Pericol absolut, amenințarea nucleară

                Pericol absolut, titlu original The sum of all fears, e un thriller politic regizat de Phil Alden Robinson, al cărui scenariu scris de Paul Attanasio și Daniel Pyne e inspirat din romanul cu același cu nume scris de Tom Clancy. Acest film e un reboot al seriei, iar Jack Ryan e mult mai tânăr decât în Vânătoarea lui Octombrie Roșu. Acest film a fost produs de Mauce Neufeld și a fost un succes. La un buget de 68 de milioane de dolari, Pericol absolut a avut încasări de 189 milioane de dolari în SUA și un total de 194 de milioane de dolari în întreaga lume. Din păcate, nu au mai reuşit să scrie un scenariu după vreun roman, pentru că acestea sunt foarte greoaie şi greu de adaptat.

Pericol absolut

                Publicat în august 1991, în SUA, romanul The Sum of All Fears scris de Tom Clancy s-a aflat mai bine de şase luni pe lista bestseller-elor publicată de ziarul The New York Times şi s-au vândut până în prezent peste 6 milioane de copii. Acest film abordează un subiect foarte sensibil. Ar putea teroriştii să detoneze o armă de distrugere în masă pe teritoriul american? Conform CIA, cel putin 20 de ţări, jumătate din ele aflându-se în Orientul mijlociu şi în sudul Asiei, au deja sau fabrică arme de distrugere în masă. Mai mult, este un lucru ştiut că zeci de mii de astfel de arme au fost construite şi pregătite de lansare în timpul Războiului Rece. Până astăzi, conform unui raport publicat, există 164 de arme cu focoase nucleare transportabile care sunt de negăsit.

Pericol absolut

                În anul 1973, Egiptul și Siria au atacat prin surprindere Israelul. În ziua a doua, forțele israeliene păreau aproape înfrânte. În eventualitatea că forțele lor terestre erau învinse, un avion israelian A-4 a decolat în misiune cu o bombă nucleară. Doar că avionul s-a prăbușit și bomba nucleară a dispărut până în prezent (29 de ani mai târziu).

Pericol absolut

                Rușii au 27.000 de bombe nucleare. Președintele american trebuie să trimită pe cineva acolo să inspecteze instalația de dezarmare nucleară de la Armazas. Dar când președintele Zorkin moare și la putere e instalat președintele Alexander Nemerov, e nevoie de Jack Ryan. De ce?! A scris o lucrare despre el în urmă cu un an. A spus în acea lucrare că el ar putea fi noul președinte, dar nimeni n-a citit-o. 😀 Dar o citesc acum.

Pericol absolut

                Astfel, directorul CIA Cabot împreună cu Ryan pleacă în Rusia să inspecteze instalația de dezarmare nucleară de la Armazas. Când ajung în inspecţie, Ryan descoperă că ar trebui să fie 17 cercetători principali. Problema e că 3 lipsesc. Cei 3 sunt: doctorii Milinov, Orlov și Spassky. Dar Anatoli Grushkov intră pe fir și spune că dr. Milinov e bolnav, Orlov e în concediu și Spassky a murit în urmă cu o săptămână în urma unui accident de mașină. Doar că Grushkov e un mincinos. Informatorul lui Cabot, Spinnaker, îi spune că Milinov nu e bolnav, Orlov își ia foarte rar concediu, iar Spassky nu știe să conducă. Nici rușii nu știu unde sunt de fapt.

Pericol absolut

                Problema e că… Milinov e expert în detonare, Spassky e expert în substanță nucleară activă și Orlov e matematician expert în geometria explozibililor dintr-o bombă cu fisiune. Exact cei 3 oameni de care e nevoie dacă vrei să construiești o bombă. Cabot şi Spinnaker fac un schimb de informaţii. De fapt, ţin canalele secundare deschise în speranţa că vor evita un dezastru.

Pericol absolut

                Tensiunile dintre Est şi Vest ajung astfel la cote maxime. Pe teren e trimis John Clark pentru a afla unde sunt cei 3 ruşi dispăruţi. Din păcate, cu toţii ajung la o concluzie şocantă: teroriştii intenţionează să provoace un război între SUA şi Rusia detonând o bombă nucleară la un meci de fotbal american. Ce se va întâmpla?! Vă las pe voi să vedeţi urmărind acest thriller politic pe care a trebuit să-l vizionez de 2 ori consecutiv pentru a-l înţelege cum trebuie.

Pericol absolut

Ben Affleck e Jack Ryan. A fost în marina militară înainte să se lovească la spate. Acum e istoric și lucrează la un centru de studii 🙂 Până în momentul în care e nevoia de expertiza lui la CIA;

jack ryan

Morgan Freeman e William Cabot, directorul CIA;

William Cabot

Bridget Moynahan e Catherine Muller, rezident, anul 2 la chirurgie, spitalul Baltimore Memorial;

cathy

James Cromwell e președintele american Robert Fowler;

Robert Fowler

Liev Schreiber e John Clark;

John Clark

Michael Byrne e Anatoli Grushkov, sfătuitorul președintelui rus Nemerov;

Anatoly Grushkov

Ciaran Hinds e președintele rus Alexander Nemerov.

nemerov

                Deoarece realismul şi acurateţea erau două atribute esenţiale ale filmului, producătorii au căutat experţi militari şi oficiali guvernamentali pentru a obţine din partea acestora câteva sfaturi utile. Charles Davis, care făcea parte din cadrul Departamentului de Apărare, a declarat: „Am fost onoraţi când ni s-a propus să acordăm asistenţă producătorilor. Pot spune că Pericol absolut este unul din cele mai exacte filme, din punct de vedere tehnic, din ultima vreme.” În plus, Departamentul de Apărare a făcut posibilă filmarea unor avioane ca F-16 sau B-2, precum şi a unor elicoptere Blackhawk. Pentru scena în care preşedintele american este salvat de către marinari au fost folosite elicoptere CH-53.

Pericol absolut

                Echipa de producţie a avut acces şi în unele sectoare ale Pentagonului şi ale Casei Albe. Astfel au făcut fotografii şi schiţe, care s-au dovedit foarte utile in construirea scenelor. Producătorul Mace Neufeld declara: „Cu un asemenea ajutor din partea Guvernului am reuşit să oferim veridicitate filmului. Nimic nu se compară cu ceea ce este real”.

Pericol absolut

                Pentru a-şi pregăti rolul de agent CIA, Affleck şi-a petrecut o mare parte din timp la sediul CIA din Langley, Virginia, fiind îndrumat de Chase Brandon, un veteran al misiunilor CIA, având o experienţă de 25 de ani. Affleck consideră că timpul petrecut la CIA a fost vital pentru a-l întruchipa cât mai bine pe Jack Ryan şi a fost totodată surprins de normalitatea acestui loc. Preocuparea realizatorilor pentru realism este şi mai evidentă în scenele de la Kremlin, unde actorii au fost nevoiţi să-şi rostească replicile în limba rusă. Pentru aceasta, au beneficiat de ajutorul Natashei Rybina, care i-a învăţat să pronunţe corect cuvintele în limba rusă.

fPericol absolut

                Pe durata celor 4 luni de filmări, la Montreal şi în împrejurimi s-au amenajat peste 100 de platouri diferite pentru a putea fi reprezentate scenele de la Washington, Baltimore, Viena, din Rusia, Ucraina, Damasc, Kremlin…

                Pericol absolut s-a lansat în România pe DVD şi Blu-ray. Pe blu-ray, filmul are sunet True HD 5.1. Din păcate, acest film nu conţine bonusuri.

bd

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Cmentariile sunt închise