui film:

                2012 s-a lansat şi în România pe DVD şi blu-ray. Pe blu-ray filmul costă doar 30 lei.

bd

Cumpără acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise