Au trecut 27 de ani de la Flatliners. Cum la modă sunt remake-urile sau reboot-urile, era doar o chestiune de timp până se va ajunge și la acest clasic. Ideea e aceeași. Doar că totul e actualizat, efectele speciale sunt altele și dintr-un thriller, s-a tranformat într-un horror. Acest reboot (nu pot să spun că e remake) a fost regizat de Niels Arden Oplev, după un scenariu scris de Ben Ripley. Am vizionat acest film la Cinema Dacia Reșița, azi de la ora 17:00 și cu această ocazie le mulțumesc organizatorilor pentru invitație.
Courtney Holmes (Ellen Page) are un accident de mașină și acțiunea se mută 9 ani mai târziu. Acum e student la medicină și alături de 4 colegi: Jamie (James Norton), Sophia (Kiersey Clemons), Ray (Dego Luna) și Marlo (Nina Dobrev). Aceștia fiind obsedaţi de misterele care se află dincolo de limita vieţii, se implică într-un experiment pe cât de temerar pe atât de periculos: oprindu-şi inima pentru o scurtă perioadă de timp, 4 dintre ei trăiesc o experienţă la limita morţii, care le arată ceea ce se poate întâmpla în lumea de dincolo. Doar că cei care au participat la experiment, încep să fie hăituiţi de propriile păcate din trecut, care sunt reînviate de efectele paranormale ale trecerii Dincolo de moarte. Oare vor reuși să scape cu viață?!
Linia morţii reprezintă o călătorie în necunoscut. Ideea de a muri puţin, pentru a afla ce e dincolo de moarte şi de a încerca să te întorci la viaţă, cu ajutorul prietenilor tăi, pentru a le furniza informaţii cerebrale despre lumea de dincolo, nu e un subiect original. Dar cu efecte special actualizate și cu știinţa și tehnologia actualizată, Linia morții a meritat o reecranizare. Probabil vă întrebați ce ne-ar impinge să încercăm un lucru atât de riscant? Cei 5 nu au altceva decât speranţa că va obţine nişte rezultate revoluţionare care le vor aduce faima. Dacă ar găsi dovezile care le caută, acest lucru ar constitui cea mai mare descoperire medicală a secolului. Aşa cum Dr. Nelson Wright (Kiefer Sutherland): „Aceasta nu e o facultate pentru medici de ţară. Studenţii se află aici pentru a forţa limitele gândirii”. Ceea ce descoperă mediciniştii este ceva la care nu se aşteptau: trecând dincolo de moarte, ei nu numai că văd ceea ce e dincolo, dar se şi întorc schimbaţi. Ei reuşesc să dobândească abilităţi sporite. Dar pentru asta au de plătit un preţ. Iar preţul este destul de piperat: pe măsură ce îşi cunosc moartea şi apoi reînvierea, tinerii sunt obligaţi să se confrunte cu propriile lor păcate din trecut.
Fiecare din personaje are păcatele sale:
Courtney este o tânără cu probleme.“Ea este urmărită de coşmaruri şi remuşcări pentru faptul că a condus maşina în care a murit sora sa mai mică, în timpul accidentului rutier de acum 9 ani; ea duce permanent această povară. De aici provine fascinaţia ei pentru viaţa de după moarte. Ea ar vrea să afle dacă surioara ei este împăcată, iar pentru asta este în stare să experimenteze, pe propria sa piele, trecerea în nefiinţă. După ce trece în moarte clinică, ea trăieşte un moment de fericire. Începe să simtă putere si libertate, dar totodată începe să se contopească cu ceea ce simte în interior, iar masca ei începe să se dezintegreze.
Ray este singurul din grup care are experienţă de viaţă. El este mai în vârstă decât ceilalţi şi de aceea e mai rodat în ale vieţii. N-a avut o copilărie privilegiată şi nici un a trecut prin şcoli de elită. Iniţial, el a fost pompier, luând contact cu multă suferinţă şi durere. La început, el nu putea înţelege de ce colegii săi vor să experimenteze un lucru atât de periculos şi nesăbuit, dar până la urmă el participă la experiment, mai ales că prietenii săi au nevoie de abilităţile lui de resuscitare.
Marlo e o studentă care a făcut o greșeală. Un pacient mușcat de o meduză a murit din cauză că ea a fost neatentă. Pentru a nu-și distruge viitorul, mușamalizează greșeala.
Jamie în schimb e un golănaș care e mort după petreceri şi după fete, face pe grozavul şi încearcă să ascundă faptul că ceea ce îşi doreşte de fapt este celebritatea meseriei de medic. Are și el un păcat. S-a speriat când a aflat că prietena sa e însărcinată și a fugit.
Sophia este un personaj interesant pentru că ea merită să se afle la înalta şcoală de medicină, atât pentru că e inteligentă, cât şi pentru că e sârguincioasă, dar ea trăieşte sub tutela greu de suportat a mamei ei, care a sacrificat totul pentru a o ţine pe Sophia în facultatea de medicină şi prin urmare aşteaptă de la ea numai succese şi performanţe.
Realizatorii au apelat la consultantul medical Lindsay Somers care avea misiunea de a asigura acurateţea materialelor şi acţiunilor medicale, care trebuia să fie cât mai credibile. Înainte de începerea filmărilor şi de-a lungul întregii producţii, Somers a conlucrat îndeaproape cu Oplev şi Ripley ca şi cu o întreagă trupă de asistente, radiologi, neurologi şi neurochirurgi pentru a asigura diagnostice corecte şi medicamentele adecvate situaţiilor medicale din film, ca şi posturile personajelor care trebuia să manipuleze diferite echipamente, să facă injecţii sau să intubeze exact ca nişte adevăraţi doctori. Una dintre problemele cu care s-a confruntat regizorul a fost cât trebuia să dureze o secvenţă de moarte clinică. A trebuit să afle care e durata pe care o poate suporta o persoană în stop cardiac, sau mai bine zis, cât poate rezista un creier uman fără oxigen. Majoritatea doctorilor susţine că acest răstimp ar fi de 3-4 minute, dar asta diferă de la un pacient la altul. Există exemple de persoane care şi-au revenit singure după mult mai multe minute. Pentru a aduce naturaleţe personajelor, care erau studenţi din anul trei de medicină, actorii au trebuit să urmeze un curs intensiv, pe care ea l-a numit „medicina pe scurt”. Toţi actorii din distribuţie au fost de acord că pregătirea medicală era strict necesară pentru a interpreta corect personajele. Au trebuit să înveţe terminologia, teoria şi folosirea echipamentelor, ca şi mişcările, care ţineau de o adevărată coregrafie.
Dacă eu nu v-am convins că trebuie să dați o fugă la cinema să-l vizionați, poate vă convinge trailer-ul subtitrat în limba română: