The Matrix, sau mai corect Matricea, este o trilogie SF scrisă şi regizată de frații Wachowski. Primul film din serie s-a lansat pe marile ecrane în 1999, fiind urmat de alte 2 sequeluri: Matrix Reloaded și Matrix Revolutions, ambele lansate în 2003. Trilogia are ca temă principală ideea că oamenii trăiesc într-o lume virtuală, creată de inteligența artificială, în urma războiului purtat între oameni și mașini. Filmul conține numeroase referințe la subcultura hacker și cyberpunk, precum și la diferite ideologii religioase și filosofice. Efectele vizuale din trilogia The Matrix au sedus pur şi simplu lumea cinematografică: Neo sfida timpul, gravitatea, esenţa însăşi a realităţii, iar ecranul a fost umplut de cele mai remarcabile secvenţe de luptă văzute vreodată. Secvenţele cheie au fost filmate cu ajutorul unei construcţii circulare de camere video, ce au permis obţinerea originalului efect „bullet time” (redarea cu ajutorul graficii digitale a mişcării la viteză variabilă). Interpolarea asistată de calculator a fost utilizată pentru a umple golurile şi, deoarece camerele erau vizibile în majoritatea cadrelor, fundalul a fost populat cu modele 3D. De notat faptul că efectele vizuale din trilogie au fost realizate cu 65 de milioane de dolari în comparaţie, cu blockbustere-le de acum, care au bugete ce ajung şi la 200 de milioane de dolari…
The Matrix (1999)
Anul estimat a fi este 2199, iar umanitatea duce un război împotriva mașinilor inteligente. Thomas Anderson este un angajat conștiincios al unei firme care, noaptea, devine hackerul Neo. Scepticismul său privind adevărata natură a realității este validat după ce o femeie frumoasă și misterioasă, Trinity, îi face cunoștință cu legendarul hacker zen Morpheus. După ce acceptă invitația lui Morpheus de a face o călătorie revelatorie cu ajutorul unei tehnologii sofisticate, Neo descoperă că lumea în care „trăiește” este o realitate virtuală generată de un program de calculator controlat de niște mașini înzestrate cu inteligență artificială, înventate de omenire la începutul secolului 21.
Cerul este acoperit de o „pătură” neagră, creată de oameni, într-o încercare disperată de a opri alimentarea cu energie solară a mașinilor. Pentru a supraviețui, mașinele au nevoie de un flux constant de energie electrică, menținând întreaga populație umană într-o halucinație perpetuă. Zăcând inconștiente în incubatoare automate, ființele umane sunt făcute să creadă că trăiesc și duc o viață productivă, în timp ce, de fapt, computere vampir le sug prețioasa energie cerebrală. Singura excepție este un grup mic de rebeli care se adăpostesc într-un oraș subpământean, Zion.
După ce Morpheus îl salvează pe Anderson, acesta este dus pe nava pe care o are sub comandă – Nebuchadnezzar (Nabucodonosor). Corpul atrofiat al lui Neo este refăcut, iar Morpheus îi explică situația. Morpheus este sigur că Neo este „Alesul”, Messia, cel care va apărea într-o zi pentru a slava specia umană de la sclavia eternă. Deși inițial convins de contrariu de către Oracol, Neo reușește să-și concentreze forța interioară necesară pentru a înfrânge plutonul de apărare al inteligenței artificiale, „Santinelele”, cu ajutorul unui adevărat balet de arte marțiale în stil John Woo, al unor schimburi de focuri filmate cu încetinitorul și al încrederii de sine.
Keanu Reeves este Thomas Anderson (alias Neo), un hacker care descoperă că lumea în care trăiește este o simulare;
Laurence Fishburne este Morpheus, mentorul lui Neo și căpitanul navei Nebuchadnezzar;
Carrie-Anne Moss este Trinity, ofițer pe nava lui Morpheus, care va dezvolta o relație romantică puternică cu Neo;
Hugo Weaving este Agentul Smith, un program de pază al Matricei care ia forma unui agent guvernamental;
Joe Pantoliano este Cypher, un membru al echipajului lui Morpheus care îl trădează pentru a se întoarce în Matrice și a duce o viață fără griji;
Anthony Ray Parker este Dozer, pilot al navei, un om născut în rezistență;
Marcus Chong este Tank, fratele lui Dozer, operator al programului de antrenament;
Matt Doran este Mouse, programatorul echipajului;
Gloria Foster este Oracolul, program exilat din sistem, deghizat sub forma unei femei de culoare, care îi ajută pe oamenii liberi cu previziunile și înțelepciunea ei.
Nu pot spune decât că trilogia The Matrix este GENIALĂ. Se deosebește de alte producții SF prin aluziile apocaliptice, imaginile amețitoare și ideea de a trăi într-un mediu virtual. Tehnologiile de ultimă oră, precum filmările foarte lente cu încetinitorul, scenele de arte marțiale compuse de Woo-Ping Yuen, toate au dus la ridicarea ștachetei pentru filmele costisitoare de acțiune. Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale peliculei este felul în care protagonistul încearcă să se împace cu idei progresiste despre nonconformism și realizarea sinelui, pe de o parte, și imperativele de gen impuse de sistemul conservator al Hollywoodului, pe de alta.
Un recenzent din SUA critica filmul pentru că „e pur și simplu crud să pui pe masă de idei mari, cu greutate, și apoi să-ți închipui că publicul se mulțumește numai cu niște schimburi de gloanțe și un spectacol de arte marțiale”.
Alții au lăudat The Matrix pentru că pelicula începe cu o scenă prelungită în care vedeta e Trinity, observând însă că eroina e transformată apoi, pentru restul trilogiei, în „iubita lui Neo”.
Știați că:
1. Will Smith a fost aproape de a-l juca pe Neo, dar a renunțat. Mai târziu a mărturisit într-un interviu că atunci „nu era destul de deștept ca actor”.
2. Înainte de începerea filmărilor, actorii principali au petrecut patru luni împreună cu experți în arte marțiale, pentru a învăța mișcările de luptă. Actorii credeau că vor dura doar câteva săptămâni;
3. Din cauza unei afecţiuni medicale a lui Hugo Weaving, acesta a trebuit operat, întreg programul de filmare al celebrului Matrix fiind astfel modificat pentru ca secvenţele cu agentul Smith în acţiune să fie lăsate la sfârşitul producţiei.
The Matrix a câștigat 4 premii Oscar pentru: cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cel mai bun mixaj sonor și cele mai bune efecte vizuale.
The Matrix s-a lansat în România pe DVD și blu-ray.
The Matrix Reloaded (2003)
La 6 luni după evenimentele primului film, Neo se trezește după ce are un coșmar în care o vede pe Trinity împușcată de un Agent, căzând prin fereastra unui bloc de birouri. Morpheus primește un mesaj de la căpitanul Niobe al navei Logos, convocând o întâlnire de urgență a flotei orașului Zion. Conform informațiilor primite de la căpitanul Thaddeus, 250.000 de Santinele sapă în pământ către Zion și îl vor invada în mai puțin de 72 de ore. Comandantul Lock, ofițerul în grad al orașului, ordonă ca toate navele și echipajele lor să se întoarcă în Zion pentru a face față invaziei mașinilor.
Dar cetățenii din Zion, îmbărbătați de credința lui Morpheus că Alesul va îndeplini Profeția Oracolului și va opri războiul cu mașinile, își pun toate speranțele în Neo, care este răscolit de viziuni și caută o cale de acțiune. Întăriți de dragostea lor și de încrederea în ei înșiși, Neo și Trinity hotărăsc să se întoarcă în Matrix cu Morpheus pentru a-și elibera arsenalul și talentele lor extraordinare împotriva forțelor de represiune și exploatare.
Între timp, există exilați precum agentul Smith, a cărui inexorabilă legătură cu Neo îl determină să nu se opună ordinelor sistemului care a hotărât să-l elimine. Condus de omenia pe care până acum o disprețuia, Smith va distruge toate lucrurile ce-i stau în cale, în încercarea sa de a se răzbuna.
Din punct de vedere vizual, The Matrix Reloaded este mult mai bun decât predecesorul, însă la capitolul naraţie, nu există mari noutăţi. Povestea filmului oferă propriu-zis cadrul pentru o dezlănţuire de adrenalină. Din punctul meu de vedere este și cel mai bun film din trilogie. În această nouă parte apar personaje noi.
Făuritorul de chei este interpretat de Randall Duk Kim;
Niobe este interpretată de Jada Pinkett Smith;
Persephone este interpretată de Monica Bellucci;
Arhitectul este interpretat de Helmut Bakaitis;
Merovingian este interpretat de Lambert Wilson;
Gemenii sunt interpretați de Neil și Adrian Rayment;
Harry J Lennix este comandantul Lock;
Kid este interpetat de Clayton Watson;
Ian Bliss este Bane.
O mare parte din film constă în evadări şi urmăriri, punctate de extinse scene de luptă kung-fu, ce sfidează gravitaţia, o luptă constantă între Neo şi personajul negativ al agentului Smith. Neo, ale cărui puteri extraordinare de a manipula reţeaua Matrix au crescut exponenţial și care trebuie să îşi împlinească destinul mesianic, pe fondul pericolului ca Zionul să fie ras de maşinării.
Într-una din scenele filmului, Neo află că o versiune anterioară a reţelei Matrix a eşuat deoarece lumea fabricată era „prea perfectă”, sugerându-se astfel faptul că suferinţa este o componentă obligatorie în ecuaţia vieţii, o viziune teologică consecventă cu concepţia creştină asupra naturii umane decăzute în urma păcatului strămoşesc.
Știați că Niobe trebuia interpretată de Aaliyah? Din păcate, ea a decedat pe 25 august 2001 într-un accident de avion și astfel…
The Matrix Reloaded s-a lansat în România pe DVD și blu-ray.
The Matrix Revolutions (2003)
Evenimentele filmului se întâmplă imediat după sfârșitul peliculei precedente: Matrix Reloaded. Bane/Smith și Neo sunt amândoi inconștienți. Despre primul se află că doarme, dar în cazul lui Neo, aparatele arată că starea lui este ca aceea a unui om legat la Matrice, deși el în realitate nu este conectat fizic la aceasta. Morpheus, demoralizat după pierderea navei Nebuchadnezzar, încearcă să îi dea de urmă lui Neo în Matrice dar nu reușește. Mintea lui Neo se află într-o zonă de tranziție între Matrice și Sursă (sistemul principal al mașinilor). Acest loc este proiectat ca o stație de metrou cu numele Mobil Ave. Zona respectivă este controlată de un program numit Mecanicul, care o folosește pentru a transfera informații între cele două sisteme pe care le leagă. Mecanicul se află în subordinea Merovingianului, iar în momentul când află de prezența lui Neo, refuză să îi dea drumul din stație.
The Matrix Revolutions este capitolul final exploziv din trilogia Matrix, războiul epic dintre om și mașină ajungând la un crescendo fulgerător: armata din Zion, ajutată de bravii voluntari civili ca Zee și Kid se luptă cu disperare să oprească invazia Santinelelor întrucât armata Mașinii pătrunde în fortăreața lor. Confruntându-se cu o anihilare totală, cetățenii ultimului bastion al umanității se luptă nu doar pentru propriile lor vieți, dar și pentru viitorul umanității.
Însă un element necunoscut otrăvește trupele din interior: Smith l-a răpit pe Bane, un membru al flotei de elicoptere. Devenit mai puternic cu fiecare secundă, Smith este mai presus decât controlul Mașinilor și acum amenință să le distrugă imperiul, lumea reală și Matrix. Oracolul îi oferă lui Neo sfaturile finale, pe care el le acceptă conștientizând faptul că ea este un program, iar cuvintele ei pot fi doar o nouă filă de falsitate din planul măreț al lui Matrix.
Cu ajutorul lui Niobe, Neo și Trinity decid să călătorească mai departe decât orice ființă umană a îndrăznit, o călătorie deasupra Pământului și a suprafeței pârjolite a acestuia în Orașul Mașinilor. În această metropolă mecanizată, Neo ajunge față în față cu puterea supremă din lumea Mașinii, Deus Ex Machina, și încheie un pact care reprezintă ultima speranță pentru o lume muribundă. Soarta celor două civilizații va depinde de confruntarea de proporții dintre Neo și Smith.
Nathaniel Lees este căptainul Mifune;
Actrița Gloria Foster, cea care a interpretat Oracolul în primele 2 filme, a decedat înainte de terminarea filmărilor pentru cel de-al treilea. Ea a fost înlocuită cu actrița Mary Alice.
Deşi fraţii Wachowski se folosesc de tot felul de legende populare şi mitologii, folosirea de nume cu rezonanţă creştină pentru personajele lor, precum şi scenariul care este familiar pentru cei care cunosc istorisirile biblice, fac să se poată înfiripa un dialog fructuos între film şi Scripturi.
Coborârea lui Isus în iad este un articol din crezul apostolic şi cel nicean. Speculaţii din primele decenii de viaţă ale Bisericii îşi găsesc ecou în Evanghelia lui Matei, în Epistola către Efeseni, precum şi în scrierile lui Ioan şi în prima Epistolă a lui Petru. Tradiţia sugerează că, murind pentru toţi, moartea l-a făcut mai întâi pe Isus să împărtăşească soarta celor care au murit înaintea sa şi care aşteptau să învie la o nouă viaţă cu El.
Pasajul din Petru 3,18-20 ne spune că misiunea lui Isus în momentul morţii este să meargă la cei care au rămas credincioşi, chiar dacă au păcătuit, şi să îi salveze. Din moment ce Neo este salvatorul, el este prezentat în The Matrix revolutions coborând în propriul „iad”. El este trădat de Bane şi orbit de el. Dar viziunea sa interioară îl ajută să o îndrume pe Trinity deasupra maşinăriilor, spre o privelişte cu ceruri clare şi frumoase, înainte de a coborî pentru a se lupta cu Smith. Parte a „iadului” său este moartea cu valoare de sacrificiu a iubitei sale Trinity. Părând a fi învins de puterea megalomaniacului Smith, el merge într-un mormânt înainte de a-şi recâştiga forţele, pentru a-l învinge definitiv pe Smith.
Frații Wachowski au în plan o nouă trilogie Matrix, dar totul depinde de încasările pe care le va avea Jupiter ascending.
The Matrix Revolutions s-a lansat în România pe DVD și blu-ray.
Ce impact a avut trilogia The Matrix asupra omenirii? Trilogia blockbuster imaginată de fraţii Wachowski a generat multe comentarii încă de lansarea sa, în 1999, iar oamenii de ştiinţă nu au stat cu mâinile în sân şi au început o serie de teste pentru a verifica ipoteza conform căreia suntem parte a unei simulări elaborate, create de un „supercomputer” al viitorului.
După cercetătorii din Bonn, Germania, care au descoperit la începutul anului 2012 că simulările computerizate reacţionează şi răspund într-o manieră similară propriei noastre lumi fizice, iată că şi cei din Washington analizează posibilitatea ca lumea în care trăim să aibă la bază o matrice invizibilă. Ei au evidenţiat faptul că, dacă ipoteza lor se dovedeşte a fi adevărată, atunci vom putea comunica cu alte universuri, în condiţiile în care utilizează aceeaşi platformă informaţională.
Martin Savage, unul din cercetătorii americani, a ţinut însă să menţioneze că simulările computerizate de acum sunt însă la multe decenii distanţă chiar şi de crearea unui model primitiv funcţional al universului. În fapt, oamenii de ştiinţă pot deocamdată să modeleze cu acurateţe doar o minusculă parte dintr-un metru şi lucrează acum la crearea unui model complet al unei fiinţe umane.
Pentru o astfel de simulare computerizată, este necesară crearea unei matrice pentru a reprezenta distanţele dintre obiectele virtuale şi pentru a simula progresia timpului. Cercetările efectuate până în acest moment sugerează că o astfel de matrice ar putea fi creată pe baza cromodinamicii cuantice – o sumă de teorii care descriu forţele nucleare ce leagă particulele subatomice.
Pentru cei care nu au încă la colecţie The Matrix Trilogy pe blu-ray, Pro Video relansează această trilogie într-un boxset de colecţie pe 7 octombrie 2014.
BD 170 lei
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise