Ready Player One îți face poftă de joacă

0

Toată lumea iubește cultura pop a anilor 80. Iar asta se simte intens în ultimii ani în tot ceea ce privește…cultura pop actuală să-i zice? – cu precădere în filme. Ready Player One, care are premiera pe 30 martie în cinematografe, ar putea fi cel mai actual film nostlagic care cinstește anii 80 și nu numai. Vertical Entertainment a organizat vizionarea de presă în sala IMAX din AFI Palace Cotroceni, locul în care un astfel de film este experimentat așa cum este menit.

READY PLAYER ONE starfilme

Când ai văzut ultima oară un film regizat de Steven Spielberg? Da, acel Spielberg de ale cărui filme te-ai bucurat când erai mic a regizat adaptarea cinematografică a cărții SF Ready Player One. Ernest Cline, scriitorul cărții apărute în 2011 (2016 la noi la editura Nemira, cu o reeditare apărută acum odată cu filmul), a participat activ la scenariul filmului, alături de Zak Penn. Așa că, nu prea poți spune că inevitabilele diferențe față de narațiunea cărții și simplificări ale poveștii au fost împotriva viziunii autorului. Din păcate nu am apucat să termin de citit romanul până să ajung la film, abia aflându-mă după primul sfert de pagini, însă am aflat deja de câteva modificări mari pe care le cred justificate. Plănuiesc (dar nu promit!) să revin și cu o comparație carte vs. film cât mai curând.

ready player one battle starfilme review

Într-un viitor apropiat și regretabil de plauzibil, umanitatea a distrus climatul și a rămas fără petrol. În foamete și sărăcia, cea mai bună evadare din realitate este OASIS, o realitate virtuală răspândită și accesibilă pe tot globul în care poți fi cine vrei și să faci ce poftești pe miile de planete puse la dispoziție de acest joc online. Creatorul jocului, James Halliday, moare fără moștenitor însă nu înainte de a lăsa drept testament cel mai râvnit premiu al jocului – control deplin asupra OASIS. Cine găsește primul easter egg-ul ascuns de Halliday va deține firma în locul lui Halliday. Însă nu este o vânătoare de comori ușoară. Numai cine înțelege cu adevărat referințele culturii pop ale anilor 80 are șanse reale să găsească cele trei chei ascunse în universul jocului care deschid ușa marelui premiu. Wade Watts (Tye Sheridan), un băiat introvert și protagonistul nostru, este un astfel de cunoscător.

READY PLAYER ONE sa inceapa jocul

Nu pot nega că scenariul lui Ready Player One este lipsit de clișee. Deși, fiind cunoscător de filme, mai ales de aventură, poți prevedea numeroase acțiuni care se derulează pe parcursul firului narativ, atmosfera cu care este însuflețit te poartă în această lume fără să faci prea multe nazuri. Totul este atât de colorat și îmbietor către joacă – te face curios să te joci jocuri online chiar dacă nu ești gamer – încât este ușor să te lași dus de poveste.

Mai ales că personjele sunt, de asemenea, ușor de îndrăgit. Păcat că nu toate sunt dezvoltate destul de mult. I-am simpatizat pe Aech (Lena Waithe) și Art3mis (Olivia Cooke), prietenii lui Wade, dar nu îndeajus de mult și pe Sho (Philip Zhao) și Daito (Win Morisaki), creionați superficial și aduăgați mai mult ca grupul să iasă 5 ca număr. Am fost dezamăgit, să nu aflu cine este în realitate I-R0k (vocea lui T.J. Miller), unul din răufăcătorii care-i pun bețe în roate lui Wade și care reprezintă un amuzant arhetip ale categoriei de gameri care nu sunt interesați decât de propriul câștig. Iar Ben Mendelsohn este surprinzător de amumuzant în rolul răufăcătorului principal Sorrento însă parcă acțiunile sale nu sunt justificate până la capăt. Subalternii săi din cadrul corporației IOI (care îmi place s-o pronunț ca ardelenii) par adesea incapabili, uneori enervanți pentru cunoscătorii de jocuri video, dar asta face parte din umorul filmului.

Ready Player One personaje principale

Evident, Spielberg a pus la cale un film de care se vor bucura cu precădere publicul tânăr, în maniere diferite, de la 10 la 30 de ani. Gamer fiind, am rezonat foarte bine cu lumea filmului, chiar dacă rar bântui lumile online deschise către toată lumea. Povestea, ilustrată cu o grafică digitală atât de frumoasă, completată de o coloană sonoră pe măsură, te atrage în așa măsură încât te încântă chiar dacă nu exclami la fiecare minut recunoscând cine știe ce personaj din alte filme sau jocuri, sub forma unuia din jucătorii care populează OASIS. La un moment dat, tot o să recunoști pe cineva de undeva sau vreun element dintr-un film popular. Ar trebui să menționez că o mare parte, poate jumătate, din referințele care apar sunt tot licențe Warner Bros., iar ele diferă de cele apărute în carte. Abia aștept să descopăr toate diferențele.

anorak in ready player one

Ready Player One este o carte și acum un film ce reprezintă visul oricărui iubitor de cultură pop, de la jocuri video sau board games până la benzi desenate. Filmul lui Spielberg are esența filmelor sale vechi iar eu consider asta un mare plus. Este deopotrivă o peliculă nostalgică și actuală în același timp. Este un film actual, culmea, prin această nostalgie față de anii 80 care ne-a infectat pe toți. Dar și pentru că tratează un subiect larg discutat, și anume realitatea virtuală și cum ne afectează aceasta viața socială. Știm unde să ne oprim din jucat, cu tehnologia actuală din ce în ce mai îmbietoare? O tehnologie care ne atrage tocmai fiincă ne dorim atât de mult să fugim de realitatea pe care o neglijăm, o realitate care devine din ce în ce mai urătă pe măsură ce încercăm să fugim de ea – ironic.

Lăsând filosofia și mesajul filmului la o parte, Ready Player One nu trebuie ratat de nici un iubitor de filme. În ciuda clișeelor greu de evitat și a persojelor nedezolvtate, Ready Player One este o aventură care te întinerește, o adevărată plăcere de gustat în 3D și care nu este o exclusivitate pentru cunoscătorii culturii pop. Este genul de film pentru care iubesc să merg la film. Până acum este preferatul meu anul acesta, chiar dacă nu l-aș considera neapărat cel mai bun. Cu siguranță am să-l revăd cu plăcere.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar