După-amiază de câine, un jaf prost gândit

                După-amiază de câine, titlu original Dog Day Afternoon, este o dramă americană din 1975 regizată de Sidney Lumet după un scenariu scris de Frank Pierson. Scenariul are la bază întâmplările reale ce au avut loc pe 22 august 1972. Titlul filmului se referă la zilele caniculare de vară.

După-amiază de câine

                Scenariul a fost inspirat din articolul lui P.F. Kluge „The Boys in The Bank”, care spune o poveste asemănătoare a jafului băncii din Brooklyn , jaf pus la cale de John Wojtowicz și Salvatore Naturale. Articolul a fost publicat în revista Life în anul 1972 .

După-amiază de câine

                O dată cu împlinirea a 40 de ani de la lansare, Pro Video a adus filmul distribuit de Warner Bros în România, lansat pe blu-ray. Cu această ocazie, țin să le mulțumesc că mi-au redat ocazia să-l revăd la o rezoluție impecabilă.

După-amiază de câine

                Sonny și Sal sunt doi jefuitori de bănci ghinoniști. Jaful la o bancă din Brooklyn trebuia să se încheie în 10 minute, dar forţaţi de împrejurări, cei 2 trebuie să accepte o situaţie imposibilă. Înainte ca aceştia să-şi poată lua tălpăşiţa, banca e înconjurată de poliţie. Astfel, Sonny decide să ia ostatici angajaţii băncii şi să încerce să negocieze o scăpare. Abandonaţi înainte de jaf de un al 3-lea complice, Sonny şi Sal sunt copleşiţi de ostaticii din ce în ce mai neascultători. Pe măsură ce situaţia se prelungeşte şi discuţiile gălăgioase ale lui Sonny cu poliţia printr-un megafon  sunt auzite pe toate străzile din jur, o mulţime de gură-cască se adună şi încep să-l încurajeze pe Sonny. Pentru câteva minute scurte, în timpul tulburărilor sociale ale anilor ’70, Sonny devine un erou „counterculture”.

După-amiază de câine

Al Pacino e Sonny Wortzik, un erou al războiului din Vietnam care are nevoie de bani pentru… Veţi vedea urmărind filmul. Personajul său a fost inspirat după John Wojtowicz;

sonny

John Cazale e Salvatore „Sal” Naturale, partenerul ui Sonny. E un fost condamnat care nu vrea să se întoarcă în pușcărie;

sal

Nu uita sa citesti
Related Posts

Madame Web

Charles Durning e detectivul Eugene Moretti. Acesta încearcă să salveze ostaticii fără victime.

eugene moretti

                După-amiază de câine oscilează între momente de absurditate totală şi scene de tragedie autentică. Poate cel mai memorabil personaj al filmului e Sal, ale cărui limite se văd în răspunsul la întrebarea lui Sonny despre ce ţară ar vrea să să viteze dacă reuşesc să scape teferi: „Ohio”. Pelicula captează pasiunile nebunești ale personajelor într-un anumit moment din istorie.

După-amiază de câine

                Al Pacino face un adevărat recital actoricesc în rolul gangesterului Sonny. Acesta chiar reuşeşte să se facă simpatic celor de afară, strigând sloganuri împotriva autorităţilor: „Attica! Attica! Attica!”. Ce e cu „Attica” veți afla vizionând pelicula. Acumulând erori şi bâlbe, el încearcă să negocieze, timp de nouă ore caniculare, epuizante pentru jefuitori şi pentru ostatici.

După-amiază de câine

                După-amiază de câine a primit, în general, critici pozitive la lansarea sa de către Warner Bros. Pictures în septembrie 1975. Producția a fost nominalizată la 5 premii Oscar: cel mai bun actor în rol principal (Al Pacino), cel mai bun actor în rol secundar (Chris Sarandon), cel mai bun regizor (Sidney Lumet), cel mai bun montaj şi cel mai bun film. În schimb, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original. A mai primit alte 6 nominazări la Globul de aur (cel mai bun debut masculin, cel mai bun regizor, cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar) necâştigând niciun premiu.

După-amiază de câine

                După-amiază de câine are sunet DTS-HD engleză 1.0 şi conţine următoarele elemente speciale subtitrate în limba engleză: comentarii cu regizorul Sidney Lumet, documentar making of, Lumet: Cineastul, trailer.

                După-amiază de câine s-a lansat în România pe DVD şi blu-ray (Ediţie aniversară de 40 de ani).

bd[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise