Prometheus, xenomorfii revin

0

                Prometheus este SF horror lansat în 2012 și e un prequel la quadrologia Alien. A fost regizat de Ridley Scott după un scenariu scris de Jon Spaihts și Damon Lindelof. De unde venim? Care e scopul nostru? Ce se întâmplă când murim?

                În timp ce silueta unei nave spațiale se îndepărtează, un extraterestru umanoid bea un lichid întunecat cu bule și apoi începe să se dezintegreze. După ce rămășitele sale cad într-o cascadă, ADN-ul extraterestrului declanșează o reacție biogenă. Ce e această materie materie vâscoasă neagră? Acesta e lichidul care transformă viermii în creaturi spațiale ucigătoare și care le dă oamenilor un apetit sexual ridicat. Are capacitatea de a crea viață, dar și de a o omorî. Acesta are efecte diferite atunci când îl inhalezi, față de cazul când îl înghiţi. La 37 de ore de la înghițirea sa, acesta poate duce la dezintegrarea ADN-ului.

                Prometheus nu încearcă să răspundă la întrebările anterioare, ci naște noi întrebări. De cine am fost creați? De ce am fost creați? Cine sunt inginerii? Acesta e misterul și farmecul acestui prequel. Cei care au văzut quadrologia Alien e posibil să fie puțini dezamăgiți, pentru că e un prequel care nu răspunde la anumite întrebări. Poate vom afla cum au luat naștere acești xenomorfi, de unde provin, în Alien: Covenant, care va rula în cinematografe din 12 mai 2017.

                Arheologii Elizabeth Shaw și Charlie Holloway au făcut săpături arheologice peste tot pe Pământ. Au descoperit indicii în pictograme din peșteri, ale civilizațiilor antice din întreaga lume care arătau că oamenii venerează ființe gigantice care arată spre stele. Singurul sistem galactic care se potrivește atât de departe de Pământ încât aceste civilizații antice să fi știut de el. Ei interpretează acest lucru ca pe o invitație din partea înaintașilor umanității pe care-i denumesc „ingineri” (creatorii noștri). Peter Weyland, cel mai în vârstă președinte al Weyland Corporation, finanțează crearea navei științifice Prometheus care să ajungă pe satelitul îndepărtat LV-223.

                Echipajulul navei călătorește în stază, în timp ce androidul David îi monitorizează în timpul călătoriei. După ce ajung la destinație în 2093, ei sunt informați cu privire la misiunea lor de a găsi „inginerii”. Conducătorul misiunii Meredith Vickers cere echipajului să evite contactul fără permisiunea ei. Membrii echipajului încearcă să găsească orice fel de indiciu care să-i îndrepte către creatori, însă vor descoperi mai mult de atât și vor fi nevoiţi să intre într-o luptă pentru a salva rasa umană de la extincție.

Charlize Theron e Meredith Vicker, reprezentatanta companiei Weyland pe nava Prometheus. E o tipă de gheață și misterioasă;

Noomi Rapace e Elizabeth Shaw. Shaw este o credincioasă: vrea să se întâlnească cu acești „zei” pentru a se apropria de vederile sale religioase mai tradiționale. E un personaj asemănător lui Ellen Ripley din franciza Alien;

Logan Marshall-Green e Holloway, partenerul şi iubitul lui Elizabeth. Holloway dorește să demitizeze aceste noțiuni spirituale;

Michael Fassbender e androidul Dacid, care are un IQ de 350. Din punctul meu de vedere, irlandezul face un rol magistral. Abia aştept să-l revăd în Alien: Covenant. Are mişcări aproape mecanice, nu respiră, nu clipeşte şi mi-a adus aminte de cei 2 androizi din franciza Alien (Ash şi Bishop);

Nu uita sa citesti

Teambuilding

Idris Elba e căpitanul Janek, cel care duce nava Prometheus pe planeta extraterestră.

                Baza filmului Prometheus a fost o figură care apare doar un moment în Alien și care părea uitată după ce xenomorful titular a explodat pe scenă. Dar acea ființă misterioasă,o creatură gigantică fosilizată cu pieptul deschis, cunoscută sub numele de Jocheul Spațiului, nu a fost uitată de omul care a creat-o. Cine era? De unde venea? Ce misiune avea? Ce tehnologie dețineau semenii lui? În timpul unei călătorii, pentru a se întâlni cu ceea ce echipa de oameni de știință consideră că sunt „ingineri”, echipajul de la bordul navetei spațiale Prometheus și misiunea sa finanțată cu milioane de miliarde de dolari de către o mega-corporație, provoacă zeii. Și, așa cum se întâmplă cu personajul din Grecia Antică al cărui nume îl poartă naveta spațială, provocarea zeilor nu e deloc o idee bună.

                Niciunul dintre oamenii de știință nu era pregătit pentru terorile inimaginabile cu care urmau să se confrunte. Când Shaw și Holloway au plănuit misiunea, se așteptau să găsească specii binevoitoare care le pot oferi răspunsuri la câteva dintre cele mai mari mistere ale noastre. Cu alte cuvinte, sperau să se întâlnească cu zeii. Însă aceste ființe nu dovedesc compasiune. Sunt o rasă periculoasă de superființe. Echipajul de pe Prometheus crede că se îndreaptă spre paradis să afle răspunsurile la întrebările fundamentale. În schimb, întâlnește o lume răsturnată și înfricoșătoare, o stație pentru aceste ființe. Mediul rece și implacabil seamănă mai mult cu Iadul decât cu Raiul.

                Pe planetă, echipajul descoperă un supraviețuitor al unei civilizații care controlează elemente foarte periculoase, inclusiv diverse forme de biologie și biomecanică, care, într-o secundă, își poate eviscera victima sau mai rău. Care sunt consecințele întâlnirii cu o ființă superioară, ale cărei capacități sunt salturi abrupte de la cele proprii și sunt, de fapt, apanajul zeilor? Poate că este mai bine ca unele lucruri să rămână neexplorate. Prometheus marchează prima peliculă filmată digital și în 3D a lui Scott. Cu ajutorul acestei tehnologii, acţiunea şi suspansul sunt amplificate.

                Din păcate, Prometheus nu depăşeşte standardele impuse de Alien, dar pot să vă garantez că nu dezamăgeşte. Veţi fi învăluiţi în mister, veţi fi provocaţi să răspundeţi la noi întrebări, să vă gândiţi şi să aşteptaţi să vedeţi unde vă va duce noua aventură din acest Univers vast. De această dată, Scott insistă pe mitologie şi simboluri. Se bazează prea puţin pe ştiinţă şi răspunsuri concrete.

                Prometheus are peisaje care vă vor tăia răsuflarea şi vor naște noi întrebări: Cine suntem şi încotro ne ducem? O să aflăm vreodată adevărul cu privire la existenţa şi geneza omului? Să spunem că răspunsul va fi DA. Oare ne va mulţumi răspunsul primit sau vom încerca să găsim alte răspunsuri?

                Chiar sunt curios unde ne va duce Alien: Covenant. Prometheus s-a lansat în România pe Blu-ray 3D, Blu-ray şi DVD.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata