Alien quadrologia

În spaţiu nimeni nu te aude când ţipi!

1

                Având în vedere că în acest an se lansează continuarea la Prometheus (prequel la Alien) m-am gândit să revăd seria. Quadrologia cuprinde Alien (1979), Aliens (1986), Alien 3 (1992) și Alien: Renașterea (1997). Succesul acestei serii a făcut ca producătorii să-şi dorească un crossover cu seria Predator şi astfel au luat naştere Alien vs. Predator (2004) şi Aliens vs. Predator: Requiem (2007).

Alien (1979)

                Alien, primul film din serie, s-a lansat în 1979 şi a fost regizat de Ridley Scott după un scenariu scris de Dan O’Bannon. Scenariul inteligent al lui Dan O’Bannon a fost inspirat din filmul comercial It! The terror from beyond space, foarte la modă în anii ’50. Titlul filmului se referă la principalul antagonist: o creatură extraterestră care ucide echipajul unei nave spaţiale.

                Acţiunea ne poartă pe astroremorcherul comercial Nostromo. Echipajul e format din 7 oameni: ofiţerul Ripley (Sigourney Weaver), căpitanul Dallas (Tom Skeritt), Ash (Ian Holm), Kane (John Hurt), Lambert (Veronica Cartwright), Parker (Yaphet Kotto) şi Brett (Harry Dean Stanton). Încărcătura: 20 de milioane de tone de minereu pentru procesare. Direcţia: Întoarcere pe Pământ. Problema e că Nostromo nu se mai află în sistemul nostru. Computerul intitulat Mama e programat să devize autoremorcherul de la curs dacă apar anumite condiţii. Mama a interceptat o transmisie, sursă neidentificată, iar echipajul crede că e un SOS, care se dovedeşte în final a fi un mesaj de avertizare.

                Astfel echipajul de pe Nostromo vizitează un asteroid „pustiu” după ce recepționează acest semnal necunoscut, descoperind că aceasta provine de pe o navă spațială extraterestră abandonată. În timp ce explorează nava, Kane descoperă un obiect asemănător unui ou, din care iese o creatură care se atașează de fața lui și-l face inconștient, din pieptul său ţâşnind în timpul mesei de dimineaţă un extraterestru (Alien), declanşând astfel o criză fără ieşire.

                Distribuţia nu ştia ce se va întâmpla aşa că şocul şi dezgustul au fost adevărate. Scott ne dă fiori şi utilizează în mod dramatic coridoarele întunecate, unde echipajul e decimat cu ajutorul efectelor vizuale (câştigător al premiului Oscar pentru efecte).

                Sigourney Weaver a devenit vedetă şi legendă vie peste noapte în rolul curajoasei supravieţuitoare Ellen Ripley, care apare într-o vestă scurtă şi chiloţi. La final, trebuia să apară goală, subliniid astfel fragilitatea fiinţei umane împotriva maşinii ucigaşe, dar cei de la 20ty Century Fox au interzis scena, temându-se că filmul va fi interzis minorilor. Continuările au fost încredinţate unor regizori cunoscuţi pentru stilul lor vizual: James Cameron, David Fincher şi Jean-Pierre Jeunet.

Aliens (1986)

                Aliens: Misiune de pedeapsă e continuarea succesului din ’79. A fost lansat în 1986 şi a fost scris şi regizat de James Cameron.

                Acţiunea începe cu momentul în care Ripley (Sigourney Weaver) e salvată. Problema e că au trecut 57 de ani. Află că fata sa care trebuia să împlinească 11 ani a decedat în urmă cu 2 ani la vârsta de 66 de ani şi nu a avut copii. Îi ia ceva timp să explice ce s-a întâmplat pe nava Nostromo şi află cu stupoare că planeta LV 426 a fost colonizată de 20 ani şi nimeni nu s-a plâns de extratereştri. Inevitabil, descoperirea e făcută şi nimeni de pe planetă nu mai răspunde.

                Astfel, traumatizata Ripley e trimisă cu un grup de puşcaşi marini: durul Vasquez (Jenette Goldstein), caporalul Dwayne Hicks (Michael Biehn), locotenentul Gorman (William Hope), soldatul Hudson (Bill Paxton) şi un alt android ambiguu, Episcopul (Lance Henriksen). Misiunea?! Distrugerea ameninţării extraterestre o dată pentru totdeauna şi salvarea supravieţuitorilor. Ripley e doar consultant, dar, forţată de împrejurări, trebuie să lupte.

                Spre deosebire de primul film al lui Ridley Scott, acesta e mult mai atrenant și din punctul meu de vedere e și cel mai bun film al seriei. Are mult mai multă acţiune şi a câştigat şi 2 premii Oscar. Dacă primul film a fost despre „o casă bântuită” în spațiul cosmic, acum filmul devine o adevărată mitralieră de efecte speciale (a obținut premiul Oscar pentru efecte vizuale, al doilea Oscar consecutiv pentru această serie de filme). În plus a mai câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor.

                E povestea cetății sub asediu în care echipa de pușcași marini decimată și ingeniosul orfan Newt (Carrie Henn) sunt asaltați de o nesfârșită mulțime de xenomorfi care emană acid. Prin venele acestora curge acid în loc de sânge. Versiunea regizorală are cu 17 minute în plus față de versiunea de cinema, dar nu încetinește deloc ritmul.

Nu uita sa citesti
Related Posts

Alien³ (1992)

                Alien³: Planeta condamnaților e al 3-lea film al seriei. Lansat în 1992, a fost regizat de David Fincher, care s-a aflat la debutul său regizoral. De scenariu s-au ocupat David Giler, Walter Hill și Larry Ferguson.

                Acțiunea începe după ce se termină Aliens. Înainte de a fi ucisă, regina Alien a reușit să depună un ou în navă. Din cauza unui incendiu provocat de extraterestrul din ou, un pod de la bordul navei Sulaco este eliberat. Acesta se prăbușește peste rafinăria-închisoare de pe planeta Fiorina „Fury” 161. Aceasta este o planetă ciudată, colonie de pușcăriași care a fost infestată de păduchi. Ofițerul Ripley este singura supraviețuitoare a prăbușirii, ea însăși un oaspete nedorit în această lume de bărbați. Creatura se naște în închisoarea de pe planetă și începe măcelul.

                Fiorina 161 e o planetă infestată de păduchi dintr-un sistem solar îndepartat. Din păcate, Newt şi Hicks nu au supravieţuit prăbuşirii, iar închisoarea nu are arme. Cum ajutorul e la mare depărtare, prizonierii trebuie să supravieţuiască singuri atacurilor xenomorfe. Dar când în sfârşit alţii le vin în ajutor, adevăratele intenţii ale Companiei ies la lumină.

                Scenariul filmului a impus ca toți actorii să se radă în cap. Filmările au avut loc în Marea Britanie, la studiourile Pinewood, în cele șapte platouri ale acestuia. În Platoul 007 s-au turnat numeroase scene. De această dată, Alien 3 nu a reuşit să obţină Oscarul pentru efecte vizuale, dar a fost nominalizat.

                De această dată, am avut de 3 ori mai mult suspans, de 3 ori mai mult pericol şi de 3 ori mai multă teroare.

Alien: Renaşterea (1997)

                Alien: Renașterea, titlu original Alien: Ressurection, e al 4-lea film al seriei horror începută în 1979. A fost lansat în 1997 şi a fost regizat de francezul Jean-Pierre Jeunet, după un scenariu scris de Joss Whedon. Cu un buget de 70 $ milioane, Alien: Renaşterea a fost primul film din seria Alien filmat în afara Angliei, la studiourile Fox, în Los Angeles, California.

                Au trecut 200 de ani de când Ellen Ripley s-a sacrifică pe Fiorina 161 pentru ca Compania să nu pună mâna pe regina cu care e însărcinată. Dar Compania reușește s-o cloneze (clona 8) folosind mostre de sânge de pe Fiorina „Fury” 16, reușind extragerea reginei. După ce extrag embrionul, cercetătorii decid să o lase în viață pe Ripley pentru studii viitoare. Dar ADN-ul lui Ripley se încurcă cu cel al reginei și Ellen începe să-și dezvolte unele caracteristici extraterestre.

                Aceștia cresc regina Alien și îi colectează ouăle. Însă noua specie este mult mai inteligentă decât predecesorii săi. Alienii crescuți în cuști speciale evadează și aleargă liberi prin navă în timp ce aceasta se îndreaptă spre Pământ. Ripley împreună cu o gașcă de pirați spațiali sunt acum singurii care pot opri nava înainte de a ajunge pe Pământ.

                Jeunet a avut dificultăți în securizarea studioului pentru că se filmau blockbuster-uri ca Titanic, Starship Troopers și The Lost World: Jurassic Park. Alien: Renașterea e primul film din seria Alien care se filma în afara Angliei, o decizie luată de Weaver. Scenele sub apă au fost făcute primele, și pentru filmarea lor s-a construit un tanc de 36/46 metri, 4,5 metri adâncime, conținând 548,000 de galoane de apă. Din cauza filmării acvatice, abilitatea de a înota a fost necesară pentru echipă și interpreți. Actorii s-au antrenat în piscine la Los Angeles cu diverși profesioniști pentru a învăța să folosească echipamentul. Aceștia au mai adăugat încă două săptămâni și jumătate de antrenament ce a avut loc la studiouri cu coordonatorul de cascadorii Ernie Orsatti și cu cameramanul acvatic Peter Romano.

                La scena cu înotul, Winona Ryder a avut probleme, deoarece aproape că s-a înecat în trecut la vârsta de 12 ani și de atunci nu a mai intrat în apă. Ea a sugerat să fie înlocuită de o dublură, dar știa că audiența își va da seama datorită diferenței lungimii părului. A filmat scena cu înotul, dar a suferit de anxietate în prima zi de filmări. Regizorul Jeunet a vrut să expună noile puteri ale lui Ripley, precum și o scenă în care Ripley aruncă o minge de baschet direct în coș în timp ce merge cu spatele. Weaver s-a antrenat zece zile și nimerea din 6 încercări una, deși distanța necesară pentru filmări era mult mai lungă. Jeunet s-a folosit de calculator și de o mașină de aruncat mingi reușind să termine scena cu succes.

                Quadrologia Alien s-a lansat în România pe DVD și Blu-ray. Eu am revăzut-o pe blu-ray și la început puteți alege versiunea de cinema sau ediția specială (la fiecare din filme).

1 Comentariu
  1. Evirway spune

    Jessica Schorr Saxe, Chair of Health Care Justice NC; and Joel Segal co author of HR 676 Medicare for All Act priligy premature ejaculation pills enumerated six hallmarks of cancer as resistant to necrosis or apoptosis, persistent signals of cell proliferation, escape from growth suppressing factors, uncontrolled cellular replication, sustained blood supply, and lastly capable of metastasizing 2

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata