Gladiatorul, general devenit gladiator

                La scurt timp după încheierea fimărilor la The Insider, Russell Crowe a slăbit 20 de kg și și-a întărit mușchii pentru a interpreta rolul lui Maximus, idolul femeilor inteligente, în prima adevărată epopee despre romani a Hollywoodului din ultimii 30 de ani. Pe culmile puterii, Imperiul Roman era vast, întinzându-se din deșerturile Africii până la granițele din nordul Angliei. Peste un sfert din populația lumii a trăit și a murit sub conducerea cezarilor. În iarna anului 180 după Hristos, campania de 12 ani a împăratului Marcus Aurelius împotriva triburilor barbare din Germania se apropia de sfârșit. O ultimă fortăreață stătea în calea victoriei romane și a promisiunii de pace în întregul Imperiu.

1

                Maximus este cel mai mare general roman care conduce trupele Imperiului în această luptă împotriva trupelor barbare din Germania. Când Marcus Aurelius, împăratul roman, îi spune acestuia că ar dori ca acesta să conducă Imperiul după ce el se stinge din viață, acesta îl refuză, singura lui dorință fiind să se întoarcă la nevasta, fiul și ferma lui. Singura problemă? Dorința împăratului Marcus Aurelius este auzită de fiul acestuia, Commodus. Acesta își ucide tatăl și comandă uciderea lui Maximus care, nevoit să fugă, este capturat și vândut ca sclav gladiator. Commodus nu a comandat doar uciderea lui Maximus, ci și a familiei acestuia. Maximus este cumpărat ca sclav de profitorul Proximo și se antrenează ca gladiator. El se întoarce la Roma jurând răzbunare, luptând ca gladiator în Colosseum pentru a salva imperiul pe care-l iubește și onorează.

2

                Gladiatorul s-a filmat în 3 luni, având un buget de 103 milioane de dolari. Regizorul Ridley Scott ne dezvăluie lucrurile mai putin cunoscute: luptele cu barbarii, violența și murdăria în mijlocul cărora trăiesc soldații, barbaria sub care erau ținuți și încarcerați sclavii, lipsa totală de respect pentru viața unor ființe umane, dorința de violență și sălbăticia locuitorilor Romei. În plus, sunt reconstituite cu mare artă și frumusețe artistică clădirile din Cetatea Eternă, cu o apreciere și grijă în plus pentru Colosseum, locul de tradiție al luptelor cu gladiatori.

3

                Gladiatorul a fost premiat cu 5 premii Oscar pentru: cel mai bun film, cele mai bune costume, cel mai bun sunet, cele mai bune efecte vizuale și cel mai bun actor în rol principal (Russell Crowe). Gladiatorul a mai obținut alte 7 nominalizări la premiile Oscar pentru: cea mai bună imagine, cea mai bună scenografie, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun actor într-un rol secundar (Joaquin Phoenix), cel mai bun regizor (Ridley Scott) și cel mai bun scenariu original (David Franzoni).

4

                Cu un premiu obținut pentru efectele speciale, Gladiatorul se remarcă printr-o mică bijuterie CGI, recrearea Colosseumului. Pornind de la o structură incompletă, britanicii de la compania The Mill au impresionat prin minuțiozitate și acuratețe, realismul celor 35000 de spectatori făcuți să reacționeze la spectacolul din arenă fiind remarcabil și cu mult deasupra altor actori virtuali creați pentru filme recente cu ajutorul graficii computerizate. Nu ai nici cea mai vagă idee, privind această secvență video, că oamenii din tribune nu sunt reali…

5

                Gladiatorul este un film epopeic nu doar ca dimensiuni, ci și ca imagini, recreând superb măreția Romei. Dar Scott nu pierde din vedere latura umană a poveștii, în ciuda efectelor generate pe computer, a viguroaselor scene de bătălie și a decorurilor spectaculoase, compunând o poveste eroică fascinantă și înspăimântătoare cu o serie de actori experimentați.

6

                Actorii au avut interpretări de excepție. În continuare, îi voi prezenta pe cei care au dat viață acestor personaje:

Russell Crowe este generalul Maximus Decimus Méridius. Crowe este câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun actor, excelent pregătit, excelent ales, oferind constanță și dramatism tuturor scenelor cheie;

maximus

Richard Harris este impunătorul împărat Marcus Aurelius;

marcus aurelius

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

Joaquin Phoenix este Commodus, fiul împăratului Marcus Aurelius. Phoenix este minunat în rolul arogantului împărat. Singurul meu regret este că nu a câștigat Oscar-ul pentru cel mai bun actor în rol secundar;

commodus

Connie Nielsen este Lucilla, fiica împăratului Marcus Aurelius și sora lui Commodus. Este îndrăgostită de Maximus și rezistă împotriva avansurilor incestuoase ale lui Commodus, deoarece îl urăște. Între timp, încearcă să-l protejeze pe fiul ei, Lucius, de răzbunarea fratelui ei;

lucia

Oliver Reed este Antonius Proximo, un negustor de sclavi. Din păcate, este ultimul rol al lui Oliver Reed, deoarece acesta a murit în timpul filmărilor, nereușind să filmeze toate scenele. Restul scenelor în care apare au fost realizate cu o dublură și apoi prelucrate pe computer;

oliver reed

Djimon Hounsou este Juba, un gladiator, coleg de celulă cu Maximus;

juba

Ralf Moeller este Hagen,  un luptător neamț, șeful gladiatorilor lui Proximo. Mai târziu, devine prieten cu Maximus și Juda și luptă împotriva Romei de partea celor doi prieteni.

hagen

                Gladiatorul este un „must-see” și trebuie să-l aveți neapărat la colecție. În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul acestui film cu gladiatori:

                Gladiatorul s-a lansat și în România pe DVD și blu-ray la Odeon Film. Eu am cumpărat varianta pe blu-ray, care conține varianta văzută la cinema de 155 minute, dar și varianta extinsă de 171 minute, diferită de verisunea Director’s cut. Oricum, acest film nu se mai găsește pe stoc, dar a fost relansat pe blu-ray la Empire Film.

bd

Cumpără acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise