Întors pe dos, emoțiile prind viață!

                Întors pe dos, titlu original Inside Out, e cea mai nouă animație Disney/Pixar, regizată de Pete Docter. La debutul în SUA în acest weekend, animația a reușit să strângă 91 de milioane de dolari. Nici producătorii nu s-au așteptat la această sumă. Astfel, Întors pe dos ocupă un onorabil loc 2 în topul celor mai bune lansări Pixar (după Toy Story 3 care a încasat 110 milioane de dolari în 2010). Însă această animaţie a mai bătut un record. A înregistrat cea mai mare sumă la debut obţinută până acum de o producţie originală, care nu este sequel sau o adaptare după vreun roman sau benzi desenate, depăşind astfel Avatar-ul lui James Cameron, care a obţinut 77 de milioane de dolari în 2009, în weekend-ul lansării. Trebuie să menţionez că de 2 ani n-am mai vizionat o animaţie Disney la cinema. De ce?! Pentru că cei de la Forum Film au lansat animaţiile în format 3D doar dublat, subtitrate fiind 2D. Nu mă interesează să văd o animaţie dublată 3D, dar nici să văd o animaţie subtitrată 2D, când ea ar fi trebuit să se lanseze 3D. De această dată s-a făcut o excepţie şi s-a lansat în 3D atât subtitrat cât şi dublat. Am vizionat această animaţie, în format 3D subtitrat, ieri la Cinema City Timişoara de la 20:30. Deşi a rulat în sala 5, ecranul şi sunetul nu se ridică la calitatea celor de la Reşiţa. Nu vă speriaţi dacă întârziaţi la film. Înainte de Întors pe dos rulează un scurtmetraj intitulat Lava. Cinstit… Mie nu mi-a plăcut.

                În momentul în care Riley se naşte în Minessota, prima sa emoţie e Bucuria. În timp ce creşte, Bucuriei (voce Amy Poehler) i se alătură şi alte emoţii: Tristeţea (voce Phyllis Smith), Frica (voce Bill Hader), Dezgustul (voce Mindy Kaling) şi Furia (voce Lewis Black). Fiecare emoţie are rolul ei: Bucuria să o facă să fie fericită, Frica să o protejeze, Furia să aibă grijă să i se facă dreptate şi Dezgust să aibă grijă să nu fie otrăvită (atât fizic cât şi social). Tristeţea însă… Nu se ştie încă sigur care e rolul ei şi e ignorată de restul emoţiilor.

Întors pe dos

                Toate aceste emoţii au rolul de a construi personalitatea lui Riley. Toate lucrurile merg perfect până când Riley împlineşte 11 anişori, iar părinţii decid să se mute în San Francisco. Aceasta generează haos printre emoții, iar într-o bătaie între Tristețe și Bucurie, amintirile esenţiale sunt pierdute, ceea ce le trimite într-o aventură în întregul creier pentru a repune lucrurile pe drumul cel bun, lăsând Frica, Furia şi Dezgustul responsabile de tot. Pierderea acestor emoţii principale face ca cele 5 insule aflate în creierul lui Riley să-şi piardă strălucirea, rămânând astfel fără energie. Cele 5 insule reflectă personalitatea lui Riley. Care sunt cele 5 insule?! Insula familiei, insula prieteniei, insula hockey, insula onestităţii şi insula farselor.

Întors pe dos

                Fiecare emoție are propria formă. Bucuria este o stea, Tristețea o lacrimă, Mânia e o flacără, Frica un nerv, iar Dezgustul un broccoli. Regizorul a declarat că inspiraţia acestei animaţii a fost fiica sa. Docter chiar spunea: „Tot filmul este construit în jurul acestor Emoţii – ele conduc. Noi putem controla felul în care acţionăm, dar nu putem alege cum să ne simţim”.

Întors pe dos

                Docter a început să lucreze la animaţia Întors pe Dos în 2009 după ce a observat anumite schimbări de personalitate la fetița acestuia, pe măsură ce aceasta creștea. Producătorii filmului au consultat mai mulți psihologi cu scopul a descoperi amănunte mai puțin cunoscute despre mintea umană, care au fost fundamentele ce au stat la baza creionării poveștii. Primele schițe ale peliculei au fost nesatisfăcătoare, iar producția a fost revizuită semnificativ pe măsură ce echipa de producție a constatat faptul că relațiile interumane ghidează emoțiile oamenilor.

Întors pe dos

                Dar cine sunt personajele?!

Riley Anderson (voce Kaitlyn Dias) e fetiţa care nu se adaptează vieţii din San Franciso şi vrea să se întoarcă acasă în Minessota;

Riley

Emoţiile acesteia încearcă să o facă să se adapteze;

emotiile lui Riley

Mama lui Riley (voce Diane Lane);

mama

Tatăl lui Riley (voce Kyle MacLachlan);

tata

Fiecare părinte are la rândul său aceleaşi emoţii:

1. Emoţiile mamei

emotiile mamei2. Emoţiile tatălui

emotiile tatalui

Nu uita sa citesti

Expend4bles

The Nun II

Related Posts

                Ambii părinţi doresc ca fiica lor să fie fericită. Surpriza acestei animaţii a fost Bing Bong (voce Richard Kind), prietenul imaginar al lui Riley, care are forma unui elefănţel roz. El le ghidează pe Bucurie şi Tristeţe în călătoria lor către „panoul principal”. În plus, apare și trenul gândirii numit „Gândire abstractă”. Superbă mi s-a părut şi „fabrica de vise” și subconștientul lui Riley, unde sunt ținute sub pază amintirile terifiante.

Întors pe dos

                Criticii americani sunt de părere că Întors pe dos va lua anul viitor Oscar-ul pentru cea mai bună animaţie, această animaţie primind ovaţii din partea lor, fiind considerată cea mai bună animaţie realizată vreodată. În continuare, vă las să vă delectaţi cu părerile criticilor americani de la cele mai importante publicaţii din SUA:

Întors pe dos

1) Ann Hornaday de la The Washington Post spune: „Acel film extrem de rar transcende de la a fi un bun entertainer la o soluție într-adevăr terapeutică, oferindu-le copiilor o limbă simbolică care le permite să își controleze emoțiile copleșitoare.

Întors pe dos

2) Richard Roeper de la Chicago Sunt Times vede filmul ca fiind curajos, minunat, dulce, amuzant și uneori trist, dar într-un fel sfâșietor spunând cu încredere:„ este unul dintre cele mai bune filme ale acestui an”.

Întors pe dos

3) Reprezentantul Entertainment Weekley, Chris Nashawathy îl elogiază spunând că este „transcendent și sensibil, foarte bine realizat, fiind o încântare psihologică”

Întors pe dos

4) Mary Pols de la revista Time, Mary Pols vede filmul ca find „stupefiant, de o frumusețe răpitoare”, spunând că „sfidează cu succes toate filmele de familie”

Întors pe dos

5) Christopher Orr de la The Atlantic spune că animaţia trebuie privită ca „un imbold curajos care vindecă răni, Pixar a reușit iarăși să fie în vârf, spunând o poveste serioasă, cu o poveste excepțională care este greu de imaginat ca făcând parte altei companii de animație.”

Întors pe dos

                În concluzie, copiii vor învăța că pot oricând trece prin experiențe neplăcute gen schimbarea locuinței, trăind momente de haos, dar trebuie să le depăşească cu bine.

Întors pe dos

                Ştiu că în România sunt şi fani animaţii dublate, de aceea vă las să urmăriţi trailer-ul subtitrat sau dublat:

i) subtitrat

ii) dublat

P.S.: Nu ieșiți din sală la începerea genericului de final. Veți vedea că emoții avem cu toții… Inclusiv animalele.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise