“Breakfast at Tiffany’s” („Mic dejun la Tiffany”) este un film american, lansat de Paramount Pictures în 1961. Comedia romantică, cu Audrey Hepburn și George Peppard în rolurile principale, are la bază romanul cu același nume scris de Truman Capote și este regizată de Blake Edwards.
Audrey Hepburn o interpretează pe Holly Golightly, o fată naivă și excentrică, fiind unul din cele mai cunoscute personaje ale actriței laureate cu premiul Oscar.
Scriitorul Paul Varjak se mută într-un apartament din New York și devine fascinat de vecina sa, Holly Golightly. Amândoi depind de niște binefăcători înstăriți pentru a se putea întreține, însă pe parcurs vor conștientiza că trebuie să accepte anumite adevăruri.
Holly trăiește cu pisica sa, căreia refuză să îi dea un nume, strigând-o simplu, pisică. Se consideră o persoană liberă, crede că oamenii nu își aparțin unii altora. Are un trecut zbuciumat, se căsătorește foarte tânără, însă la scurt timp își părășește familia și pleacă singură în lume. Ea iese cu mulți bărbați bogați, care o întrețin. Locul său preferat este Tiffany, un magazin de bijuterii.
Holly este o persoană falsă, o petrecăreață care trăiește în minciuni și minte atât de bine încât și ea crede ceea ce spune. Este plătită de un deținut să îi aducă știri despre “vreme” la închisoare în fiecare săptămână. Pe măsură ce Paul află mai multe despre lumea lui Holly, el își dă seama că trebuie să o scoată din această lume imaginară în care ea trăiește.
Însă Paul este la fel de fals ca Holly. Fiind un scriitor care nu se bucură de succes, este întreținut de o femeie în vârstă și bogată, în timp ce el se străduiește să devină un scriitor important.
Între Paul și Holly se leagă o prietenie, care se transformă pe parcurs în dragoste. Însă va fi această dragoste suficientă pentru ca amândoi să își schimbe modul de viață?
Audrey Hepburn arată fabulos în film, iar ținutele sale sunt realmente impresionante. Holly este întotdeauna impecabilă. Ea duce o viață ușoară și lipsită de obligații. Pare că nu o afectează nimic, însă aceasta este imaginea pe care Holly vrea să o creeze. Rareori ne arată că poate fi o persoană care suferă și care se simte singură. Arată minunat indiferent dacă poartă o rochie sofisticată sau dacă poartă doar o pereche de blugi și un tricou simplu, cum este îmbrăcată în scena în care cântă “Moon River” (un cântec perfect, premiat cu un Oscar!).
Cum am spus la început, filmul are la bază romanul lui Capote, iar scenariul a fost scris de George Axelrod. Capote o voia pe Marilyn Monroe în rolul lui Holly și nu a fost de acord cu decizia studioului de a-i da lui Hepburn rolul principal. Cu toate acestea, decizia a fost una inspirată. Nu mi-aș putea imagina pe altcineva în rolul lui Holly. Audrey Hepburn este Holly, iar nimeni nu i-ar putea lua locul. Cred că oricine care citește romanul și-o imaginează pe Hepburn în rolul lui Holly, indiferent dacă a văzut filmul sau nu.
Stilul său vestimentar și frumusețea fragilă a lui Audrey au stabilit un etalon în modă. Rochia roz pe care Holly a purtat-o în film a fost vândută pentru suma de 192,000 de dolari. Iar rochia neagră Givenchy a fost licitată în Londra pentru suma de 800,000 de dolari în 2006, pentru o cauză umanitară.
“Breakfast at Tiffany’s” ne oferă personaje care îi exploatează pe ceilalți din jurul lor, însă, mai mult decât atât, aceste personaje se distrug. Paul își dă seama de acest lucru atunci când o întâlnește pe Holly. El depinde de o femeie bogată pentru că nu are încredere în talentul său de scriitor, nu crede cu adevărat în visul său și nu încearcă să își construiască o carieră pe forțe proprii din cauza că îi este teamă. În contrast, Holly trece printr-o criză de identitate, fiind o persoană nesigură, deși nu arată acest lucru decât în puține scene. Ea nu poate să fie sinceră cu ceilalți, însă, în primul rând, nu poate să fie sinceră cu ea însăși. Se consideră o călătoare, însă locuiește cu o pisică, pe care o numește nătângă și refuză categoric să îi dea un nume. Vrea să îi ofere fratelui său Fred o casă, însă nu poate să strângă banii necesari pentru că este o persoană cheltuitoare. Holly nu poate să accepte că Paul o înțelege, știe cum este ea în realitate, și este dispus să înceapă o nouă viață alături de ea.
“Breakfast at Tiffany’s” a fost foarte bine primit atât de public, cât și de critici. A fost premiat cu două Oscaruri, primul pentru “Cea mai bună muzică originală”, iar al doilea pentru “Cea mai bună muzică, coloană sonoră a unui film dramatic sau de comedie”. Filmul a avut, de asemenea, încă trei nominalizări “Cea mai bună scenografie”, “Cea mai bună actriță – Audrey Hepburn” și “Cel mai bun scenariu scris după un material (George Axelrod)”.
“Breakfast at Tiffany’s” (“Mic dejun la Tiffany”) – lansat în 1961 de Paramount
Regie – Blake Edwards
Scenariu – George Axelrod
Distribuție – Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen, Martin Balsam
“Breakfast at Tiffany’s” (“Mic dejun la Tiffany”) – Trailer
[review]
[rwp-review-form id=”0″]
Cmentariile sunt închise