Filmul este ecranizarea romanului Divergent scris de Veronica Roth. Povestea fost adusă în cinematografe de cei de la Lionsgate, cei care au adus seriile Twilight și The Hunger Games.
Într-o lume răvășită de eșecurile umane cauzate de lăcomie, ignoranță, minciuni, lașitate, și agresiune inutilă, o nouă societate a apărut. O nouă versiune a orașului Chicago, organizat după un tipar bine stabilit, omenirea este împărțită în cinci facțiuni care trăiesc cu o singură valoare de bază. Cei care cred că lumea a eșuat din cauza lăcomiei și a egoismului, a vanității și a invidiei, fac parte din Abnegație. Sunt modești și altruiști, mereu dispuși să se ocupe de nevoile altora. Cei care disprețuiesc duplicitatea oamenilor fac parte din Candoare. Sunt onești, iar faptul că spun adevarul în orice situație e puțin spus. Ei spun tot ce gândesc, fără să piardă și fără să omită nimic. Cei care văd în oameni doar agresiune și sete de putere fac parte din Prietenie. Ei sunt pașnici, buni la suflet și iubitori, caracterizați de liniște și bunăstare. Cei care consideră că lumea este ignorantă fac parte din Erudiție și sunt mereu însetați de cunoaștere. Sunt inteligenți, serioși și mereu concentrați pe ceea ce trebuie. „O minte calmă este o minte liberă”. Urmăresc în mod constant cunoașterea deoarece aceasta este puterea. Și, în sfârșit, cei care au simțit că rădăcina tuturor problemelor lor provine de la lașitate fac parte din Neînfricare. Sunt îndrăzneți și curajoși. Trebuie să se confrunte cu temerile lor și să treacă peste ele. O parte din slujba lor este să servească la paza și protecția orașului înconjurat de un zid, dincolo de care nimeni nu știe ce se află.
Pe lângă aceste mari grupări, cinci personalități diferite, mai sunt și oamenii fără facțiune, cei care nu au trecut de inițiere sau au plecat de bună voie din facțiuni. Aceștia sunt separați de comunitate, trăiesc în sărăcie și fac munca pe care nimeni nu vrea să o facă. În schimb ei primesc hrană și haine, dar niciodată suficient.
Acum că am cunoscut lumea creată de Veronica Roth, e timpul să facem cunoștință și cu personajele principale.
Născută într-o familie din Abnegație, Beatrice “Tris” Prior (Shailene Woodley) a trăit o viață încercând să susțină idealurile părinților ei: Andrew Prior (Tony Goldwyn) și Natalie Prior (Ashley Judd). Dar oricât s-ar strădui, nu este la fel de bună ca mama ei sau la fel de calmă precum fratele e, Caleb Prior (Ansel Elgort) sau un bun funcționar ca tatăl ei. A știut întotdeauna că este diferită, iar testul de aptitudini, un test menit să îți arate în ce facțiune te potrivești, îi confirmă acest lucru. De aici începe acțiunea cărții, dilemele personajului pentru că în loc de un rezultat primește un secret menit să îl păstreze cu prețul vieții.
La Ceremonia Alegerii, ea își urmeze inima și alege să fie egoistă dar curajoasă, astfel fiind divergentă. Își abandonează familia dar alege Neînfricare, astfel dând cu capul de o lume cum nu se aștepta. Pleacă într-un loc în care crede că va fi ajutată să își înfrunte temerile, dar aterizează direct în iad, un loc în care doar cei ce supraviețuiesc trec de inițiere. Cei ce nu sunt acceptați sunt prea slabi sau ajung morți.
Acceptată în noua fracțiune, Beatrice își ia numele de Tris și începe antrenamentul, astfel trezindu-se că plutește printre zgârie-nori alături de ceilalți inițiați. Această inițiere devine foarte complicată datorită instructorilor: Four (Theo James) și Eric (Jai Courtney).
Între timp, Tris încep să pună cap la cap de ce divergențele pot fi așa periculoase. De aceea încearcă și Jeanine Matthews (Kate Winslet) să le extermine, pentru că nu pot fi controlate.
Deși povestea are unele scăpări, filmul este foarte bine închegat. Burger neglijează unele elemente din carte, dar filmul este foarte antrenant. Acesta conspiră pentru a arăta nimic mai sângeros decât sângerări nazale și vânătăi minore. Și pentru o societate hiper, militarizată, avansată tehnologic, separată despotic pe puncte de conflict, diferite zone ale orașului par să aibă toate capacitatea de securitate și supraveghere a Club Med.
Tris ajunge să cunoască adevărata frică, teamă pentru viață ei, dar totodată învață să se folosească de personalitatea ei diferită și se îndrăgostește.
Spre deosebire de seriile The Hunger Games și Harry Potter, e superbă viziunea orașului Chicago într-un viitor post apocaliptic.
Scenele de acțiune eu le-am comparat cu scenele din Ender’s game.
Background-ul apare adesea curat și lipsit de caracteristici, precum și fețele actorilor apar cam lipsite de viață ceea ce demonstrează că au cam folosit retușuri digitale exagerate. Mi-a plăcut la nebunie sountrack-ul. Randall Poster a adunat o colecție inteligentă de indie rock, muzică electronică și hip-hop.
Este un film care nu trebuie ratat de iubitorii de sience fiction și nu numai. Trebuie văzut neapărat la cinematograf. Nu de alta, dar filmul a avut succes în SUA și s-a aprobat și ecranizarea celorlalte 2 romane.
Divergent incasari de 56 milioane dolari si se naste o noua franciza
[review]
[rwp-review id=”0″]
[…] Cea mai bună actriță într-un film de acțiune Winner: Emily Blunt – Edge of Tomorrow Scarlett Johansson – Lucy Jennifer Lawrence – The Hunger Games: Mockingjay Part 1 Zoe Saldana – Guardians of the Galaxy Shailene Woodley – Divergent […]