Django Dezlănțuit

5
[review]
Categoric, ăsta e unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut vreodată. Stau și mă gândesc la toate producțiile lui Tarantino pe care le-am vizionat și nu pot să găsesc una care să nu-mi placă. Omul ăsta este absolut incredibil, poveștile lui sunt atât de exagerate pe alocuri și totuși atât de verosimile, e pur și simplu un paradox. De la Reservoir Dogs sau Pulp Fiction până la Kill Bill, Sin City sau Inglourious Basterds, mă declar fan convins al marelui regizor; e unul dintre preferații mei și îi urmăresc mereu producțiile cu cel mai mare interes.
du8
Django Unchained iese din tiparele lui Tarantino în primul rând pentru că e western; nu m-aș fi așteptat la un asemenea subiect, dar așa e el, mereu surprinzător. Iar trucul de magie i-a adus deja un Golden Globes pentru cel mai bun scenariu, dar și un Oscar. Trebuie menționat și faptul că filmul mai are un Golden Globes și un Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, Christoph Waltz strălucește din nou într-un film de-al lui QT, precedentele premii fiind obținute tot pentru un rol secundar, în Inglourious Basterds.
du4
Nu pot să aleg ceva din film care să-mi fi plăcut cel mai mult, este pur și simplu genial construit, actorii sunt extraordinar de bine puși în valoare, scenariul e… jos pălăria!, costumele și coloana sonoră sunt memorabile… Filmul e bun cap-coadă, rar mai vezi așa ceva. Povestea este super bine construită, dialogurile sunt, ca de obicei, de neuitat (poate nu la fel ca în Pulp Fiction – alea mi se par mai presus de toate, dar se apropie), iar finalul e neașteptat și totuși just. Neașteptat nu e chiar cel mai potrivit cuvânt, dar e primul care-mi vine-n minte. 
du6
Personajele sunt pline de consistență și savoare, un erou ca Django, un ”mentor” ca Schultz și un anti-erou ca dl Candie numai în filmele lui QT pot apărea. Leo DiCaprio este unul dintre actorii mei favoriți, iar interpretarea lui mi-a plăcut la nebunie, mai ales la faza când dă cu pumnul în masă, care a fost improvizată, căci Leo a lovit atât de tare încât i-a țâșnit sângele, dar el a mers mai departe și a continuat scena, care a ieșit de milioane. Cu toate acestea, rolul care mi-a plăcut cel mai mult a fost cel al lui Chris Waltz, absolut genial, sunt extrem de mândră că un actor european face furori la Hollywood! Ce să mai spun de Broomhilda, interpretată de Kerry Washington, atât de frumoasă și grațioasă (deși numele eroinei originale e puțin diferit, am apreciat foarte mult și legenda introdusă-n film, chiar a dat o notă de basm poveștii; asta până la maratonul împușcăturilor). Incursiunea în mitologie mi-a plăcut pentru că eu știam deja povestea, iar dacă nu ar fi fost explicată, poate 1 din 10 ar fi căutat pe Google să vadă la ce face trimitere numele. Așa, au mai aflat și alții despre această legendă, deci win win pentru toată lumea.
du2
Nu trebuie uitat Samuel L. Jackson, care-i deja „de-al casei”, fiind deja la a 3-a colaborare cu Tarantino, după Pulp Fiction și Kill Bill 2. Este de menționat faptul că urmează o a 4-a, căci starul a fost cooptat pentru producția The Hateful Eight, alături de un alt actor cu care QT a colaborat destul de des, Michael Madsen (Kill Bill 1 și 2, Reservoir dogs, Sin City). În această producție, Tarantino a păstrat un echilibru al personajelor: avem 2 personaje masculine pozitive și 2 negative (mă refer aici la cele mai importante). Pe de-o parte, inteligentul dr. King Schultz, care-l învață pe Django cum să tragă cu arma și cum să opteze mereu pentru șiretlicuri, cu scopul de a evita confruntări directe nefavorabile, pe de-altă parte îi avem pe Candie, un proprietar înstărit și foarte mândru de domeniul și de sclavii săi, și pe Stephen, câinele său credincios, un sclav negru cu un statut mai important în conacul stăpânului său pe care-l adoră ca pe un zeu. Se pare că în numele acestei iubiri și loialități, Stephen îi maltratează pe ceilalți sclavi și preferă să apere un alb decât să fie de partea negrilor asupriți. Rolul pe care-l face Jackson e absolut fantastic.
du9
Regia este excelentă, deja ne-am obișnuit cu stilul lui Tarantino, dar nu strica să mai cenzureze puțin unele faze (cenzurat nu înseamnă eliminat complet), sare sângele din victime ca din sticla de ketchup, cum zicea colega mea de cameră. Dar am văzut destule filme de-ale lui cât să știu că e foarte pasionat de roșu, ca s-o spun frumos, deci ar fi fost neobișnuit să nu vedem eroii puțin scăldați în sânge. Un singur lucru mi s-a părut cam ciudățel: melodia hip-hop care apare la un moment dat pe coloana sonoră; la urma urmei, e un film despre sclavie, eventual despre cowboy, până și pentru Tarantino o piesă hip-hop e cam mult; dar deh, recunosc, piesa e tare de tot și se potrivește cu mesajul, deci s-a integrat, per ansamblu. Dar se putea și fără. Eh, nu te pui cu geniul! Ajung să mă repet, dar n-am ce-i face: filmul este extraordinar, ar fi mare păcat să-l ratați. N-am de gând să spun prea multe despre poveste, vă las s-o descoperiți singuri, trebuie să știți doar că e vorba de un om capabil să-și ia destinul în mâini și să înfrunte soarta vitregă pentru a-și recupera soția. Sună frumos, nu? Așa și e, dar să vedeți și cum se desfășoară întreaga aventură, n-o veți uita niciodată, vă garantez! Django (Jamie Foxx) – el e eroul cu ochelari de soare și pălărie de cowboy.
du5
Mhm, dacă stau și mă gândesc mai bine, cred că am găsit totuși ceva ce mi-a plăcut un pic mai mult decât celelalte elemente ale producției: momentele acelea tensionate, unele în slow-motion, care-ți pun un nod în gât și îți fac inima să alerge, ajungi să-i auzi bătăile ca niște gonguri. Și flashback-urile sunt foarte subtil integrate în poveste și se leagă perfect, tot respectul pentru regizor (care a scris și scenariul, by the way). Premiile obținute sunt bine-meritate, dar mi-e ciudă că mereu Tarantino e ocolit de premiul pentru cel mai bun film; Argo nu mi s-a părut chiar atât de bun cât să ia premiul. Pentru mine, ăsta rămâne cel mai tare film văzut în ultimii ani; o poveste romantică spusă într-un mod atât de brutal și sângeros, poate suna ciudat, dar nici nu știți cât de tare vă poate prinde și pasiona! Nu-l ratați, este mind-blowing.
du1
Vă las aici piesa mea preferată de pe coloana sonoră, deși întregul soundtrack, pentru care trebuie aplaudat în special Luis Bacalov, m-a pasionat luni întregi și l-am ascultat ca obsedata zi de zi: 

[review]

[rwp-review id=”0″]

 

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

5
Postează un comentariu

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Ce avem de vizionat în perioada 14-17 ianuarie la Cinema Dacia Reșița?! | Starfilme.comNoul proiect cinematografic al lui Christoph Waltz - emoviesTicăloși fără glorie - filme4KMona Carla GîlcăAlexandru Virgil Avramescu Recent comment authors
trackback

[…] Django dezlănţuit, Quentin Tarantino revine cu un nou western pe ecranul gigant din […]

trackback

[…] este chiar ce vă așteptați. De această dată premiatul Oscar pentru rolurile secundare din Django dezlențuit și Ticăloși fără glorie, Christoph Waltz va trece în spatele camerelor de filmat. […]

trackback

[…] e de mirare că Tarantino l-a cooptat pe Waltz în distribuția următorului său film, uimitorul Django Unchained. Datorită faptului că vorbește fluent engleza, germana, franceza și italiana, Chris reușește […]

Avramescu Alexandru Virgil
Editor

Christoph Waltz a luat Oscar pt rol secundar, dar nu prea mi se pare corect. Din punctul meu de vedere el si Jamie Foxx au roluri principale. Oricum filmul e demential si unul din cele mai bune filme western care le-am vazut, daca nu cel mai bun.