Dracula Untold, dreptate făcută lui Vlad Țepeș

                Am văzut toate ecranizările Dracula, dar cele care mi-au rămas întipărite în minte erau doar 2 înaintea acestui film: Dracula (1992) și Dracula 2000 (2000). Ultimul a avut parte de 2 continuări, una mai slabă decât cealaltă și care nici nu merită menționate. Azi, de la 16:20, am vizionat la Cinema City Timișoara Dracula untold, tradus Dracula: Povestea nespusă. Povestea ni-l prezintă pe Vlad Tepeș care, conform legendelor, s-a transformat în sângerosul vampir Dracula. Producătorii au investit 70 de milioane de dolari în această peliculă și a ieșit un adevărat blockbuster. Această nouă versiune a fost regizată de Gary Shore, iar filmul pornește de la romanul Dracula scris în 1897 de Bram Stoker și toate legendele ce s-au țesut în jurul celebrului domnitor român. Dracula: Povestea nespusă spune povestea originii nemuritorului de care am învățat să ne temem după ce apune soarele, Dracula. Sigur, istoria României are parte de o noua cosmetizare care spune povestea lui Vlad explorând evenimentele tragice ce au dus la transformarea sa în „cel mai faimos vampir din toate timpurile”.

1

                În 1442, sultanul turc a înrobit 1000 de băieți transilvăneni, pentru a îngroșa rândurile armatei sale. Acești mici sclavi erau bătuți fără milă, educați să ucidă fără să clipească, să tânjească după sângele celor care se ridicau împotriva turcilor. Unul dintre acești băieți a devenit un războinic de temut, oștiri întregi fugind îngrozite la auzul numelui său. Acesta era Vlad Țepeș, fiul Dragonului. Scârbit de faptele sale oribile, Vlad a dorit să îngroape trecutul alături de cei morți, întorcându-se în Transilvania pentru a domni în pace. Supușii săi îi spuneau Prințul. Îngerașul îi spunea „tata”, dar lumea avea să-l cunoască drept Dracula.

                Ne aflăm în anul 1462, iar Transilvania se bucură acum de o perioadă prelungă de pace (un deceniu) sub conducerea dreaptă a domnitorului călit în bătălii Vlad al III-lea, Prințul Valahiei, și a soției lui, Mirena. Împreună, cei doi au reușit să aducă pacea în țara lor și să se asigure că poporul lor este protejat împotriva dușmanului, dar mai ales împotriva puternicului Imperiu Otoman, care amenința cu extinderea spre dominația globală.

2

                Dar când sultanul Mehmed al II-lea cere Valahiei ca 1000 de băieți, inclusiv fiul lui Vlad, Îngeraș, să fie smulși de lângă familiile lor pentru a deveni soldați în armata lui, Vlad se află pus în fața unei alegeri extrem de dificile: să-și predea fiul la fel cum a făcut tatăl său cu el mai înainte sau să ceară ajutorul unui monstru pentru a-i putea învinge pe turci, dar condamnându-și astfel sufletul la o viață de sclavie față de acesta.

                Vlad pleacă spre Muntele Dintelui Rupt, unde sălășluiește un demon, Caligula, și acolo face un pact care îi va aduce prințului puterea a o sută de oameni, viteza unei stele căzătoare și destulă forță ca să-și zdrobească inamicii. Prețul plătit va fi acela că va fi însetat fără putință de ostoire de sânge de om.

                Dacă timp de trei zile Vlad reușește să reziste dorinței de a bea sânge de om, el va redeveni cel ce a fost, și poate în acest timp va reuși și să-și salveze poporul. Dacă nu, va fi aruncat în întuneric pentru tot restul zilelor sale, hrănindu-se numai cu sânge de om și distrugând tot ce-i este drag.

3

Luke Evans este Vlad Țepeș, Prințul Valahiei, care devine Dracula;

vlad

Sarah Gadon este Mirena, soția lui Vlad;

mirena

Dominic Cooper este Mehmed al II-lea, „fratele” din copilărie al lui Vlad;

mehmed

Art Parkinson este Îngeraș, fiul lui Vlad;

ingeras

Charles Dance este Caligula, împăratul roman transformat într-un demon și care-l transformă pe Vlad în vampirul cunoscut sub numele de Dracula.

nosferatu

                De la publicarea romanului Dracula al lui Bram Stoker, în 1897, acest personaj s-a dovedit a fi unul din cele mai fascinante pentru literatura, animația și filmele anilor care au urmat. Cu toate acestea, originea acestui personaj emblematic nu a fost niciodată explorată în filme. Omul pe care istoria l-a numit Dracula din diverse motive și cu diferite scopuri a fost o figură istorica reală, la fel de terifiantă pentru milioane de oameni precum vampirii din miturile străvechi. De mii de ani, oamenii au cultivat această legendă, dar de-abia în secolul al 10-lea, în Europa slavă, și-a făcut apariția pentru prima dată în limbajul modern cuvântul „vampir”.

4

                Producătorul Michael De Luca, cel care a adus pe marile ecrane blockbustere precum The Social Network, Ghost Rider, Moneyball sau Căpitanul Phillips, mărturisește ce l-a atras la ideea unui film care să urmărească originile acestui monstru: „De când eram mic m-am întrebat cine l-a transformat pe Dracula în vampir, dacă a fost primul, sau au mai fost și alții. Era o întrebare delicioasă și fără răspuns, care nu fusese niciodată abordată, nici măcar în romanul lui Bram Stoker.”

5

                Povestea acestui scenariu sondează puterile misterioase pe care timp de secole oamenii i le-au atribuit lui Dracula, dar pornește de la viața reală unei figuri istorice. E vorba de Vlad al III-lea de Valahia, aka Kaziglu Bei, adică Prințul Țepeș. Scenariștii au luat multe informații de bază despre acest conducător și le-au extrapolat într-o sagă fantastică.

6

Nu uita sa citesti

                Luke Evans are aerul unui principe renascentist, stilat şi calculat, inteligent, cultivat, intelectual, care pune raţiunea şi politica înaintea violenţei în postura domnitorului valah… Ţepes era brutal şi medieval, asta daca nu cumva şi psihopat. „Voi face ceea ce un prinţ face: negociază”, îşi propune în primă fază personajul titular din Dracula Untold, când ameninţarea lui Mehmed Cuceritorul cere o acţiune imediată. Dracula lui Luke Evans este şi incredibil de tandru. Ţepes era obişnuit cu violenţa şi o considera o modalitate legitimă de dialog şi de autoritate. Nu cunoaştem latura lui tandră şi ştim despre Ţepes doar că poseda o plăcere aproape patologică de a provoca durere şi oroare. Cu aerul său, Luke Evans mi s-a părut potrivit doar în ipostaza „reîncarnată”, versiunea londoneză, din zilele noastre, a personajului,” spunea regizorul Gary Shore.

7

                Gary Shore proiectează preţ de câteva zeci de secunde scenele de luptă pe lama unei săbii. Secvenţa este magistrală. Tot Shore e autorul uneia dintre cele mai emoţionante secvenţe pe care le-am văzut pe marele ecran. Momentul e copleşitor și la final mi-au dat lacrimile. Scena seamănă foarte mult cu scena finală din Dredd 3D, în care Ma-Ma cade în reluare după ce i s-a injectat drogul Slo-mo.

8

                Efectele speciale sunt superbe. Mi-a plăcut la nebunie cum Nosferatu și Dracula își „simt” victimele de la distanță. Soundtrack-ul este foarte bine ales, iar desfigurarea corpului de vampir în bătaia soarelui e, iarăşi, un efect reuşit. Efectele speciale sunt pe măsura bugetului și sunt foarte reușite, iar peisajele medievale vă vor tăia efectiv respirația.

9

                Minusuri? Este prea scurt (a ținut o oră jumate). Din păcate, filmul nu s-a filmat la noi, ci în Irlanda de Nord. Nu e 3D.

                Plusuri? De apreciat este faptul că toţi românii din poveste vorbesc engleză și nu suntem chinuiți de actori pronunţându-ne stâlcit limba. Exemplul cel mai elocvent este Dracula (1992).

10

                În România sunt două repere legate de Dracula: castelul Bran și castelul de la Poenari. Amândouă sunt niște structuri masive și impunătoare, localizate în munți, niște fortărețe ideale pentru a respinge invadatori străini. Păstrând aceste repere ancorate în realitate, la care s-au adăugat și elemente de arhitectură ortodoxă, echipa de scenografi a creat castelul lui Dracula din film. Deși cea mai mare parte a castelului a fost creată în CGI, sala mare a fost construită manual, cu extrem de mare atenție acordată fiecărui detaliu, având ca model reliefuri de piatră reale dintr-o biserică românească.

11

                O mare parte din film e realizată direct cu camerele de filmat, însă există și un număr de scene care au necesitat efecte vizuale de cea mai mare calitate, precum scena asediului castelului lui Dracula, în care Vlad pulverizează efectiv o ghiulea de tun înainte de a crea în mințile turcilor asediatori impresia că întreg castelul se transformă într-un dragon. O altă scenă e cea în care mâinile lui Vlad se transformă într-un stol de lilieci pe care îi conduce direct înspre tabăra turcilor. Aceste scene au avut nevoie de exraordinar de multă muncă, dar și de o echipă foarte numeroasă. Echipa a folosit o combinație de captare a mișcării, cu maparea mâinilor actorului, CGI, și camere montate pe cabluri pentru a crea unghiul subiectiv al liliecilor care se năpustesc și masacrează o sută de mii de oameni. Manz spune: „Am avut 130 de oameni la dispoziție; am folosit o cameră pe cabluri care cobora de la 50 de metri înspre turci, plecând apoi printre aceștia, apoi am plasat prin CGI liliecii care veneau peste ei…”

12

                Avem ceva de câștigat ca nație ceva din Dracula Untold? Cu siguranță!!!

1. Turismul are de câștigat. Fanii acestui film cu siguranță vor dori să vadă Transilvania, castelul Bran și mănăstirea Cozia.

2. Dacă până acum Dracula era un monstru, aici lucrurile se schimbă. Dracula este un personaj de admirat: face orice pentru protejarea familiei și a poporului român. Este un super-erou în adevăratul sens al cuvântului.

3. Veți fi mândri să vedeți cum un român a zdrobit de unul singur o armată de sute de mii de otomani!

13

                Dacă vreți un film istoric sau horror, cu siguranță veți fi dezamăgiți. Dacă vreți un film cu alt gen de super-eroi cu siguranță trebuie să vizionați acest blockbuster. Vă invit să urmăriți trailer-ul Dracula untold subtitrat în limba română:

P.S.: Sper ca Dracula Untold să se lanseze și pe blu-ray. Mai sper să fie un succes la box office pentru că vreau să văd continuarea.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise