“Downsizing”, o nouă lume

Downsizing - din 12 ianuarie 2018. Distribuit de Ro Image 2000

0

“Downsizing” este un film regizat de Alexander Payne după un scenariu scris de Payne şi Jim Taylor.

Din distribuţie fac parte: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau şi Kristen Wiig.

Am văzut “Downsizing” la Grand Cinema Băneasa şi mă bucur că am început anul cu un film bun. Acţiunea are loc într-un viitor nu foarte îndepărtat, când lumea se confruntă cu o problemă majoră: suprapopularea. Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească soluţii în acest sens şi se pare că eforturile lor dau roade, căci vin cu o propunere curajoasă, dar în acelaşi timp controversată: micşorarea.

Paul şi Audrey Safranek sunt un cuplu din Omaha, care se luptă cu probleme financiare. La o reuniune, ei se întâlnesc cu Dave şi Carol Johnson, care, spre surprinderea tuturor, s-au micşorat. Dave îi spune lui Paul de avantajele financiare ale acestui proces. Cu alte cuvinte, odată ce devii mic, se pare că şi problemele se micşorează deoarece Dave şi Carol trăiesc în lux în lumea oamenilor mici.

Documentându-se temeinic, Paul şi Audrey iau o hotărâre importantă, se vor micşora pentru a încerca să îşi îmbunătăţească nivelul de trai. Astfel, cei doi se decid să se mute în Leisureland, una din cele mai populare comunităţi ale oamenilor mici.

După ce se micşorează, Paul primeşte un telefon de la Audrey, care îi mărturiseşte că s-a răzgândit în ultimul moment, neputând să ducă la bun sfârşit ceea ce stabiliseră împreună. Paul se simte trădat şi începe să regrete decizia, mai ales că procedura de micşorare este ireversibilă. Odată ce devii mic, aşa vei rămâne toată viaţa. Ce va face Paul în Leisureland, cum se va descurca fără Audrey şi ce va afla despre noua viaţă, rămâne să descoperiţi, vizionând filmul la cinema!

Regie şi scenariu

Nu uita sa citesti

Regia îi aparţine lui Alexander Payne, cunoscut pentru filme precum: “ About Schmidt”, “The Descendants” sau “Nebraska”, iar scenariul este semnat de Payne alături de Jim Taylor. Subiectul, pe care îl abordează pelicula într-o manieră inedită, este interesant, mai ales că tratează teme actuale, cum ar fi: suprapopularea, epuizarea resurselor naturale, problema banilor, nedreptatea, discriminarea şi diferenţele dintre clasele sociale.

Filmul ne arată că micşorarea poate fi o soluţie pentru a consuma mai puţin, însă acest lucru nu înseamnă că, odată ce sunt mici, oamenii se schimbă. Ei vor avea doar 12 centimetri, dar vor rămâne aceiași. Noua lume nu este neapărat mai bună decât lumea celor mari, căci problemele nu dispar.

Alexander Payne are o abilitate extraordinară de a spune poveşti, fiind atent la detalii, ceea ce face filmul special. Distribuţia aduce un plus întregii producţii, având nume importante, precum: Matt Damon, Christoph Waltz şi Kristen Wiig. Mă aşteptam ca Matt Damon şi Christoph Waltz să vină cu roluri bine interpretate, însă surpriza plăcută a peliculei, în opinia mea, a fost Hong Chau, care îi dă viaţă personajului Ngoc Lan Tran, o activistă din Vietman, care a luptat din toate puterile împotriva guvernului corupt din ţara sa. Ngoc Lan Tran dă dovadă de curaj, hotărâre, uneori prea multă încăpăţânare, bunătate şi umanitate, toate acestea presărate cu o latură comică.

Distribuit de Ro Image 2000, “Downsizing” ajunge în cinematografe mâine, 12 ianuarie 2018. Vizionare plăcută!

 

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar