Little Women, pur şi simplu extraordinar

Emma Watson, Saoirse Ronan, Eliza Scanlen and Florence Pugh in Columbia Pictures’ LITTLE WOMEN.
0

Little Women este un film regizat şi scris de Greta Gerwig, având la bază minunatul roman scris de Louisa May Alcott.

Din distribuţie fac parte: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet, Tracy Letts, Bob Odenkirk, James Norton, Louis Garrel, Chris Cooper şi Meryl Streep.

Saoirse Ronan and Timothée Chalamet in Columbia Pictures’ LITTLE WOMEN.

Am văzut Little Women la Cinema City Park Lake. Aşteptam cu nerăbdare filmul deoarece ador povestea surorilor March.

Este important să precizez că romanul Little Women s-a bucurat, de-a lungul timpului, de mai multe ecranizări, mai exact: şapte. Filmul mut în regia lui Alexander Butler ce a fost lansat în 1917, cu Daisy Burrell, Mary Lincoln, Ruby Miller şi Muriel Myers (este considerat un film pierdut). Un alt film mut, Little Women, a avut premiera în 1918 în regia lui Harley Knoles, cu Isabel Lamon, Dorothy Bernard, Lillian Hall şi Florence Flinn.

George Cukor a regizat prima adaptare sonoră a romanului Little Women, cu Katharine Hepburn ca Jo, Joan Bennett în rolul lui Amy, Frances Dee ca Meg și Jean Parker în rolul lui Beth. Filmul a fost lansat în 1933.

Prima adaptare în format color i-a avut în distribuţie pe June Allyson în rolul lui Jo, Margaret O’Brien ca Beth, Elizabeth Taylor în rolul lui Amy și Janet Leigh ca Meg. Regizat de Mervyn LeRoy, pelicula a fost lansată în 1949.

Gillian Armstrong a regizat versiunea din 1994, în care au jucat Winona Ryder în rolul lui Jo, Trini Alvarado ca Meg, Samantha Mathis și Kirsten Dunst ca Amy, iar Claire Danes ca Beth. Filmul a primit trei nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru cea mai bună actriță pentru Ryder.

O adaptare contemporană a fost lansată în 2018 pentru a sărbători 150 de ani de la apariţia romanului. Aceasta a fost regizată de Clare Niederpruem, fiind debutul ei regizoral, iar distribuţia cuprinde pe Sarah Davenport în rolul lui Jo, Allie Jennings ca Beth, Melanie Stone în rolul lui Meg, și Elise Jones și Taylor Murphy ca Amy.

Versiunea din 2019, în regia lui Greta Gerwig, reprezintă cea de-a şaptea ecranizare a romanului şi, totodată, filmul despre care voi vorbi mai departe.

În ciuda numeroaselor ecranizări, noua peliculă se remarcă prin faptul că, în loc să încerce să înlocuiască celelalte versiuni, reuşeşte să îşi găsească propria modalitate de a reda povestea surorilor March, rămânând, totodată, fidelă romanului sursă scris de Alcott.

Versiunea lui Greta Gerwig nu spune povestea în ordine cronologică, aşa cum a fost în cazul celor mai multe din ecranizările romanului Little Women, ci împarte filmul în linii temporale. Pelicula începe cu evenimente din viaţa de adult a surorilor March, când Amy călătoreşte în Europa cu mătuşa March, Beth se află acasă, Meg este căsătorită cu John, iar Jo încearcă să îşi vândă poveştile pentru a îşi ajuta familia.

Nu uita sa citesti

Bullet Train

Related Posts

Elvis

Apoi, acţiunea se deplasează între trecut şi prezent, aflând astfel cum adolescentele March învaţă să lupte pentru visurile lor, pentru ceea ce cred şi cum ajung femei independente, care au curajul să sfideze presiunile sociale, în ciuda tuturor discriminărilor din acea perioadă în care rolul femeii în societare era foarte limitat.

Mi se pare remarcabil ce face Gerwig cu această poveste. Ea analizează cu atenţie materialul sursă şi găseşte un nou mod de a îl interpreta, adăugând un farmec aparte peliculei. Little Women nu are nevoie de o actualizare a poveştii pentru a fi relevantă, căci surorile March sunt cu mult înaintea vremurilor în care trăiesc, ele visează la independenţă, fiecare are un vis şi caută să îşi croiască propriul drum. Chiar dacă sunt diferite în multe privinţe, surorile revin, de fiecare dată, acasă, la familie, iar reuniunile lor sunt mereu emoţionante.

Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh and Eliza Scanlen in Greta Gerwig’s LITTLE WOMEN

Distribuţia este excelentă. Este greu să ne imaginăm un alt actor decât Chalamet pentru Laurie, un nepăsător care este atât de uşor de îndrăgit, o altă actriţă în afară de Ronan pentru ambiţioasa şi băieţoasa de Jo, o actriţă mai bună în rolul mătuşii March decât Meryl Streep. Fiecare actor intră cu succes în pielea personajului său şi creează magie. Marea surpriză a peliculei este, fără doar şi poate, Pugh care impresionează prin transformarea personajului Amy, de la un copil imprudent şi răsfăţat, la o femeie elegantă şi înţeleaptă.

Pendulând între copilăria optimistă și realitățile dure ale maturităţii, viața surorilor March ni se relevă prin prisma visurilor pe care le nutreau cândva și a modului în care au reușit, sau nu, să le atingă. Prin această trecere de la trecut şi prezent, reuşim să vedem cum obiecte din viaţă pot avea semnificaţii profunde odată cu trecerea timpului: o rochie, un pian, o cutie poştală, o bucată de hârtie … toate acumulează amintiri de-a lungul anilor.

Casa copilăriei este, de asemenea, plină de amintiri şi momente importante. Felurile de mâncare de care te bucurai la cină, modul amuzant în care scârţâiau uşile, orele pe care le petreceai citind, stând pe scaunul tău preferat … toate acestea au însemnat un lucru în trecut, dar capătă o nouă semnificaţie atunci când le reîntâlneşti în prezent.

Little Women este filmul care ne învaţă valori importante de care ar trebui să ţinem cont în viaţă, cum ar fi: răbdare, dragoste şi iertare. Totodată, ne arată cum fiecare ar trebui să îşi găsească vocea pentru a îşi scrie propria poveste, exact cum face Jo.

Filmul are șase nominalizări la premiile Oscar de anul acesta, pentru Cel mai bun film (Amy Pascal), Cel mai bun scenariu adaptat (Greta Gerwig), Cea mai bună actriță principală (Saoirse Ronan), Cea mai bună actriță secundară (Florence Pugh), Coloană sonoră originală (Alexandre Desplat) și Costume (Jacqueline Durran). Îl vedem și noi pe marile ecrane din toată țara, începând din 7 februarie a.c., iar în noaptea de 9 – 10 februarie 2020 aflăm câștigătorii trofeelor.

Având o durată de 135 de minute, producția Columbia Pictures este recomandată audienței generale și distribuită în România de InterComFilm Distribution.

Vizionare plăcută!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata