Știe careva cine a fost Norma Jeane Mortenson? Ați putea măcar să ghiciți cine se ascunde în spatele acestui nume? Ei bine, nimeni alta decât faimoasa Marilyn. Marilyn Monroe. Cine n-a fost fascinat de frumoasa și controversata actriță Marilyn Monroe? Există persoană care să n-o fi admirat măcar o dată, să nu-și fi dorit să dea timpul înapoi și să trăiască măcar o zi în preajma ei? Ei bine, Colin Clark ne povestește despre neașteptata șansă de a fi în anturajul faimoasei actrițe, în My week with Marilyn. O radiografie subiectivă a actriței care a fascinat mapamondul, radiografie făcută de un tânăr asistent de regizor care primește oportunitatea vieții: aceea de a lucra cu Sir Laurence Olivier și Marilyn Monroe.
Adevărată sau nu, povestea surprinde cadre din viața artistei, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Relațiile sale cu profesoara de actorie, cu soțul său, cu echipa de producție, cu ea însăși, toate sunt privite cu ochiul tânărului entuziasmat, inocent, fascinat de nimbul de lumină care-o protejează pe superba Marilyn. Filmul nu este un omagiu adus actriței, ci o tentativă de a picta-i portretul fără înfrumusețări sau adevăruri ascunse, ci cât mai apropiat realității. Un film biografic foarte bun, după părerea mea, deoarece o arată pe Marilyn în toată frumusețea și imperfecțiunea ei, o dezbracă de mit și o transformă în femeie. Am citit de curând o carte biografică despre viața lui Marilyn și multe trăsături ce se regăsesc în carte le-am putut identifica și aici.
Cum am mai spus, poate povestea nu e adevărată, dar personajul căruia Michelle Williams îi dă viață este mai mult decât veridic. Cu ajutorul acestei producții, cinefilul are oportunitatea de a vedea ființa firavă și depresivă care se ascundea în spatele imaginii unui sex simbol, de a suferi alături de o femeie frumoasă, dar nefericită, de a admira un talent înnăscut, dar îngropat în temeri și nesiguranță. Premiul acordat lui Michelle Williams pentru rolul său este mai mult decât meritat: deși fizic nu seamănă chiar atât de bine cu Marilyn, pasiunea cu care o interpretează, aerul naiv pe care-l abordează în unele scene, frumusețea zâmbetului o recomandă ca fiind o actriță superbă, talentată, mai mult decât nimerită pentru acest rol. M-am uitat la film ca s-o pot admira pe Marilyn și m-am îndrăgostit de Michelle. Este sublimă în acest rol, vizionați-l dacă nu mă credeți.
Pe lângă atmosfera incredibilă creată de regizor sau imaginile corelate cu o coloană sonoră superbă, am mai remarcat prestația excelentă a lui Eddie Redmayne, cel care-l interpretează pe tânărul Colin. A fost o revelație pentru mine, nu mă așteptam să intre atât de bine-n rol, cred c-a fost primul film în care l-am văzut vreodată, mă așteptam să fie total eclipsat de Michelle. Deși filmul are o morală a lui și pune accentul pe viața ca artistă a lui Marilyn, de remarcat sunt personajele minunate, e pur și simplu o desfătare să le privești. Dacă vreți să vedeți un film frumos în adevăratul sens al cuvântului, făcând abstracție de (ne)adevărul prezentat, asta e cea mai bună alegere!
În cazul în care nu v-ați documentat în prealabil și nu ați citit nici o biografie a artistei, veți fi probabil uimiți de anumite informații furnizate de film, veți fi chiar șocați să vedeți că Marilyn avea și o latură sensibilă, mofturoasă, instabilă, neîncrezătoare în forțele proprii, deși toată lumea se afla la picioarele sale, cum se află și acum. O actriță atât de frumoasă și expresivă, umbrită de o fire atât de dificilă și nestatornică, poate părea ceva de necrezut. Dar majoritatea biografilor înclină spre această caracterizare, lucru care o face pe Marilyn și mai admirată: o femeie paradoxală, o legendă în jurul căreia se țes povești de dragoste, comploturi, drame.
[review]
[rwp-review id=”0″]