Luptă la înălțime, hang on!

1

                Luptă la înălțime (titlu original Cliffhanger) e un thriller lansat în 1993 regizat de Renny Harlin după un scenariu scris de Michael France și Sylvester Stallone. Cliffhanger e un cuvânt format din cliff=stâncă și hang=a atârna.

                Gabe Walker (Sylvester Stallone) e unul din cei mai buni alpiniști. Când prietenul său, Hal Tucker (Michael Rooker) rămâne blocat pe versant alături de iubita sa Sarah (Michelle Joyer), Gabe alături de iubita sa Jessie Deighan (Janine Turner) și Frank (Ralph Waite) merg să-I salveze. Doar că echipamentul Sarei are o defecțiune și Gabe nu reușește să o salveze. Marcat de acest eveniment traumatizant Gabe se mută cu serviciul în Denver.

                8 luni mai târziu Gabe se înatoarce în locul în care a lucrat pentru a-și lua restul lucrurilor și să o convingă pe Jessie să vină cu el. Doar că planul de acasă nu se potrivește cu cel din târg. O gașcă de criminali condusă de Eric Qualen (John Lithgow), deturnează un avion al trezoriei SUA cu ajutorul agentului trezoreriei Richard Travers (Rex Linn). Doar că avioanul transportă milioane de dolari în bancnote mari fără nicio valoare. Bancnotele de 1000 de dolari se folosesc doar în tranzații internaționale. Sunt transportați prin aer pentru că mașinile blindate pot fi prădate, trenurile deraiate dar nimeni nu poate da atacul în aer. În timpul jafului cele trei cutii care conțin câte 100 de milioane de dolari se pierd pe munte iar criminalii se prăbușesc cu avionul în munți. Pentru a găsi banii sunt nevoiți să cheme salvamontul, un om care cunoaște muntele pentru a ajunge la bani.. Hal pornește să-i „salveze”, dar pe drum se alătură și Gabe. Dar ceea ce trebuia să devină o misiune de recuperare se transformă într-o luptă pentru a-și salva propria viață.

                Un film are nevoie de rol negativ credibil, iar Lithgow e credibil. Lui nu îi pasă de echipa sa, ci doar de bani și de el.  Față de alte filme recente, acesta e unul din filmele la care efectele CGI contează foarte puțin. Cascadoriile și peisajele au făcut ca acest film să fie un BLOCKBUSTER la vremea lui. Acum dacă s-ar face un remake, cu siguranță nu va fi la fel de reușit. Una din cascadorii a intrat chiar în cartea recordurilor.

                Știați că?!

Nu uita sa citesti

i) Cascadorul Simon Crane a fost plătit un milion de dolari pentru a trece dintr-un avion în altul la o înălțime de 4,5 km, fără dispozitive de siguranță. Compania de asigurări a refuzat să asigure cascadorul, așa că Sylvester Stallone a renunțat la această sumă pentru a face posibilă această cascadorie.

ii) Dublura lui Stallone, Wolfgang Güllich, unul dintre cei mai populari și iubiți alpinști a decedat într-un accident de mașinăla scurt timp după ce s-au încheiat filmările. Asfel, acest film îi este dedicat.

iii) Inițial iepurașul din film trebuia ucis de rafala de gloanțe, dar Stallone a văzut ce reacție a avut publicul la avanpremiera filmului, așa că a investit 100.000 de dolari din banii lui pentru ca scena să fie refilmată și iepurașul să scape cu viață.

                Luptă la înălțime a primit 3 nominalizări la premiile Oscar pentru: cel mai bun sunet, cel mai bun mixaj sonor și cele mai bune efecte vizuale.

                Luptă la înălțime a fost lansat în România pe Blu-ray.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

1
Postează un comentariu

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Cristi Recent comment authors
Cristi
Vizitator

O veste buna! Apare in curand in Romania si Lock Up 1989 pe BluRay.
Se pare ca cei de la Empire deja il au.