Fantoma de la operă, cel mai bun muzical din toate timpurile

Vocea ei a devenit pasiunea lui. Dragostea ei a devenit obsesia lui. Refuzul ei a devenit furia lui...

1

                Fantoma de la operă, titlu original The phantom of the opera, e un muzical lansat în 2004 regizat Joel Schumacher, după un scenariu scris de Joel Schumacher și Andrew Lloyd Webber. Scenariul e inspirat din romanul Le Fantôme de l’Opéra scris de Gaston Leroux. Am văzut La la land de curând la cinema și mi s-a făcut poftă să revăd muzicaluri. Mulți probabil sunt împotriva acestui gen de film, dar dacă muzica din film vă place e imposibil să nu vă placă filmul. Azi l-am revăzut a 26-a oară, doar pentru muzică. Din punctul meu de vedere e cel mai bun muzical din toate timpurile. Dacă ar fi să fac un top 5… Fantoma de la operă, Rock of ages, La la land, Mamma mia!, Burlesque.

                E anul 1911 și la Opera Populaire din Paris are loc o licitație. Aici facem cunoștință pentru prima dată cu Raul, contele de Chagny (Patrick Wilson) și doamna Giry (Miranda Richardson) îmbătrâniți. În momentul în care se ajunge la candelabru, ne e explicat de ce acesta a avut un rol cheie în arderea din temelii a operei Populaire. Acțiunea ne duce înapoi în anul 1870. În această operă se întâmplă mai multe fenomene inexplicabile al căror autor pare a fi o fantomă (Gerard Butler) care trăiește în catacombele clădirii și terorizează angajații Operei.

                Când diva temperamentală La Carlotta (Minnie Driver) suferă un accident și nu mai poate cânta, noii directori entuziaști ai operei nu au de ales și o promovează pe Christine (Emmy Rossum) în lumina reflectoarelor. Interpretarea absolute fenomenală din seara premierei captivează publicul. Ea crede că fost antrenată de înger al muzicii trimis de tatăl ei. Dar de fapt, îngerul e nimeni altul decât Fantoma care are cunoștințe muzicale. De fapt ,acest „înger al muzicii” e un geniu muzical desfigurat căruia îi este frică să se arate lumii. Problemele încep în momentul în care Christine devine iubita lui Raoul de Changy, fără să știe de fapt că Fantoma e îndrăgostit de ea.

                Înregistrarea originală cu distribuția Fantomei de la Operă s-a vândut în peste 40 milioane exemplare în întreaga lume și este cel mai bine vândut album de acest tip al tuturor timpurilor. A fost primul album de distribuție din istoria muzicii britanice care a pătruns în topuri direct pe primul loc. De atunci, a câștigat Discul de Aur și Discul de Platină, atât în Marea Britanie, cât și în Statele Unite. Melodiile răscolitoare și partitura plină de forță le-au adus compozitorului și producătorului Andrew Lloyd Webber și colaboratorilor săi nenumărate aprecieri și premii. Fantoma de la Operă este o înșiruire de melodii memorabile, unele dintre cele mai frumoase melodii pe care le-a scris Andrew vreodată. Iar versurile lui Charles Hart sunt uimitoare. Muzica este incredibil de mișcătoare și plină de forță. Vi se va face pielea de găină când veți asculta melodiile. Acest film merită avut la colecție doar pentru muzică. Datorită coloanei sonore l-am revăzut de atâtea de ori și de câte ori îl revăd sufletul meu se umple de bucurie și bună dispoziție.

Nu uita sa citesti

                Fantoma de la Operă i-a oferit lui Lloyd Webber ocazia de a revedea înregistrările originale și, susținut de un buget substanțial, el și-a dat seama că-și permitea să producă o versiune orchestrală completă a acestei partituri atât de îndrăgite. Proiectul i-a oferit și șansa de a mai compune o melodie nouă, plus câteva secțiuni importante ale partiturii, pentru a completa scenariul. Câteva dintre cele mai remarcabile melodii din acest spectacol vizual sunt „Gândește-te la mine” (melodia care o promovează pe Christine de la stadiul de coristă la cel de soprană solistă), „Îngerul muzicii” (un duet intens între Fantomă și tânara sa protejată), „Fantoma de la Opera” (melodia fantomei cu care o seduce pe Christine în ascunzătoarea lui din catacombele Operei), „Tot ce vreau de la tine” (serenada cântată de Christine și Raoul pe acoperișul operei), „Bal mascat” (spectaculoasa piesă de cor care subliniază campania de teroare atent elaborată de către Fantomă) și „De aici nu mai este cale de întoarcere” (un duet răscolitor al Fantomei cu Christine, care se derulează în timpul premierei la Don Juan Triumphant!, opera compusă chiar de Fantoma).

                Mi-a plăcut enorm cum Joel Schumacher a jonglat cu culorile. Acțiunea care are loc în 1911 e filmată în alb negru, iar cea din 1870 color. Actorii sunt fenomenali. Mi-a fost imposibil să nu-l remarc pe Gerard Butler. Am și uitat că joacă în acest muzical, dar a fost imposibil să nu-i recunosc vocea. E superb în rolul Fantomei. E un geniu muzical desfigurat, care îi terorizează pe obișnuiții de la Opera Populaire, cea mai mare Operă din Paris. Fantoma se îndrăgostește nebunește de Christine și-și concentrează toate eforturile pentru a crea o nouă stea a Operei, exercitând un control straniu asupra tinerei soprane în timp ce o ajută să-și folosească talentul extraordinar. Masca Fantomei, o imagine-simbol din spectacolul de teatru și un element esențial al personajului și al poveștii, ascunde o boală care i-a deformat chipul în mod grotesc, motiv pentru care familia sa l-a abandonat când era copil, iar societatea l-a respins și l-a obligat să joace rolul unui monstru ciudat. Butler o interpretează așa de bine pe fantomă încât e imposibil să nu suferi alături de el. Dar nici cu Patrick Wilson nu mi-e rușine. El e vicontele Raoul de Chagny, un tânăr bogat, spectator fidel al spectacolelor de la Opera Populaire, care se dovedește a fi chiar iubitul Christinei Daae din copilărie. Ai dori ca amândoi să rămână cu Christine.

                Emmy Rossum în schimb a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai bună actriţă, care din păcate nu s-a transformat într-o nominalizare la premiile Oscar. A fost perfectă în rolul lui Christine, o adolescentă naivă, rămasă orfană, care crede că vocea Fantomei, care o cheamă din ungherele Operei, este „Îngerul muzicii” pe care tatăl ei i-a promis ca i-l va trimite. Avea doar 16 ani când a primit acest rol. Frumusețea personajului se datorează și inocenței sale, atașamentului față de tatăl său și convingerii că Fantoma chiar ar putea fi o reprezentare a lui, de dincolo de mormânt.
                Deși multe filme de acest gen au luat premii Oscar, cel mai bun muzical în opinia mea nu a luat niciun premiu. În schimb, a primit 3 nominalizări la Oscar pentru: cea mai bună imagine, cea mai bună scenografie și, bineînțeles, cea mai bună muzică originală.

                Acest film a fost lansat în România pe DVD de firma Prooptiki care între timp a dat faliment. Dar cine știe?! Poate cei de la ProVideo ne vor face o surpriză și-l vor relansa o dată cu lansarea La la land.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

1
Postează un comentariu

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Aurelian Recent comment authors
Aurelian
Vizitator
Aurelian

Eu am senzatia ca esti indragostit. Am citit ce ai scris la seria horro, dar cum scrii si cat scrii la filmele in care e o poveste de dragoste… E altceva. Nu usnt fan al filmelor muzicale. Dar la asta o sa incerc sa-l vad. Trailer-ul e antrenant. Daca e bun chiar sper sa fie relansat.Dar sa-l vezi a 26-a oara… Nu e cam mult? Cred ca stii melodiile pe de rost.
PS: Tipa macar stie ca esti indragostit de ea? Sentimentul e reciproc? Daca nu… E nasol pt tine. 😀